HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadın vekillerden küfre 'kırmızı'lı tepki

Bazı kadın milletvekilleri,TBMM Genel Kurulu'nda 2014 Bütçesi'nin görüşülmesi sırasında kullanılan dil ve üslubu kırmızı fular takarak protesto etti.

Kadın vekillerden küfre 'kırmızı'lı tepki

TBMM - Genel Kurul'da, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın 2014 yılı bütçelerinin görüşülmesi sürüyor.

MHP Grubu adına söz alan Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, hükümetin tarım politikalarını eleştirerek, AK Parti iktidarları dönemindeki yanlış uygulamalarla çiftçi ve üreticinin yoksulluğa mahkum edildiğini iddia etti.

Durmaz, 11 yıl önce Başbakan'ın, meydanlarda çiftçinin kullandığı mazotun üzerindeki vergileri kaldıracağı sözü verdiğini savunarak, Türk çiftçisinin, Başbakan'dan bu sözünü tutmasını beklediğini söyledi. Durmaz, "Sayın Başbakan, bu arada çiftçiye verdiği sözü tutmadı ama başka bir mazotu ucuzlattı, gemiciklerin mazotunu ucuzlattı" dedi.

Bakan Eker'e, bakanlığın bir etkinliğinde bir işadamının konuşmasında, "Benim ismim ineklere aşık iş adamı olarak bilinir, alametifarikam budur. Tarımı köylünün elinden almazsak devrim olmaz. Tarım çiftçiye, köylüye bırakılmamalı" yönündeki ifadelerin doğru olup olmadığını soran Durmaz, şunları söyledi:

"Böyle bir konuşma oldu mu? Eğer bu olduysa sizin bugün burada oturmanız hem bu millete hem bu Meclis'e hem bu iradeye saygısızlıktır Sayın Bakanım. Eğer buna gerekli cevabı vermediyseniz bugün burada ne hakla oturuyorsunuz yani bu söz doğruysa şayet? Bu sayın iş adamının müdahalesinden sonra Mera Kanunu'nda değişiklik yapıldığı şeklinde iddialar var. Bunları bugün burada bütün açıklığıyla cevaplandırmanızı Türk çiftçisi adına istiyorum. Eğer siz bu konuşmada buna tanık oldu ve cevap vermediyseniz bir dakika bile burada durmanız yazıktır, günahtır. Derhal istifa etmenizi bekliyorum. Türk çiftçisi adına bunu sizden istiyorum.

Sayın Bakan, daha önce de söylemiştim. Siz gelmiş geçmiş en başarısız Bakansınız, Diyarbakır kontenjanından burada oturuyorsunuz. Şimdi, Barzani'nin teşrifatçılığını da yaptınız, yerinizi sağlama aldınız ama gün gelecek bunları siz bile taşıyamayacaksınız."

-"Umuyorum, yine bir kadın bakanımız olur"

MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel de konuşmasına,bugünkü bütçe görüşmelerinde Genel Kurul salonunda sadece 12 AK Parti milletvekilininbulunduğunu vurgulayarak, "Burada bulunmaları ve muhalefeti dinleme nezaketi göstermeleri itibarıyla teşekkür ediyorum" dedi.

Demirel, Yüksek Seçim Kurulu'nun bakan adaylarla ilgili kararını hakkaniyetsiz olarak niteleyerek, şöyle devam etti:

"Sayın bakanların siyasi etik adına bütçe görüşmelerinden sonra istifalarını vermeleri gerektiğini, uygun bir tarihte de bir revizyonun yapılacağını düşünüyorum. Türk milleti adına buna inanmak istiyorum. İşte o zaman, umuyorum, yine bir kadın bakanımız olur çünkü bir önceki hükümette 2, bu hükümette 1 kadın bakana sahip olduk, inşallah bundan sonrakinde de bir bakanımız olur."

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy da Türkiye'de hayvancılık sektöründe yaşanan sorunların en büyük nedenlerinden birtanesinin son 30 yıldır bölgede devam eden çatışmalı ortam olduğunu, bu çatışma sürecinin bölge ekonomisini çok ciddi boyutlarda sarstığını iddia etti.

Yine mera ve yayla yasaklarının da bölgede tarım ve hayvancılığı durma noktasına getirdiğini ileri süren Aksoy, binlerce hektar mera ve yaylanın güvenlik gerekçesiyle yasaklandığını ve yasakların birçok yerde hala devam ettiğini söyledi.

Aksoy, hükümetin, mayınların temizlenmesi için gerekli kaynağı 2014 yılı bütçesine koyması, temizlenecek bu arazilerin de yöre halkına tarımsal üretim için tahsis edilmesi gerektiğini kaydetti.

-kırmızı fularlı tepki

Bu arada bazı kadın milletvekilleri, 2014 Bütçesi'nin görüşülmesi sırasında, Genel Kurul salonunda yaşanan tartışmalardaki dil, üslup ve küfrü, kırmızı fular takarak protesto etti.

Genel Kurul'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de AK Parti'li milletvekilleri tarafından verilen kırmızı fuları taktı. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler