HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Koalisyon takvimi için kritik tarih 23 Ağustos

Hükümeti kurma için 45 günlük süre 23 Ağustos'ta sona eriyor.

Koalisyon takvimi için kritik tarih 23 Ağustos

ANKARA (ANKA)- Hükümet 23 Ağustos'a kadar kurulamazsa erken seçime gidilecek ve geçici Bakanlar Kurulu kurulacak.Geçici Bakanlar Kurulu'nda AK PARTİ, CHP, MHP ve HDP birlikte yer alacak.

-45 GÜNLÜK SÜRE 23 AĞUSTOS'TA SONA ERİYOR-

Hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Pazartesi günü itibarıyla koalisyon turlarına başladı. Ancak 23 Ağustos'a kadar hükümet kurulamazsa erken seçim tarihi belirlenecek.

TBMM Başkanlık Divanı'nın 9 Temmuz Perşembe günü oluşmasıyla hükümeti kurma çalışmaları için 45 günlük süre başladı.

-TAKVİM NASIL İŞLEYECEK-

Türkiye Büyük Millet Meclisinin seçimleri dört yılda bir yapılıyor. Ancak Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenebiliyor.

-23 AĞUSTOS'A KADAR HÜKÜMET KURULAMAZSA ERKEN SEÇİME GİDİLECEK-

Anayasaya göre yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine kırkbeş gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Yenilenme kararı Resmî Gazete'de yayımlanacak ve seçime gidilecek.

-SEÇİMLERDE GEÇİCİ BAKANLAR KURULU-

Seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere bir Başbakan atayacak.

-GEÇİCİ BAKANLAR KURULUNDA AK PARTİ, CHP, MHP VE HDP YER ALACAK-

Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisindeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasî parti gruplarından, oranlarına göre üye alınacak.

Siyasî parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakana bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak.

Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmî Gazete'de ilânından itibaren beş gün içinde kurulacak.

Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak.

Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görecek.

-KOALİSYONDA ANLAŞMA SAĞLANIRSA GÜVENOYU İSTENECEK-

Koalisyon konusunda anlaşma sağlanırsa Bakanlar Kurulunun listesi tam olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise toplantıya çağrılacak.

Bakanlar Kurulu'nun programı, kuruluşundan en geç bir hafta içinde Başbakan veya bir bakan tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde okunacak ve güvenoyuna başvurulacak. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak.

Güven istemi, ancak üye tamsayısının salt çoğunluğuyla reddedilebilecek.

Başkanlık, ikiyüzyetmişaltı milletvekili güvensizlik oyu kullandığı takdirde, Bakanlar Kuruluna güvensizlik oyu verildiğini, aksi halde Bakanlar Kurulunun güvenoyu aldığını bildirecek.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler