HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kılıçdaroğlu: Siyasi ahlak yasasını getireceğiz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisinin milletvekilliği için İzmir'de ön seçime gireceğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Elazığ'da bazı kanaat önderleri ile toplantı yaptı. Bir otelde gerçekleştirilen toplantının ardından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu açıklamalarda bulundu. Kanaat önderleriyle çok güzel ve verimli bir toplantı yaptıklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Onların Cumhuriyet Halk Partisi'nden beklentileri nelerdir onları öğrendik. Kendilerine CHP'nin onların sorunlarıyla ilgili çözümlerini ben ve arkadaşlarım anlattı. Güzel bir toplantı oldu" dedi.

Kendisinin milletvekilliği adayı ile ilgili açıklamada yapan Kılıçdaroğlu, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu İzmir'de bir tesisin açılışı sırasında CHP genel başkanının İzmir'den ön seçime germesinin çok önemli olduğunu ifade ederek bir çağrısı oldu. Ben de bu çağrıyı düşüneceğimi ifade etmiştim. Bugün onu gerçekleştirdik. İzmir'den ön seçime gireceğim" diye konuştu.

"CHP İKTİDARINDA 3 AY İÇERİSİNDE SİYASİ AHLAK YASASINI GETİRECEĞİZ"

Bir gazetecinin medyada yer alan anket sonuçları ile ilgili sorusunu cevaplayan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yani AKP'nin kısaca bir düşüş trendi yaşadığını biliyoruz. Ülkede bu kadar işsizlik varken, bu kadar yoksulluk varken dış politikada tamamen dışlanmışken bu iktidarın uzun süre ayakta kalması zaten ayakta durması mümkün değildi. Biz CHP olarak toplumun her kesimine ama her kesimine şu sözü veriyoruz. AKP'nin 12 yılda gerçekleştiremediği çoğu değişime 4 yılda yapacağız. İşsizliği telaffuz etmeyeceğiz, yoksulluğu telaffuz etmeyeceğiz. Taşeron işçiliği telaffuz etmeyeceğiz. Bunların tamamını bitireceğiz. Yeni güzel, kendine güvenen, öz güveni yüksek bir Türkiye olacak, Yeni bir Türkiye'yi inşa edeceğiz. Ortadoğu'ya barışı kesinlikle biz getireceğiz. Ortadoğu kan gölüne dönmeyecek. Dış politikamız barış eksenli olacak. Türkiye'nin saygınlığına uygun bir dış politikayı inşa edeceğiz. Avrupa Birliği ile güç olan süreci yeniden inşa edeceğiz. Göreceksiniz yeni fasıl açılmasını beklemeden, Avrupa Birliği'nin Avrupa'nın pek çok talebini yerine getireceğiz. Bu ülkeye birinci sınıf demokrasiyi birilerinin talebi üzerine değil, bu ülkenin yurttaşlarının talebi üzerine getireceğiz. Bu ülkenin yurttaşları birinci sınıf demokrasiyi hak ediyorlar. Efendim gidelim Avrupa Birliği müzakere açsın, müzakerelere bakalım ona göre yasal değişiklikler yapalım diye bir düşünceyi asla taşımıyoruz. Uygar bir ülkede hangi kurallar geçerli ise demokrasi açısından hepsini bu ülkeye getireceğiz. En temel önerimiz şu olacak, CHP iktidarında ilk 3 ay içinde siyasi ahlak yasasını getireceğiz. Siyasetçinin halkına hesap verebileceği bir süreci başlatacağız. Demokrasiyi yeniden inşa edeceğiz. birinci sınıf demokrasi olacak. Siyasi partiler yasasını değiştireceğiz. Milletvekillerini milletin kendisi seçecek. Siyasi parti liderleri değil. Milletvekilinin geleceği bir siyasi parti liderinin iki dudağı arasında olmayacak. Yasama organını yürütme organının arka bahçesi olmaktan çıkaracağız. Çok düşüncemiz var. Güzel düşüncelerimiz var. 4 yıl içinde bunların tamamını gerçekleştireceğiz. Dördüncü yılın sonunda görecekler ki 12 yıllık hasarın tamamı telafi edilmiş ve geleceğe güvenle bakan bir Türkiye olacak."

"YÜZDE 1 OYU ALAN PARTİ BİLE PARLAMENTOYA EN AZ 1 MİLLETVEKİLİ GETİRMELİ"

Parti kapatma tartışmaları ile ilgili de konuşan Kılıçdaroğlu, "AK Parti'nin önerdiği Anayasa değişikliğinde parti kapatma engellenmiyor. Orada Anayasa'da diyor ki şu şu kuralları uygulamayan siyasi parti temelli kapatılır. Oradaki temelli sözcüğünü alıyorlar. İşte parti kapatılır oluyor. Şimdi bu temelli kapatılırsa, kapatılır arasında ne fark var. Partiyi kapattıktan sonra zaten kapatmış oluyorsunuz. Artık kapatmadan önce bir ara unsur olarak TBMM'yi devreye koyuyorlar. Yani siyasi partilerin kapatılmasını tümüyle ortadan kaldırıyoruz diye bir değişiklik TBMM gündemine AK Parti tarafından hiç verilmedi. Siyasi partilerin vazgeçilmez unsur olduğunu kabul ediyorsanız, 12 Eylül askeri rejiminin getirdiği yüzde 10 seçim barajını kaldıracaksınız. Fiilen partileri kapatan unsur yüzde 10 seçim barajıdır. Yüzde 10 seçim barajı olduğu sürece sağlıklı bir demokrasi olmuyor. Lider sultası oluyor. Vatandaş seçimini yapamıyor ve milli irade hırsızlığı gündeme geliyor. Vatandaş A partisine oy veriyor B partisi milletvekili çıkarıyor. Biz buna da milli irade diyoruz. Böyle milli irade olmaz. Kaldıracaksınız yüzde 1 oyu olan parti bile parlamentoya en az 1 milletvekili getirebilmelidir. Bu kuralı benimsiyorsanız getirin hemen değiştirelim. Açık çek veriyoruz. O zaman siyasi partiler kapansın mı kapanmasın mı tartışmaları tümüyle bitmiş olacaktır" ifadelerini kullandı.

İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler