HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hasip Kaplan: Cumhurbaşkanı tek adamlık sisteminin rüyasını görmesin

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, başkanlık sistemi tartışmaları üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirerek, HDP'nin seçim barajını aşarak sürpriz yapacağını söyledi.

Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık sistemi önerisini değerlendiren Hasip Kaplan, Erdoğan'ın Amerika'daki başkanlık sistemini istediğinin altını çizdi. Amerika'daki başkanlık sisteminden örnekler veren Kaplan, "Amerika'da 50 tane eyalet parlamentosu var. Parlamento artı kongre var. Keskin bir güler ayrılığı var orada. Orada artık bu sistem o kadar oturmuş ki, fren ve denge sistemi var. Şimdi AK Parti'de Sayın Cumhurbaşkanımız da kusura bakmasınlar ne firen var ne de denge var” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meydanlarda seçim startı verdiğini kaydeden Kaplan, "Sayın Cumhurbaşkanı tek adamlık sisteminin rüyalarını görmesin. Demokrasilerde herkes hukuka uymak zorundadır. Cumhurbaşkanı ve başbakanlar öncelikli uymalıdır. Yasaları takmıyorlarsa bizde hatırlatırız. O meydanları seçim propagandasına çevirirseniz muhalefet de o meydanları size dar eder. Cumhurbaşkanı bu kampanyayı açarsa anayasayı ihlal etmiş oluyor. Devletin gücü ile yapmış olacaksınız bazı şeyleri, suç oluşuyor. Yasama meclisi sadece AK Parti milletvekillerinden oluşmuyor, milletvekillerinin tamamından oluşuyor, yasama görevini engellemeniz suçtur. Başkanlık sistemini havada bulut, sen unut Sayın Erdoğan” diye konuştu.

Seçimden sonra HDP'nin barajı aşarak Meclis'e daha güçlü bir şekilde geleceğini iddia eden Kaplan, "Sizin başkanlık hayallerini HDP olarak seçim barajını aşarak, milletvekili sayınızı 300'lerin altına düşürerek, güçlü bir şekilde Meclis'e gelerek bütün oyunlarınızı bozacağız. Geldiğimiz zaman çözüm sürecini daha güçlü götüreceğiz. Çözüm sürecimizin karşısında tek muhatap AK Parti olmayacak, 77 milyon halkımız olacak. Biz barajı aştığımız zaman 12 Eylül Anayasası da kesinlikle değişecek, seçim barajını yerle bir edeceğiz. Seçim startını verdik, zafer ruhu ile seçimlere hazırlanıyoruz, korksunlar bizden” şeklinde konuştu.

HDP'nin başkanlık sistemi için AK Parti ile seçim barajı üzerinden anlaşıldığı yönündeki eleştirilere cevap veren Kaplan, "AK Parti ile seçim barajında anlaşsaydık barajın inmesi gerekirdi. Hazine yardımında bile Meclis'te kavga ettik. Kim ki bunu ortaya atıyor alçakça bir iftiradır bu. Biz asla AK Parti ile böyle bir pazarlık içinde değiliz. Bu iktidar ve ana muhalefetin paniklemesidir. Kamuoyunu bu şekilde manipüle edeceklerini sanıyorlar. İşkembeden atıyorlar” ifadelerini kullandı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler