HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HDP'li Yüksekdağ: Kadınlara cehennemi reva gördünüz

HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kadın erkek eşitliğine ilişkin yaptığı açıklamaları eleştirdi.

HDP'li Yüksekdağ: Kadınlara cehennemi reva gördünüz

Yüksekdağ, "Sayın Erdoğan'a sorarsanız, o büyük bir bilirkişi. Kadınlıktan, analıktan en iyi o anlar. Hatta çıkıp bütün kadınlara analık ve kadınlık dersi verir. Siyasi iktidar sayın Cumhurbaşkanı yolu ile analık dersi vermeye devam ediyor. Bu ülkede analara cehennemi reva gördünüz, öte dünya ile avunmalarını istiyorsunuz. Cumhurbaşkanı 'Eşitlik kadının fıtratında yoktur' diyorsa eşitliği adaleti mumla arasanız bulamazsınız" dedi.

HDP grup toplantısında konuşan Yüksekdağ, bugünün '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' kabul edildiğini, bu nedenle sadece kadın sorunlarını ele alacağını, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin politik bir mesele olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Yüksekdağ, 2014 yılının ilk 10 ayı içerisinde 227 kadının öldürüldüğünü belirterek şöyle dedi:

"Katliamla karşı karşıya kalan kadınlar aynı zamanda taciz, tecavüz her gün ve yaşamın her alanına yayılan şiddetle yüz yüze bir yaşama sürdürmek zorunda kaldı. Her gün ölüm tehdidi ile yüz yüze yaşamak zorunda bırakıldılar. Kadın örgütleri yıllardan beri 'Meclis kadın cinayetleri gündemi ile olağanüstü toplansın' çağrısı yapıyor. Bu çağrı karşısında egemen siyasetin kulakları sağır. Tam bir tepkisizlik içerisinde her gün gerçekleşen kadın katliamlarını onaylıyorlar. Bu Meclis, savaş tezkeresi için jet hızıyla toplanıyor. Kadınlar için acil olarak toplanma gereğini gündemine dahi almıyor."

Yüksekdağ, Meclis'in kadın cinayetlerini önleme acil gündemi ile acil olarak toplanması gerektiğini, bunun için kaç kadının daha ölmesi gerektiğini soran HDP Eş Genel Başkanı, hükümetin sorumluluk üstlenmesini, devletin bütün kurum ve aygıtları ile görevini yerine getirmesi gerektiğini belirtirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kadın erkek eşitliğine ilişkin yaptığı açıklamaları eleştirdi. Yüksekdağ şöyle konuştu:

"Bir Cumhurbaşkanı "eşitlik kadının fıtratında yoktur" diyorsa, bu ülkede sadece kadın için değil bütün toplum için eşitliği ve adaleti mumla arasanız bulamazsınız. Sayın Cumhurbaşkanı'na soracak olursanız eğer o yaratılışından doğan zayıflığından dolayı sözde daha fazla gözetilmesi gerekir. Söz sihirbazlığı yaparak kadın eşitliğine karşıt görüşü, kadınların yanında ve tarafındaymış gibi sunma tavrı ve çarpıtması ile karşı karşıya kalıyoruz. Kadın eğer, ediğiniz gibi korunması, kollanması gereken erkekten daha fazla gözetilmesi gereken bir cins ise iktidarınız boyunca bunu gözetmek için ne yaptınız? 2014 yılında polis koruması altındaki 11 kadın katledildi. Çalışma alanında iş yerlerinde, fabrikalarda, var olmaya çalışan kadınları ya evine kaçırtıyorsunuz, evine göndermek için elinizden gelen her şeyi yapıyorsunuz. Ya da Mobbing ile ayrımcılık ile 2-3 kat daha fazla emek sarf etme süreci ile sınıyorsunuz. AKP hükümetinin ve sayın Erdoğan'ın zihniyetinde asla kadın ve erkek hak ve özgürlük alanında eşit değildir. Eşit görülmemiştir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın feministleri, kadın özgürlük mücadelesi yürütenleri biraz anlayabilmesi halinde ülkede toplumsal adalet, eşitlik, özgürlük demokrasinin bu kadar yerlerde sürünmeyeceğini iddia eden HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Bu ülkede analara cehennemi reva gördünüz. Öte dünya ile avunmalarını istiyorsunuz. Bu ülkede anaları evladının cenazesini armaya mahkum ettiniz. Şimdi Hangi yüzle çıkarak barış, gezi, cumartesi annelerine, analıktan bahsediyorsunuz" dedi.

Türkiye'de pratik olarak köle pazarları kurulmadığı halde aynı zihniyetin bulunduğunu, 'Barış annelerinin' yüreğindeki yangının hissedilmesi gerektiğini aksi halde Kürt sorununun çözülemeyeceğini ekledi.

(DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler