HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İç Güvenlik Paketi'ndeki 63 maddenin Komisyon'a çekilmesi

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, İç Güvenlik Paketi'nin Komisyon'a çekilen 63 maddesinin hangi usulde görüşüleceği tartışıldı.

Komisyon, AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy başkanlığında toplandı. Ersoy, gündeme geçmeden önce Tasarı ile ilgili süreci ifade ederek, geri çekilen maddelerin nasıl ele alınacağını ifade etti. Ersoy, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeyen maddelerinin geri çekilmesini talep eden Hükümet ve tasarı üzerinde verilen önerge sahiplerine söz vereceğini ve daha sonra önergelerin oylamasının yapılacağını söyledi.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ usulle ilgili söz istedi. Ersoy'un her siyasi parti temsilcisine usulle ilgili 10 dakika süre vermesine Serindağ tepki gösterdi. Ersoy ile Serindağ arasında usul konusunda sürenin ne olacağı tartışması yaşandı.

Serindağ, "Bu kadar önemli bir tasarıyı görüşüyoruz ama Bakan burada yok. Tasarı yaklaşık iki ay burada görüşüldü ve görüşlerimizi ifade ettik. Başbakan, sağlıkla ilgili şiddeti önleyen düzenlemenin pakette olduğunu söylüyor. Böyle bir şey var mı? İçişleri Bakanı, Hükümet yerine geçip geri çekemez, bu usule aykırıdır. İçişleri Bakanı değil Hükümet geri çeker. Seçimlerden üç ay önce İçişleri Bakanı değişiyor, yerine tarafsız bakan geliyor. Tarafsız olması gereken bir Bakan'ın tasarıyı geri çekmesi etik anlamda yanlıştır. Bu tarafsız bir Bakan'ın yapabileceği işlem değil. Komisyon yapabilir bunu. . İçişleri Bakanı, bunu geri çekmekle tarafsızlığını yitirmiştir. Bakan ya görevinden ayrılmalı ya da bu tasarıyı Komisyon veya Hükümet çekmeli. Bakan Hükümet midir? Hükümet temsilcisi olarak konuşabilir ama Hükümet olarak konuşamaz, yazı yazamaz" diye konuştu.

Serindağ, Tasarı'nın maddelerinin yaklaşık yarısının Komisyon'a geri alınma gerekçesini sordu. Serindağ, her maddenin görüşülmesi ve ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, paketin görüşmelerinin Genel Kurul'da gergin ve kargaşa ortamında geçtiğini belirterek, düzenlemeye karşı toplumsal muhalefetin Meclis'e yansıdığını ve istenmeyen görüntüler oluştuğunu ifade ederek bazı milletvekillerinin yaralandığını anlattı. Bal, "Güneydoğu'da mahkeme kuran, yol kesen, insan ve haraç toplayan, bayrağını asan, vali tayin eden, şehitlik kuran PKK var mı yok mu. PKK, defakto devlet gücünü, Hükümet'in acziyet ve teslimiyetinden alıyor. PKK'nın elinde roketatar, kaleşnikof var, bu kanunda ise sapan, bilye var" dedi.

Düzenlemede asayişi sağlayacak düzenleme olmadığını savunan Bal, "Parti devleti, parti polisi ve jandarması inşa etmeye yöneliktir. Buna toplumsal tepki büyüktür. Bunu dikkate almak zorundasınız. Meclis'te üç muhalefet karşıysa oturup düşünülmeli ve mutabakat sağlanmalı. Aklımızı başımıza almak zorundayız. Bu, Anayasa kadar önemlidir ve vatandaşın gündelik hayatını doğrudan etkileyecek. Karakol, alnı açık, başı dik gidebileceği yer olmaktan çıkaracak. Polisin yetkileri ağır şekilde artırılıyor. Aklıselim hakim olmalı. Tekriri müzakere yapılmalı" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, paket görüşmeleri nedeniyle Meclis tarihinin en kötü görüntülerinin yaşandığını, TBMM iç tüzüğünün ihlal edildiğini ve angarya çalışmaya göz yumulduğunu belirterek, hukukçu milletvekili olarak AYM'ye bireysel başvuru hakkını kullandığını söyledi. Düzenlemenin gerekçesi olarak 6-7 Ekim olaylarının gösterildiğini belirten Kaplan, şöyle konuştu:

"57 kişiden 50'sinin faili kameralarla bellidir, niye devlet bunu çıkarmıyor? Silahların susacağı, fikirlerin konuşulacağı bir Türkiye için mücadele ederken, ülkeyi açık cezaevine çevirecek düzenleme getirildi. Paket, baldıran zehirinden de zehirlidir. Goebbels'e verseniz böyle bir yasa getirmez. Sorgusuz sualsiz al, izle, dinle, yakalama emri ver, vur... Bazı maddelerin çekilmesi, ricat etmektir. Hükümet'in Genel Kurul'da madde madde çekmesi ve bunların görüşülmesi gerekirdi. Komisyon'a geri çekmeye gerek yoktu. Size akıl veren yok mu? Sayın Bakan'ın yetkisi var mı? Bu usulsüz çekmedir. Bakan'ın gerekçelendirmesi gerekirdi. Siz gerçekten hukuk devleti, demokrasi ve ülkenin geleceği adına ilk 15 maddesi için tekriri müzakereyi niye düşünmüyorsunuz? Tasarı'nın içinde milletvekillerinin de teklifleri var. Hükümet bunları çekemez çünkü sahibi değil. Ancak milletvekilleri kendisi çeker. Siz Komisyon olarak çekeceksiniz. Hükümet'i tek telde oynattınız. Nevruz ateşinin ülkemizi aydınlatması umudunu taşıdığımız bu günlerde, tartışmalı maddeleri zaman varken gözden geçirin. Bu yasayı çıkarırsanız, kendi çocuklarınız da dahil kişilerin yaşam hakkını tehlikeye atarsınız."

AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin ise düzenlemenin ihtiyaçtan kaynaklandığını ve millet tarafından beklendiğini belirterek, yaklaşan seçim nedeniyle Tasarı'nın tümünün çıkarılması için zaman sorunu bulunduğunu söyledi. Şahin, Hükümeti temsilinin bir Bakan'ın varlığının yeterli olduğunu savunarak ayrıca geri çekilmeye ilişkin iç tüzük düzenlemesi bulunduğunu ve bunların uygulanması gerektiğini söyledi. "Tasarı'nın görüşmelerin nasıl yapıldığı milletin gözünün önünde cereyan etti" diyen Şahin'e, muhalefet milletvekilleri tepki gösterirken, HDP'li Kaplan ise bilgisayarından görüşmelere ilişkin bazı görüntüleri gösterdi.

- "Maddeler üzerinde konuşmayacaksınız"

Ersoy, grup adına konuşmaların ardından, geri çekilen maddeler üzerinde verilmiş önergelerin ele alınacağını ve önerge sahiplerinden bir milletvekiline söz vereceğini söyledi. Muhalefet, buna itiraz ederek usul tartışması açılmasını istedi. AK Parti'li Şahin, Ersoy'un tutumu lehinde söz alırken, muhalefet temsilcileri ise önerge sahiplerinin tümüne söz verilmesini istedi.

Usul tartışmasının ardından tutumunda değişiklik olmadığını açıklayan Ersoy, maddeleri görüşmeyeceklerini, sadece önergeleri görüşeceklerini belirterek, her önergede imza sahiplerinden birine Komisyon üyesi olup olmadığına bakılmaksızın söz vereceğini ifade etti. Muhalefet milletvekillerinin madde üzerinde konuşup konuşmayacakları sorusuna, "Ayrıca madde üzerinde konuşmayacaksınız. Birden fazla milletvekiline önerge üzerinde konuşma hakkı vermeyeceğim" karşılığını verdi.

Muhalefetin itirazını sürdürmesi üzerine Ersoy, "Komisyon üyeleri önergeden sonra katkıda bulunmaları gereken husus olursa oylamadan sonra bunu yapar" dedi.

Ersoy, tutumunu oya sundu. Ersoy'un tutumunun AK Parti milletvekillerinin oyuyla kabul edilmesinin ardından toplantıya ara verildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler