HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HDP son anda barajı geçti

HDP, 1 Kasım seçimlerinde 10,68 oy alarak baraj altında kalmaktan son anda kurtuldu.

1 Kasım milletvekili seçimlerinde 53 milyon seçmen sandık başına gitti. Türkiye genelinde sandıkların yüzde 99.58'i açıldı. HDP'de sonuçlar geldikçe moraller bozuldu. Eş Başkanlar sonuçları basın toplantısıyla değerlendirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, seçim sonuçları hakkında açıklamalarda bulundu.

TBMM'de temsil edilecek 4 parti içerisinden en zorlu seçim sürecini HDP'nin yaşadığını belirten Yüksekdağ, 7 Haziran'dan sonraki dönemin eşitsizlik ve adaletsizliğe sahne olduğunu belirtti.

Yüksekdağ, HDP'nin bir önceki seçime oranla oy kaybetmesi hususunda "Partimiz açısından 7 Haziran'a kıyasla bir gerileme olduğu açık. Bu gerilemenin nedenleri şüphesiz parti organlarında kapsamlı olarak tartışılacak" dedi.

Yüksekdağ, düşen oylara rağmen HDP'nin yüzde 10 barajını aşmasını "Bu kadar zor bir yolculuk içerisinde bu halklarımızın inadına elde ettiği başarıdır" ifadeleri ile değerlendirdi.

Yüksekdağ sözlerine şöyle devam etti:

"Ama şunu net ifade ediyorum bu kadar zorlu bir yürüyüş içerisinde halklarımızın inadına elde ettiği başarıdır. Bizler 1 Kasım seçimlerinden çıkan sonuçla halkın kararlılıkla yürüdüğüne, umutlu olduğuna, inancını ortaya koyduğuna inanıyoruz. Bizlere inananlara teşekkür ediyoruz ve kutluyoruz."

"GENÇLERİMİZİ KORUMAYA ÇALIŞTIK"

Özgür ve adil bir seçim süreci yaşanmadığının altını çizen Demirtaş, kampanya yürütmeden yüzde 11 oy aldıklarını ve sadece katliamlara karşı gençleri korumaya çalıştıklarını belirtti.

Demirtaş sözlerine şöyle devam etti:

"Yüksek bir katılım olması elbette sevindirici, saygındır. Bütün seçmenlere sandığa gittikleri için HDP adına teşekkürlerimi iletiyorum. Bizler seçmenin ortaya koyduğu iradeye saygı duyduk, herkesten de aynı saygıyı bekledik. Ortada eşit bir seçim yoktur. Kimse kusura bakmasın ama hiç kampanya yürütmeden yüzde 11 oy aldık. Sadece katliamlara karşı halkımızı, gençlerimizi korumaya çalıştık. Kampanya yürütemedik. Aldığımız yüzde 11’lik oy kampanya sonucu ortaya çıkmadı. Eğer ki bu saldırı bu katliam politikası başka bir partiye uygulanmış olsaydı ki Allah göstermesin ama bugün silinmiş olurdu siyaset sahnesinden. Bu katliam politikasına rağmen bizi 3'üncü parti yapan halkımıza teşekkür ediyoruz."

Demirtaş, TBMM'deki 3'üncü parti olarak canla başla çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

HDP 21 SANDALYE KAYBETTİ

Kesin olmayan sonuçlara göre HDP'nin oy oranı yüzde 10.70 (59 sandalye) oldu. HDP, 7 Haziran seçimlerinde yüzde yüzde 13.12 oy (80 sandalye) almıştı.

Resmi olmayan sonuçlara göre partilerin oy oranları yüzde olarak şöyle:

AK Parti: 49.41 (316 Milletvekili)
CHP: 25.38 (134 Milletvekili)
MHP: 11.93 (41 Milletvekili)
HDP: 10.70 (59 Milletvekili)

SINIRDA KALDI

7 Haziran'da yüzde 13 oy alan HDP, 1 Kasım seçimlerinde oy kaybetti ama baraj sınırında kaldı.

7 Haziran seçiminin odağındaki konulardan biri HDP'nin yüzde 10 barajını aşıp açmayacağıydı. HDP, 7 Haziran'da önemli bir başarı göstererek yüzde 13.12 oranında oy aldı. HDP'nin 80 milletvekili çıkarması, Ak Parti'nin 276 çoğunluğunu sağlayamamasındaki önemli faktörlerden birini oluşturmuştu. HDP'nin ana söylemi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik "Seni başkan seçtirmeyeceğiz" üzerine kurulmuştu.

Sandıkların yarısının açılmasıyla ortaya çıkan tabloda, HDP'nin oyu yüzde 10 civarında görünüyor.

HDP İstanbul İl Binası'nda yaşanan büyük hayal kırıklığı partililerin yüzüne böyle yansıdı. Pervin Buldan'ın, seçim sonuçlarını izlerken, 7 Haziran'daki heyecanından uzak bir havada olduğu görüldü.

MORALLER BOZULDU, SURATLAR DÜŞTÜ

İlk sonuçların açıklanmasıyla birlikte HDP İstanbul adayları Pervin Buldan ve Celal Doğan'ın yüz ifadesi asıldı. Partililer büyük bir baraj endişesi yaşadı.

İLK AÇIKLAMA : HAYALKIRIKLIĞI

HDP'li yetkili Reuters'a konuştu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçim sonuçlarına ilk açıklama geldi. HDP'nin oy oranını "hayalkırıklığı" olarak niteleyen yetkili yüzde 10 barajını ise geçeceklerine inandığını belirtti.

İşte en ayrıntılı verileriyle büyük illerimizde ve tüm illerimizde sonuçlar:


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler