HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İlk yerli yolcu uçağını Başbakan tanıttı

Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde, Yerli Yolcu Uçağı Projesi Tanıtım Töreninde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Önümüzdeki dönemde milli muharip uçağımızı 2023'e kadar gökyüzünde uçuracağız. Bizi durdurmak isteyenler ancak 27 Mayıs gibi darbelerle durduracağını düşünürler ama darbeler dönemi bitti" diye konuştu

İŞTE O UÇAKLAR TIKLAYIN

Türkiye'nin milli yerli uçak projesinin 71 yıl gecikmeyle bugün tekrar gündeme geldiğini belirten Başbakan Davutoğlu, "Bir kez daha Nuri Demirağ'ı hayırla anıyorum. Onun vizyonu, 1936'da çıktığı ilk yolda, deniz müzesinin yanındaki binada başlayan o iddia, elmas paşa çiftliğinin Yeşilköy'de alınması ve çok çarpıcı bir şekilde ifade etmek isterim. Amsterdam Havalimanı büyüklüğünde tesislerle kurulan güzel başlangıç, maalesef Eskişehir'de olan kaza üzerine iptal edilmiş, THK siparişleri geri alınmış, o dönemin hükümeti tarafından bir kanunla durdurulmuş" dedi.

-"LİDERLİK ALIŞILAGELMİŞ DIŞINDA KARAR ALMA YETENEĞİDİR"-

Başbakan Davutoğlu, bunun aslında tek parti yönetimlerinin bazen, ne kadar vizyonsuz perspektif çizebildiklerinin en çarpıcı örneği olduğunu savunurken, şunları kaydetti:

"Aradan yıllar geçti, o tek parti dönemi bitti. Ama o günden bugüne tekrar bu projeyi gündeme alma iradesi gösteremedi. Ta ki 2002 yılında AK Parti iktidarları gelene kadar. Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde havacılık sektörü olağanüstü bir atılıma girdi. Çok kısa bir sürede THY dünyanın en önemli markaları hale geldi.

Ben Fatih Sultan Mehmet Han'ı anarak Ordu-Giresun'u zikretmiştim. Haliç önlerine geldiğinde, kapalı olduğunu gördüğünde, normalde başka bir komutan olsa uygun zamanı bekleyelim diyebilirdi. Liderlik alışılagelmiş dışında karar alma yeteneğidir. Donanmayı karadan yürüterek Haliç'e inme fikri, imkansız gibi gelebilirdi ama doğru bir siyasi irade doğru bir karar ideal etrafında birleştiğinde olmazları olur kılıyor. Ordu Giresun havalimanı da ilk anda bakıldığında, hemen bakıldığında dağlar ve Karadeniz dalgaları arasında o mekanda havalimanı yapma zorluğu aşikardı. Sayın Cumhurbaşkanımız verdiği güçlü kararla hem bu yolu açtı, hem de engellerin nasıl aşılacağının güzel bir örneğini verdi. İnşallah benzer projelerle çalışmalara devam edeceğiz.

-"KARARIMIZI MUTLAK ŞEKİLDE UYGULARIZ"-

Dün ise başka bir onuru yaşadık. Yüksekova'ya Hakkâri Havalimanını açtık. Hakkari Yüksekova'nın önemi arttı. Hakkari denildiğinde Türkiye'nin hep bir köşesi, uç noktası ifade edilirdi, bu havalimanıyla birlikte Hakkari dünyaya bağlantı sağlayabilen, ev sahipliği yapabilecek bir merkez vilayet haline dönüşmeye başlıyor. Terör örgütünün yıllarda açılmaması için gösterdiği çabalar, tehditler, iş makinalarını kırmaları, işçileri tehdide rağmen bu havalimanının yapılmış olmasıdır. Biz bir karar aldık mı karşımıza kim çıkarsa çıksın, ister Karadeniz'in dağları gibi doğal, diğer tarafta şiddet yanlılarının engelleri olsun hepsini aşarız ve kararımızı mutlak şekilde uygularız"

-"HERKES HER YERE UÇABİLECEK"-

Davutoğlu, "Onlar engeller AK Parti yapar" vurgusunda bulunurken, "Nuri Demirağ'ı engellediler, durdurdular. Ama bizi engelleyemeyecekler. Bizim yeni Türkiye'yi küresel bir güç haline getirme hedefimizden bir santim dahi saptıramayacaklar. Aslında 7 Haziran seçimlerinin anlamı burada daha da iyi anlaşılıyor. Yüksek hızlı treni dışardan teknoloji transferiyle gerçekleştirdik. Ancak bundan sonra kendi üretimimiz olan yüksek hızlı treni kendi üreten ve hatları yaygınlaştıran bir ülkeye dönüştük. 55 havalimanı başka zarureti getiriyordu. Çapraz uçuş yapacak takviye yapılması gerekiyordu. Ara uçuşları da yapabilecek yeni bir uçak modeline ihtiyaç vardı. İşte bununla seri uçuş imkanına kavuşacağız ki Anadolu birbiriyle entegre olacak. Herkes her yere uçabilecek ve toplumsal entegrasyon en üst düzeyde gerçekleşecek" dedi.

-"BÜTÜN PROJELER TAYİN EDİLEN VAKİTTE MUTLAKA HAYATA GEÇİRİLECEK"-

Sivil havacılık anlamında atılan adımın askeri milli savunma sanayii alanında da büyük bir sektörel gelişme imkanı sağlayacağını anlatan Başbakan, "Bu uçaklar sadece yolcu uçağı olarak değil, askeri nakliye, ambulans uçağı olarak da kullanılabilir kapasitede. Bu konularda elde edilecek birikiminin Türkiye'nin teknolojik birikimi artacağı dolayısıyla projelere destek kararı verdik. Çok geniş tabanlı yeni bir dönem başlıyor. Bu hafta içinde bizzat katılamadım. Ama bakanımızın katılımıyla Kocaeli'nde bilişim vadisinin temelini attık. Çip fabrikasının projesine başladık. Biz baktığımızda bütün bunları birbirlerini tamamlayan üniteler olarak görüyoruz. İstanbul ve Marmara dünyanın en büyük teknoloji havzalarında biri oluşacak.

Biz bütün bu çabalarla, AR-GE çalışmaları, bilişim vadisi çalışmalarıyla millilik oranını artıracağız. Türkiye silah alan, tren alan, uçak alan ülke kategorisinden çıkıp, teknoloji üreten, satan, rekabetçi karakter kazandıran bir kaynak ülke haline gelecek. Önümüzdeki dönemde 2023'e kadar projelerle gerçekleştireceğimiz atılım, Türkiye'yi küresel bir aktör haline getirecek. Önümüzdeki dönemde milli muharip uçağımızı 2023'e kadar gökyüzünde uçuracağız. Bizi durdurmak isteyenler ancak 27 Mayıs gibi darbelerle durduracağını düşünürler ama darbeler dönemi bitti. Kendisine güvenen ve milletine inanan bir kadronun başaramayacağı iş yoktur. Bütün projeler tayin edilen vakitte mutlaka hayata geçirilecek." şeklinde konuştu.

-UÇAĞIN ÖZELLİKLERİ-

Halen çeşitli ülkelerde kullanımda olan 32 kişilik bir uçak modernize edilerek jet motorlu modeli TRJ-328, pervaneli turboprop modeli T-328 adıyla Türkiye'de üretilecek.

32 kişilik yolcu uçağı, bölgesel yolcu uçağı projesi kapsamında özgün olarak geliştirilecek 60-70 yolcu kapasiteli uçağın tasarım ve geliştirme süreçlerini hızlandıracak. Bölgesel 60-70 kişilik yolcu uçağı projesinde Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) tarafından ana yüklenici olarak STM Savunma Teknolojileri Mühendislik görevlendirildi.

Uçağın geliştirilmesi için STM ile ABD'li Sierra Nevada Corporation (SNC) arasında da mutabakat anlaşması yapıldı. 60-70 kişilik uçağın jet motorlu modeli TRJ-628, pervaneli turboprop motorlu modeli TR-628 olarak adlandırılacak. Uçakların hız, menzil ve diğer teknik detayları tasarım ve geliştirme aşamasında belirlenecek.

Yerli yolcu uçağı projesi kapsamında 32 kişilik uçağın alt sistemlerinin üretimi savunma sanayi şirketlerinden STM önderliğinde, TAI, Aselsan , TEI, Havelsan, THY Teknik, Alp Havacılık, Kale Havacılık, TCI, TSI ve diğer şirketler tarafından yapılacak. 32 kişilik jet motorlu TRJ-328'in hızı 750 kilometre, menzili 3,720 kilometre olacak ve uçak 1400 metrelik kısa pistlerden kalkabilecek. Uçağın turboprop modeli ise 620 kilometre hıza ve 1,850 kilometre menzile sahip olacak. Uçaklar ambulans, deniz karakol uçağı, askeri nakliye, istihbarat uçağı olarak da görev alabilecek. İlk uçuş ise 2019'da gerçekleştirilecek. (ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler