HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HDP, yurt dışı oylarında Türkiye ortalamasının üzerinde

Türkiye–Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Almanya’daki Türkiyeli seçmenler arasında yaptıkları seçim anketi araştırmasını açıkladı.

HDP, yurt dışı oylarında Türkiye ortalamasının üzerinde

Prof. Dr. Faruk Şen, dün akşam Sokak TV’de Prof. Dr. Haluk Şahin’in sunduğu programa katılarak Almanya’daki Türkiyeli seçmenler arasında nisan ve mayıs aylarında yaptıkları siyasi eğilim araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

Şen, sadece Almanya’da kayıtlı seçmen sayısının 1 milyon 380 bin olduğunu, Almanya ile birlikte diğer tüm ülkelerdeki seçmen sayınını 5 milyon civarında olduğunu belirtti.

NİSAN AYI SONUÇLARI

Yaptıkları seçim araştırması hakkında bilgi veren Faruk Şen, nisan ayında AKP’nin oy oranının yüzde 53,Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) oy oranın yüzde 17, HDP’nin oranının yüzde 14, Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) oy oranının ise yüzde 12 olduğunu açıkladı.

Faruk Şen ayrıca, Nisan ayı içinde AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Almanya’da yaptığı seçim gezisinde, gurbetçilere yönelik seçim vaadinin oy oranını artırmada etkili olduğunu belirtti.

Şen, buna örnek olarak, gurbetçiye bedelli askerliğin 6 bin euro’dan bin euro’ya düşürüleceğini, Almanya ile Türkiye arasında emeklilik konusunda mevut pürüzlerin giderileceğini gösterdi.

Faruk Şen Almanya’da yapılan anketlerde HDP’nin oy oranın Türkiye’den yüksek olmasını ise bu partinin Almanya’dan Alevi bir temsilciyi milletvekili adayı göstermesine, dolayısıyla hem Alevilerin hem de HDP ve Kürt diasporasının seçim için enerjik bir biçimde çalışmasına bağladı.

HDP’DE YÜKSELİŞ

Faruk Şen, mayıs ayında yaptıkları seçim anketinde ise HDP’nin oy oranının nisan ayına göre 2 puan artarak yüzde 14’e çıktığını gördüklerini belirtti.

Şen, Almanya’daki HDP’lilerin bu çalışmayı aynı tempoyla sürdürmeleri halinde en az 400 bin oy alabileceklerini hesapladıklarını belirti.

Şen, HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın seçim çalışması için nisan ayında Almanya’ya yaptığı ziyarette verdiği mesajların da bu partinin oy oranını artırıcı etkisi olduğunu dile getirdi.

Faruk Şen, AKP’nin mayıs ayı içinde bir miktar kayba uğrayarak o oranını yüzde 51 olarak bulduklarını açıkladı.

CHP VE MHP DEĞİŞMEDİ

Şen, nisan ayında olduğu gibi mayıs ayında da CHP’nin oy oranın yüzde 17, MHP’nin oy oranın 12 olduğunu söyledi.

Faruk Şen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Almanya’ya yaptıkları seçim gezisinde gurbetçiye yönelik hiçbir vaatte bulunmadıklarını hatırlattı.

Her iki liderin de asgari ücretin artırılması, emeklilere dini bayramlarda ikramiye gibi Türkiye’de açıkladıkları seçim beyannamelerindeki vaatleri tekrarladığını, Almanya’da Türkiyelilere dönük bir mesajlarının bulunmadığını, dolayısıyla oy oranlarında bir artış kaydedilmediğini dile getirdi.

Faruk Şen ayrıca, CHP’nin, uzun yıllar Almanya’da yaşamış ve bu ülkeyi iyi bilen olan ErcanKarakaş’ı iyi değerlendirememesini eleştirdi. Seçime az bir zaman kalmasına rağmen Kılıçdaroğlu’nun ikinci Avrupa gezisi planladığını belirten Şen, CHP liderinin yurt dışındaki seçmene yönelik vaatte bulunmasını tavsiye etti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler