HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İmralı'ya engel yok

Çözüm Süreci’nde yaşanan kriz, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDPli vekillerden oluşan ‘İmralı heyeti’nin dünkü görüşmesiyle resmen aşıldı.

İmralı'ya engel yok

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve HDP heyetinin dünkü randevusundan, “Gerekirse her gün Çözüm Kurulu yetkilileriyle bir araya gelinmesi” mutabakatı çıktı. Çıkışta açıklama yapan HDP’li Baluken, “Tıkanan diyalog kanallarını açma, var olan sorun alanlarını giderme üzerine bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşme trafiğimiz bittikten sonra İmralı’ya gidiş yönünde herhangi bir engel yok” dedi.

ÇÖZÜM Süreci’nde yaşanan kriz, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’den oluşan ‘İmralı heyeti’nin dünkü görüşmesiyle resmen aşıldı. Görüşmede, “Gerekirse her gün Çözüm Kurulu yetkilileriyle bir araya gelinmesi” mutabakatına varıldı. Akdoğan görüşmeye “Başbakan vekili” olarak katıldı. Başbakanlık’taki görüşme sonrasında gazetecilerin karşısına çıkan İmralı heyeti adına açıklama yapan İdris Baluken, “Heyetimizin genişlemesi ve orada müzakere koşullarının rahatlamasıyla ilgili hükümet kanadında ifade edilen herhangi bir çekince yoktur” dedi. Baluken, özetle şunları söyledi:
“Süreç devam ettiği sürece, her şart altında diyalog kanallarının açık tutulması, çözüm sürecinin zorlandığı dönemlerde diyalog kanallarının daha fazla işletilmesiyle ilgili görüş alışverişimiz oldu. Bu hafta içerisinde görüşmelerin devam etmesi, hem nitelik hem de gelinen aşama olarak çözüm sürecini rahatlatacak, sorun alanlarını giderecek belli noktalara temas edilmesi hususunda bu toplantıda görüş birliğine vardık. Müzakere sürecinin hızlandırılması ve daha yapıcı bir tutumla bu çalışmaların devam ettirilmesi hususunda önemli tespitler yapıldı. Bu doğrultuda, bu hafta hükümet yetkilileriyle, Çözüm Kurulu yetkilileriyle görüşmelerimiz devam edecek. Bu görüşmeleri sürdüreceğiz. İmralı’ya gidiş yönünde herhangi bir engel yok.

İZLEME HEYETİ YERLİ OLACAK

İzleme heyetiyle ilgili fikir alışverişimiz oldu. Biz bir izleme heyetinin üçüncü göz olarak bu süreçte bir an önce görev almasını çok olumlu buluyoruz. Türkiye’de de bu işi layıkıyla yapacak, sürece katkı sunacak tarafsız şekilde kalıcı barışı hedefleyecek çok değerli insanlarımız, aydınlarımız, akademisyenlerimiz, yazarlarımız, kanaat önderlerimiz var.

PKK’NIN SİLAHI BIRAKMASI

Süreçle ilgili görüşülen konu başlıklarından biridir, tabii ancak olayı salt o başlık üzerine değerlendirmek çok doğru olmaz sanırım. (Öcalan’ın affı) Daha çok tıkanan diyalog kanallarını açma, var olan sorun alanlarını giderme üzerine bir görüşme gerçekleştirdik. Biz tabii ki bu sürecin bir an önce kalıcı barışa doğru gitmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

EYLEMSİZLİK SADECE KARAKOL BASMAMAK DEĞİLDİR

BAŞBAKAN Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP Heyeti’yle görüşmesi öncesinde AA’ya yaptığı açıklamada “Süreçten maksat, terör örgütünün teröre son vermesi ve silah bırakmasıdır. Bu yüzden bu hayal gibi görülecek bir şey değil, zaten ulaşılması istenilen hedeftir, amaçtır” dedi. Akdoğan, özetle şunları söyledi: “Bu sürecin temel zemini, daha önce açıklanan eylemsizliğin tüm yönleriyle hayata geçmesidir. Eylemsizlik sadece karakol basmamak değildir, her türlü şiddet ve asayiş olayı da ‘terör eylemleri’ başlığı altında değerlendirilmesi gereken olaylardır. Bu yüzden yol kesme, haraç alma, iş makinesi yakma her türlü eylem şekli, kırsalda veya şehir merkezinde, bunların hepsine son verilmesi ve tam anlamıyla gerçek bir eylemsizliğin hayata geçmesi temel zemindir.”

SÜREÇ NASIL DEVAM EDECEK

- Akdoğan-HDP görüşmesi sonrasında atılacak somut adımlar netleşmeye başladı.
- HDP heyeti, 22 Kasım’da, heyete katılacak yeni isimlerle İmralı’ya gidecek.
- Heyet İmralı ve Kandil’in mesajlarını hızla taraflara ulaştıracak.
- Tüm bu sürecin aralık ayı başına kadar sonuçlandırılması planlanıyor.
- PKK bu tarihte, Türkiye’den çıkmaya başlayacak. Öcalan’ın “Silahlı mücadeleye veda” çağrısı yapacağı Nevruz öncesindeki ilk etap böylelikle tamamlanacak.
- Öcalan’a süreçte yardımcı olacak PKK hükümlülerinin İmralı’ya sevkleri de HDP’nin ziyareti öncesi tamamlanacak. Nakil listesinde PKK’nın cezaevi sorumlularından Nasrullah Kuran ile Ömer Hayri Konar’ın isimleri geçiyor. (Hürriyet)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler