HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kılıçdaroğlu: Tarih siyasetçilerin istismar edeceği bir alan değildir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Tarih, siyasetçilerin istismar edeceği bir alan değildir. Tarih, siyasetçilerin ders çıkaracakları bir alandır" dedi.

Kılıçdaroğlu: Tarih siyasetçilerin istismar edeceği bir alan değildir

Beşiktaş Kültür Merkezi'nde düzenlenen "100. Yılında Birinci Dünya Savaşı Sempozyumu"nun açılışında konuşan Kılıçdaroğlu, Atatürk ve arkadaşlarının Birinci Dünya Savaşı sonrasında ülkenin içinde bulunduğu güç koşullara rağmen büyük bir mücadeleyle önce bağımsızlığı sağladıklarını, ardından imparatorluğun yıkıntıları arasından çağdaş, güçlü, laik ve demokratik bir cumhuriyeti inşa ettiklerini belirtti.

Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu önderlerinin Birinci Dünya Savaşı'nda yaşanan acı tecrübelerden önemli dersler çıkardıklarını kaydederek, "Atatürk'ün de dediği gibi, 'Ülkemiz uluslararası herhangi bir sorunu barış yoluyla halletmeye çalışan, barışı menfaatine gören bir ülke olmuştur'. Atatürk'ün 'Yurtta barış, dünyada barış' ilkesi doğrultusunda Türkiye güvenlik prensibine ve onun araçlarına yalnızca barış dışında bir seçeneğe mecbur kalmamak için önem vermiştir" dedi.

"TÜRKİYE'Yİ SAVAŞIN EŞİĞİNE GETİRENLER TARİH BİLGİSİNDEN VE GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARMA ERDEMİNDEN YOKSUN"-

Bugün özellikle Ortadoğu'ya göz dikerek kişisel ihtirasları uğruna, içinde bulunduğu coğrafyayla birlikte Türkiye'yi de bir savaşın eşiğine getirenlerin tarih bilgisinden ve geçmişten ders çıkarma erdeminden yoksun olduklarını ifade eden Kılıçdaroğlu şunları dedi:

"Bugün içinde bulunduğumuz koşullarda belki de en çok ihtiyaç duyduğumuz siyasi yönelim Cumhuriyet tarihimizin barış eksenli dış politika anlayışına sadık kalmaktır. Biz, CHP olarak kalıcı bir barış sağlanması için dünyadaki tüm insanların durumunu iyileştirecek, uluslararası tedbirler alınması gerektiğine inanıyoruz. Atatürk'ün de güçlü bir şekilde ifade ettiği üzere insanlığın bütünün refahı açıklık ve baskının yerine geçmelidir. Her ülke yurttaşlarını haset, açgözlülük ve kinden uzaklaştıracak şekilde eğitmelidir. Dünya otoriter zihniyetlerden çok çekti. Biz bir yandan gençlerin zihinlerine düşmanlık ve nefret tohumları eken bu anlayışla mücadele ederken aynı zamanda, çocuklarımıza barış ve sevgi bir dolu bir dünya bırakmak için çalışıyoruz."

"GEÇMİŞİ DOĞRU ÖĞRENECEĞİZ Kİ GELECEĞİ SAĞLIKLI KURALIM"

Kılıçdaroğlu, bin 800 yıl önce bugünkü Adıyaman'ın Samsat İlçesinde yaşamış olan Lusyan isimli filozof ve edebiyatçının, tarihçileri "İyi bir tarihçi korkusuz olur, asla satın alınamaz. Gerçeğin ve özgürlüğün dostudur, kimsenden etkilenmez, kimseye iltimas geçmez. İyiye iyi, kötüye kötü der ve adil bir yargıç olarak gerçeği söyler. O hiçbir egemenliği kabul etmez. Kimsenin hakkında ne söyleyeceğini umursamaz, yalnızca olanları olduğu gibi anlatmakla yükümlüdür" diye tanımladığını belirterek, "Tarihçilerden beklediğimiz de budur. Geçmişi doğru öğreneceğiz ki geleceği sağlıklı kuralım. Şunu asla unutmayalım, tarih siyasetçilerin istismar edeceği bir alan değildir. Tarih, siyasetçilerin ders çıkaracakları bir alandır" diye konuştu.

Şişli Belediye Başkanlığı ve İzmir Milletvekili Mustafa Balbay öncülüğünde düzenlenen konferansa, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül de katıldı. Kılıçdaroğlu ve Sarıgül protokolde yan yana oturdu.

(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler