HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Ankara'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları;

Kıbrıs meselesinde önümüzdeki döneme dair ne gibi adımları birlikte atacağız, bunları konuşma fırsatımız oldu. Her türlü iyi yaklaşıma, BM çabalarına destek verdik. Temennimiz en kısa zamanda sonuca ulaşılmasıdır. Sadece Türk tarafının gayretleriyle, özverisiyle sonuç almak mümkün değildir. Şimdiye kadar Kıbrıslı kardeşlerimiz, bu noktada her türlü gayreti göstermiş, güçlü irade koymuş ve çözümü isteyen taraf olduklarını açıkça ispat etmişlerdir. Artık Rum tarafının da işi yokuşa sürmekten vazgeçmesi ve bu yönde samimi çaba göstermesi gerekmektedir. Bunun gerçekleşmesi halinde biz, 2015 yılının Kıbrıs'ta çözüm yılı olabileceğine inanıyoruz.
Bugüne kadar nasıl destek vermişsek bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanının ve kuracağı heyetin yanında olacağız. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm yalnızca adadaki tarafların değil tüm uluslararası toplumun yararınadır.

Yunanistan'ın da gerekli katkıyı sağlaması gerekiyor.

Sayın Cumhurbaşkanı ile Türkiye ve KKTC arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi için yapılabilecekleri ele aldık.

Türkiye KKTC'nin su ihtiyacına kalıcı çözüm bulabilmek için asrın projesi denebilecek bir projeyi hayata geçiriyor. Yılda toplan 75 bin metreküp içme suyunu Kıbrıs'a taşıyoruz. Belki de temmuz ağustos gibi bitmiş olacak.

Kıbrıs Türkünün meşru hakları daima muhafaza edilecektir. İnşallah aydınlık yarınların güçlü Kıbrıs'ının temellerini atmış olacağız.
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın açıklamalarından satırbaşları;
Gördüğümüz yakın ilgi, hüsnü kabul bizi etkilemiştir. Teşekkürlerimi iletmek istiyorum.

Kıbrıs sorununda önemli bir eşiğe gelmiş bulunuyoruz. Uluslararası ortamda da oluşan olumluluk bizler için de ek bir güç kaynağıdır.
Uluslararası konjonktürün de getirdiği, bizlerin çözüm vizyonu için göstereceğimiz gayretler için yararlı olacaktır. Sizlerin de belirttiği gibi tek taraflı bir uğraş olamaz. Çözüm vizyonunun Güney Kıbrıs lideri Anastasiadis tarafından kabul edilmesi dileğimdi. Dilerim ki, o 2004'te koyduğu vizyon yeniden gündeme gelsin ki, bu konuyu bir sonuca bağlayalım ve Kıbrıs Türk halkı uluslararası hukukun bir parçası haline gelsin.

Biz kendi payımıza sizlerle yakın ilişki ve işbirliği içinde sonuca götürmek için çalışacağız. 2015'in çözüm yılı olması için var gücümüzle çalışacağız. Çözüm istiyoruz, en kısa zamanda istiyoruz. Ama ben bir sihirbaz değilim. Dokunup da bir çırpıda halledebilecek.

Bu ancak iki tarafın ortak akıl yoluyla buluşması ve çözümü ortak bir ihtiyaç olarak algılamasıyla olabilir.

Denizin dibindeki doğalgaz kavga sebebi olmak yerine birleştirici olabilir.

KKTC CUMHURBAŞKANI AKINCI ANKARA'DA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi törenle karşıladı.
Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye yapan Akıncı'yı, KKTC ve Türk bayraklarını taşıyan süvariler Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önündeki caddede karşıladı ve protokol kapısına kadar eşlik etti. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletinin bayrakları ve askerleri de yer aldı. Erdoğan, Akıncı'yı sarayın ana giriş kapısında karşıladı.

Erdoğan ve Akıncı'nın tören alanındaki yerlerini almasının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı. Akıncı, Muhafız Alayı Tören Kıtasını, denetledikten sonra "Merhaba asker" diyerek selamladı.

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Erdoğan ve Akıncı merdivenlerde Türkiye ve KKTC bayrakları önünde el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi.

Karşılama törenine, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Naci Koru, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar da katıldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler