HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kandil’in Öcalan tereddütü yok"

PKK’lıların sınır dışına çekilmesi için İmralı’dan bir çağrı geleceğini söyleyen Demirtaş, “Kandil’in Öcalan’ın çözüm fikirleriyle ilgili bir tereddütü yok” dedi.

"Kandil’in Öcalan tereddütü yok"

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, dün CNN Türk’te çözüm süreci ile ilgili soruları yanıtladı. Demirtaş, programda özetle şunları söyledi:

DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDEKİ OLAYLAR:

Çözümün tartışıldığı bir dönemde, belki çıkışı bilinçli bir provakasyon olmasa bile birileri bu olay üzerinden başka sorunlar yaratmak istiyor. Üniversiteliler dikkatli olmalı. Onlardan 10 düşünüp 1 yapmalarını tavsiye ediyoruz.
FİKİR BEYAN ETTİ:

Başbakan, çözüm sürecinden birinci derece sorumlu kişi. Bu sürecin başında “baldıran zehiri de olsa içeceğiz” duruşundan sonra süreç ilerlemeye başladı. Sürecin nasıl ilerleyeceğine dair hükümet, muhalefet ya da Sayın Öcalan kendi fikirlerini beyan edebilir. Bunu bir tartışma ortamı olarak görmek gerek. Başbakan’ın, “Silahlı unsurlar silahlarını bırakarak çekilmek durumundalar” açıklaması, bir fikir beyanıdır ama bu hayata geçer mi bilmiyorum.

AL-VER PAZARLIĞI YOK:

(PKK silahlarını neden bıraksın, pazarlık mı var sorusu üzerine) Mesele bu kadar yüzeysel ve basit değil. İmralı’da bir al ver pazarlığı yapılmıyor.

KANDİL’İN TEREDDÜTÜ YOK:

Kandil’deki yöneticilerin Öcalan’ın çözüm fikirlerine karşı hiçbir tereddütü yok. Hükümetin geçmiş dönemdeki tutumlarından oluşan kaygı ve tereddütlere rağmen süreci tıkamak istemiyorlar. Kandil’de bütün yönetim kademeleri süreçle ilgili hemfikir. Ancak İmralı’nın orta kademeyi ikna edecek direk bir mesaj vermesi işimizi kolaylaştırır diyorlar.

10 GÜN İÇİNDE NETLEŞECEK:

Silahlı unsurların çekilmesi konusunda yüzde yüz mutabakata varıldı diyemiyorum ama çok önemli bir aşamaya gelindi. Önümüzdeki bir hafta 10 gün içinde konu netleşmiş olacak. Kandil Öcalan’ın çağrısına uyuyor ama geri çekilmenin provakasyona uğramaması için teknik öneriler sunuyor ve geri çekilmenin demokratikleşmeye zemin sağlamasını istiyor.

İMRALI’DAN ÇAĞRI GELECEK:

(‘Silahlı militanlar sınır dışına çekilecek mi?’ sorusu üzerine) Muhtemelen İmralı’dan bir çağrı gelecektir ve o çağrıyla çekilme başlayacaktır. Bu çağrı tüm detaylarıyla belli olan bir çağrı olacak. Eğer demokratik kanallar açılırsa belki de PKK’nın KCK’nın silahla ilgili son kararı vereceği, silahları tamamen devreden çıkaracağı nihai bir sonuç yaratılacak.
Tüm haberler


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler