HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte Bakanlık teklif edilen isimler

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim hükümetinde yer almasını istediği isimlere bakanlık teklifi götürdü.

İşte Bakanlık teklif edilen isimler

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim hükümetinde görev almasını istediği muhalefet partisinden 11 milletvekiline, teklif mektuplarını özel kuryeyle gönderdi.

Mektuplar, milletvekillerinin TBMM’deki makamlarına iletildi. CHP’den beklendiği gibi eski genel başkan Deniz Baykal’a bakanlık teklifi giderken, MHP içinden TBMM Başkanlığı seçimleri öncesi ismi öne çıkan ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin tepkisini çeken Meral Akşener’e davet yapıldığı görüldü. HDP’den bakanlık önerilen isimler arasında Emek Partisi’nin kurucu genel başkanı Levent Tüzel yer aldı.

Bakanlıkların dağılımı konusunda ise Başbakan Davutoğlu’nun gelecek cevaplara göre hareket edeceği açıklandı. AK Partili ve bağımsız isimlere de yine yarın gelecek yanıtların ardından aynı şekilde yazılı olarak bakanlık davetlerinin yapılacağı bildirildi.

Davutoğlu'nun bakanlık teklif ettiği isimler şöyle:

C**HP**

İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak – Spordan Sorumlu eski Devlet Bakanı
Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan Toker - İsmet İnönü’nün torunu
İstanbul Milletvekili İlhan Kesici – 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i akrabası
Antalya Milletvekili Deniz Baykal – CHP Eski Genel Başkanı
Ankara Milletvekili Tekin Bingöl

MHP

İzmir Milletvekili Kenan Tanrıkulu – Eski Sanayi Bakanı
Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş – Alparslan Türkeş’in oğlu
İstanbul Milletvekili Meral Akşener – Eski İçişleri Bakanı

HDP

Ali Haydar Konca- Eski Kaymakam- 12 Eylül mağduru- Eski SHP’li
Levent Tüzel- EMEP Genel Başkanı
Müslüm Doğan- Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı

Hangi partiye kaç bakanlık düşüyor?

Başbakan hariç AK Parti'ye 11, CHP'ye 5, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşüyor.

HANGİ İSME HANGİ BAKANLIĞI ÖNERDİĞİ KONUSUNDA BİLGİ YOK

Anayasanın 114. maddesi uyarınca hükümeti kurmak 5 gün süresi bulunan Davutoğlu'nun 4 günü kaldı. Davutoğlu'nun teklifinde hangi isme hangi bakanlığı önerdiği konusunda bilgi yer almadı. AKP'nin planında CHP ve MHP'den teklif alan isimler ret cevabı verirse, bu isimler için öngörülen bakanlıkların müsteşarlarının ilgili bakanlıklara "bağımsız" isimler olarak atanmasının yer aldığı öğrenildi. CHP ve MHP, seçim hükümetine bakan vermeyeceklerini duyurmuştu.

3 DÖNEMLİKLER YOK

Seçim hükümetinde AK Parti'den 11 ismin yer alması bekleniyor. AK Parti'de üç dönem kuralına takılan isimlerin seçim hükümetinde yer almayacak.

CHP ve MHP'nin seçim hükümetinde yer almayacağını açıklaması nedeniyle bu bakanların bağımsızlar arasından seçilmesi bekleniyor.

24 SAAT İÇERİSİNDE YANIT BEKLENİYOR

Başbakan Davutoğlu, geçici hükümette yer almasını istediği isimlere mektup gönderecek. Söz konusu isimlerin bu mektuba 24 saat içerisinde cevap vermesi bekleniyor. Teklif götürülen isimler mektuba yanıt vermezse kabul edilmemiş sayılacaklar. CHP ve MHP adaylarının teklifi reddetmesi halinde ağırlıklı olarak müsteşar ve bakan yardımcılarının atanarak, hükümetin tamamlanacağı belirtiliyor.

5 GÜNLÜK SÜRE DÜN BAŞLADI

7 Haziran'daki genel seçimlerin ardından hükümeti kurma görevini alan Davutoğlu'nun koalisyon turlarından sonuç çıkmamıştı.

Bunun üzerine erken seçim kararı alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçici hükümeti kurma görevini dün tekrar Ahmet Davutoğlu'na vermişti.

1 Kasım'da yapılacak erken seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümeti kurması için Davutoğlu'nun 5 gün süresi bulunuyor.

"ŞAHSINIZA BAKANLIK TEKLİF EDİYORUM"

Hükümet üyesi olmaları için davet mektupları kurye ile gönderildi. Gönderilen mektup şöyle:

25 Ağustos 2015 tarihinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulu'nıu kurmak zere Başbakan olarak atanmış bulunmaktayım. Geçici Bakanlar Kurulu Üyeliği için şahsınıza Bakanlık teklif ediyorum. Anayasa'nın amir hükmü gereğince, teklif edilen bakanlık görevini kabul etmemeniz halinde yerinize bağımsızlardan atama yapılacağından, geçici bakanlar kurulunun kurulması için öngörülen anayasal süre dikkate alınarak bakanlık görevine ilişkin telife 27 Ağustos 2015 tarihi saat 18.00'e kadar yazılı olarak yanıt vermeniz hususunda gereğini rica ederim. Ahmet Davutoğlu."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler