HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Kürtçe seçmeli ders yeterli değil"

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ensarioğlu, "Bugün Kürtçe seçmeli ders veriliyor. Yeterli midir, talep bu mudur; hayır. Ama en azından bu geçiş süreçleri için bunlara bir değer biçmek lazım" dedi.

DİYARBAKIR (İHA)Sosyal ve Siyasal Araştırmalar Derneği tarafından Sümer Park’ta “Anadilde Eğitim” konulu bir panel düzenlendi. Panele çok sayıda eğitimci, araştırmacının yanı sıra AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ve BDP Milletvekili Altan Tan da konuşmacı olarak katıldı. Galip Ensarioğlu, Zazaca yaptığı selamlamanın ardından Kürtçe seçmeli ders ile ilgili fikirlerini anlattı. Ensarioğlu, "Tabii anadili ile eğitim; bu önümüzdeki sürecin en çok tartışılacak, en çok konuşulacak, tartışma yaratacak, çatışma yaratacak mevzusu. Gerek Kürt sorunun çözümünde en önemli mesele bu, gerek yeni anayasa sürecinde beklide süreci tıkayacak ve tartışma yaratacak en önemli mesele bu. Yarın şiddetin son bulmasında, barış ortamının sağlanmasında, Kürt sorununun çözümünde en önemli mesele bu. Siyasilerin de çok fazla bilmediği, hatta eğitimcilerin bile, üzerinde çalışmayanların bilmediği veya bazılarının da gerçekten bildiği ama bilinçli olarak olayı engellemek ve saptırmak adına çeşitli bahaneler öne sürmek, bunlar Kürtlere zarar verir. 'Kürtler Türkçe bilmeyecek mi, Türkçe bilmeyen bir insan Türkiye’de yaşamını nasıl sürdürecek' gibi aslı ve astarı olmayan bahaneler öne sürüyorlar. Bu dili eğitim dili yapmazsanız ve bu dili yaşatmaya ilişkin devletin bu işe müdahil olması, para harcaması, mesai harcaması olmazsa Kürtçe'yi yaşatabilmek mümkün olmayacak. Belki çocuklarımızın adı artık Delal’dır, Dilan’dır, Baran’dır ama çocuklarımız Kürtçe bilmiyor, Zazaca bilmiyor. Bilinç gelişti ama dilleri gelişmedi” diye konuştu.

“BUGÜN SEÇMELİ DERS VERİLİYOR; YETERLİ DEĞİLDİR, TALEP BU DA DEĞİLDİR”

AK Pardi Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Kürtçe seçmeli dersin yeterli olmadığını ifade ederek şöyle devam etti:

"Evet anadil ile eğitim bir haktır, demokratik, insani bir haktır. Kürtler bunu talep ediyor. Kürtler anadilde eğitimi hiçbir şekilde pazarlık konusu yapmayacak, anadil taleplerinden hiçbir şekilde vazgeçmeyecek ve bunun güçlü bir şekilde bilinmesi gerek. Evet Kürtler, ben de dahil olmak üzere anadili bir hak olarak görüyoruz, talep ediyoruz ve vazgeçmeyeceğimiz bir hak olarak tanımlıyoruz. Bugün seçmeli ders veriliyor. Baktığınız zaman bu seçmeli ders aslında devlet açısından çok önemli bir devrimdir. Yeterli midir, talep bu mudur; hayır. Yeterli de değildir, talep bu da değildir. Ama en azından bu geçiş süreçleri için bunlara bir değer biçmek lazım. Anadilde eğitimin ilerde olabileceğine inanıyorum, bunlar eğitimin alt yapısını hazırlayacak unsurlardır” diye konuştu.

Galip Ensarioğlu’nun ardından konuşma yapan BDP Milletvekili Altan Tan ise, "Arkadaşlar samimi söylüyorum; Türkiye’nin zamanı yok. Şunu diyebilirsiniz, '90 senedir bekliyorsunuz, bir 5 sene daha bekleyin'. Türkiye’nin 2 senesi yok, daha iddialı konuşayım. Suriye şekillenirse, Kürtler otonomi ilan ederse, Irak’ta Maliki ile olan durumlar Kürtleri bağımsızlığa doğru götürürse, bugün -ben Türkiye’nin 10 sene seçmeli ders ile idare edeyim, bu seçmeli dersi de sadece 5’nci sınıflarda uygulayayım onunda öğretmenlerini temin edemiyeyim hele, bekleyin- şansı yok. Ortadoğu bu 2-3 sene zarfında kristalize olacak, şekilleniyor, şekillenecek. Kürtler ya birlikte hayatı inşa edecek birlikte bu yeni anayasa ile ya da yollarını ayırmanın hesaplarını yapacak” dedi.

konuşmaların ardından panel soru-cevap şeklinde devam etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler