HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

HSYK üyeliği seçim takvimi bugün başladı

Yüksek Seçim Kurulu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeliği için Seçim Takvimini açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeliği için Seçim Takvimini açıkladı. Buna göre, HSYK Üyeliği Seçim Takvimi bugün başladı. Ayrıca hakim ve savcılar bugün itibariyle adaylık başvurusunda bulunabilecek.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Üyeliği için adli ve idari yargı hâkim ve savcıları arasından 12 Ekim 2014 tarihinde yapılacak seçimlerde uygulanacak Seçim Takvimi Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Kurul, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nun "Üyelerin seçimi" başlıklı 18. maddesinin birinci fıkrasında, "Yedi asıl ve dört yedek üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları arasından adlî yargı hâkim ve savcılarınca", "Üç asıl ve iki yedek üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından idarî yargı hâkim ve savcılarınca dört yıl için seçilir" hükmünün yer aldığını anımsattı. Halen görevde bulunan Kurul üyelerinin görev sürelerinin 25 Ekim 2014 tarihinde sona ereceğini hatırlatan YSK, HSYK Üyeliği seçiminin başlangıç tarihinin 26 Ağustos 2014 Salı günü olarak belirlenmesine karar verdi. Seçim sürecinin başlaması ile oy verme gününe kadar bütün ilgililerce yapılması gereken yasal işlemlerin bir takvime bağlanmasının zorunlu olduğunu ifade eden Kurul, üyelik seçimi ile ilgili seçim sürecinde yapılması gerekli görülen iş ve işlemlerin zamanında ve düzenli bir biçimde yürütülmesini sağlamak amacı ile Seçim Takvimi hazırladı.

-SEÇMEN LİSTELERİ 6 EYLÜL'DE ASKIYA ÇIKACAK-

Seçim Takvimine göre, üyelik seçiminde il seçim kurullarınca askıya çıkarılacak adli ve idari yargıda halen görev yapan hâkim ve savcı listelerinin Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulundan alınarak, hâkim ve savcılara ait seçmen kütüğüne dönüştürüldükten sonra adli ve idari yargı askı listeleri haline getirilmesine karar verildi. YSK'nın hazırladığı, HSYK Üyeliği seçim takvimi bugün başladı. YSK bugün, HSYK'dan adli ve idari yargıda halen görev yapan hâkim ve savcılara ait listelerini ayrı ayrı düzenlenip gönderilmesini isteyecek. Bugün ayrıca adaylık başvuruları başlayacak. HSYK, 3 Eylül Çarşamba gününe kadar,adli ve idari yargıda görevli hâkim ve savcılara ait listelerin ayrı ayrı düzenlenerek saat 17.00'ye kadar YSK'ya gönderecek. 4 Eylül Perşembe günü ise adli ve idari yargıda görevli hâkim ve savcılara ait seçmen listeleri ilân edilmek üzere il seçim kurulları başkanlıklarına gönderilecek. 6 Eylül Cumartesi günü ise seçmen listeleri, il seçim kurullarınca askıya çıkartılacak ve listelere itirazlar başlayacak.

-ADAYLIK BAŞVURULARI 9 EYLÜL SALI GÜNÜ SONA ERECEK-

Adaylık başvuruları ise 9 Eylül Salı günü sona erecek. Kurul aynı gün adaylık başvurularını incelemeye başlayacak. Adaylık başvurularının incelenmesini 13 Eylül Cumartesi günü tamamlayacak olan YSK, aynı gün geçici aday listesin resmi internet adresinden ilan edecek ve itirazlar başlayacak. 15 Eylül Pazartesi günü seçmen listeleri askıdan indirilecek. Aynı gün seçmen listelerine yapılacak itirazların da son günü olacak. 15 Eylül Pazartesi günü ayrıca il seçim kurulları seçmen listelerine yapılan itirazları incelemeye başlayacak. İtirazlar bir gün sonra ise karara bağlanacak. 17 Eylül Çarşamba günü il seçim kurullarınca kesinleştirilen seçmen listeleri, YSK'nın resmi internet adresinden yayınlanacak. Aynı gün geçici aday listelerine yapılacak itirazlar sona erecek ve itirazlar incelenmeye başlanacak. 18 Eylül Perşembe günü ise YSK, sandık sayıları ve numaralarını belirleyerek, il seçim kurullarına bildirecek. 21 Eylül Pazar günü ise geçici aday listesine yapılan itirazlar karara bağlanacak.

-12 EKİM'DE YENİ HSYK İÇİN SANDIK BAŞINA GİDİLECEK-

29 Eylül Pazartesi günü ise kesinleştirilen aday listesi YSK'nın resmi internet adresinden ilan edilecek. Aynı gün adaylıkları kesinleşenlerin, soyadı esas alınarak alfabetik sıraya göre oy pusulasındaki yerleri belirlenerek, YSK'nın internet adresinden özgeçmişleri yayımlanacak. 29 Eylül Pazartesi günü ayrıca oy pusulalarının adli ve idari yargı olarak ayrı ayrı basımına başlanacak ve il seçim kurulu başkanlıklarına gönderilecek. 30 Eylül Salı günü il seçim kurullarınca, sandık kurulları adli ve idari yargı için ayrı ayrı oluşturulacak. Kesinleşen seçmen listeleri, il seçim kurullarınca adli ve idari yargı için ayrı ayrı olmak üzere, seçmen listesi olarak çoğaltılacak. 3 Ekim Cuma günü de il seçim kurulları, sandık seçmen listelerini adli ve idari yargı için ayrı ayrı çoğaltılmasını tamamlayacak. 9 Ekim Perşembe günü, il seçim kurulu başkanları, seçimde görevlendirilen sandık kurulu başkanlarına eğitim verecek. 10 Ekim Cuma günü HSYK, Seçim Takviminin başladığı tarihten itibaren listede ismi bulunan hâkim ve savcılardan, herhangi bir nedenle meslekten ayrılmış olanların isimlerini saat 17.00'ye kadar YSK'ya bildirecek. Meslekten ayrıldığı bildirilenlerin, YSK tarafından il seçim kurullarına iletilecek ve meslekten ayrılanların isimlerinin karşısına oy kullanamaz şerhi konulacak. 12 Ekim Pazar günü ise seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbaları en geç saat 07.00'ye kadar il seçim kurulu başkanlığınca sandık kurulu başkanlarına teslim edilecek. 12 Ekim Pazar günü hakim ve savcılar yeni HSYK'yı belirlemek üzere sandık başına gidecek. (ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler