HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kılıçdaroğlu'ndan MİT'e gestapo benzetmesi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MİT hakkındaki iddialarını yineleyerek gestapo benzetmesi yaptı.

Kılıçdaroğlu'ndan MİT'e gestapo benzetmesi

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, devletin kurumlarının devlete hizmet etmediğini, AK Parti'ye hizmet ettiğini iddia ederek, "Bunlardan birisi de MİT içindeki bir gruptur. Biliyorsunuz, yasayla kurulmuştur. Almanya'da Gestapo da yasayla kurulmuştur" dedi.

GESTAPO BENZETMESİ

Bir gazetecinin, "MİT'in CHP'yi bölme iddiası gündemde. Bu konudaki değerlendirmenizi alabilir miyiz" sorusuna Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi:

"Şu anda cumhuriyetin değerlerini savunan, ulusal değerlere, milli değerlere bağlı olan, demokrasiyi ve özgürlüğü savunan, AKP'nin karşısında tek parti var. O partinin adı Cumhuriyet Halk Partisi. Siyasal partiler, devleti yönetmek üzere iktidara gelirler, devlet olmak için değil ama Adalet ve Kalkınma Partisi şu anda bir devlet partisidir. Devletin kurumları, devlete hizmet etmiyorlar, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne hizmet ediyorlar. Bunlardan birisi de MİT içindeki bir gruptur. Biliyorsunuz, yasayla kurulmuştur. Almanya'da Gestapo da yasayla kurulmuştur. Gestapo'nun özelliği neydi? Alman devletine değil, Almanya'daki iktidara hizmet etmekti.

"TALİMATLA BİR SİYASAL PARTİYİ 'NASIL KARIŞTIRIRIM' DİYE BİR ÇABANIN İÇERİSİNE GİRMESİNİ İSTEMİYORUZ"

Biz, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın adı üstünde milli olmasını ve devlete hizmet etmesini istiyoruz. Bir siyasal partinin iç işlerine müdahale etmesini istemiyoruz. İktidardan gelecek talimatla bir siyasal partiyi 'nasıl karıştırırım' diye bir çabanın içerisine girmesini istemiyoruz. Bunu açıklıkla da ifade ediyoruz."

DERSİM SORUSUNA YANIT VERDİ

"Sayın Başbakan'ın yarın Tunceli'ye ziyareti olacaktı. Tunceli isminin Dersim olarak değiştirileceği iddiası var. Konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz" sorusuna da Kılıçdaroğlu, "Şu an zaten bizim teklifimiz var Meclis'te. Bu yeni bir şey değil ki" karşılığını verdi.

GESTAPO NEDİR?
Gestapo, (Alman gizli servisi), 1934 Nisan'ında Heinrich Himmler tarafından Reinhard Heydrich ve Heinrich Muller'e yetki verilerek kuruldu. Önemli Gestapo yöneticilerinden bir diğeri ise Hermann Göring'dir.

İlk olarak Fırtına Birlikleri'nden (SA) ve Alman polisinden seçkin görülenler alındı. Sivil üniformayla polis birliklerinden ayrıldılar. İlk adı Geheime Polizei Amt yani GPA'dır ama bu ismin basit olduğu düşünülmüş olmalı ki, Gestapo olarak değiştirilmiştir. Açılımı, Die Geheime Staatpolizei'dır.

II. Dünya Savaşı sırasında yaklaşık 45.000 üyesi vardı. Ofislerine Gestapoleitstellen denirdi. Günümüzdeki istihbarat teşkilatları için örnek teşkil eder. Gestapo II. Dünya Savaşı sırasında önemli komutan ve generallerin korumalığını üstlenerek bir nevi askeri inzibat görevi yapmışlar, kimi zaman SS'lerle ortak çalışmışlardır. Gestapo ayrıca savaş sırasında Almanya'da bulunan müttefik casuslarını yok etmek için de kullanılmıştır. Gestapo erleri genellikle önemli giriş kapılarına nöbetçi olarak bırakılırlardı; görevleri giriş kartlarını kontrol etmekti.

Ayrıca toplama kamplarında aktif rol oynamışlardır. Savaş sonrası çoğu kaçmayı başarmış, yakalananlar savaş suçlusu sayılarak kurşuna dizilmiştir. II. Dünya Savaşı'nı anlatan filmlerde SS'lerle birlikte çokça boy gösterirler. Gestapoların bir diğer görevi de savaş ortamında olup bitenden habersiz halkı dolduruşa getirerek, onların düşman kuvvetlerine karşı sivil bir güç olarak kullanımını sağlamak idi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler