HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kurtulmuş: Gerçek sorumluları ortaya çıkaracağız

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Şanlıurfa Suruç'taki bombalı saldırının ardından araştırmaların devam ettiğini, şu anda 31 ölü ve 32 yaralı olduğunu bildirdi.

Kurtulmuş, hem bombalı saldırıda hayatını kaybeden 31 vatandaşa hem de Adıyaman'daki şehide başsağlığı diledi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Suruç'ta gerçekleşen saldırıyı korunaklı bir yer olan Amara Kültür Merkezinde yaşanması sebebiyle "hakikaten olay ilginçtir" şeklinde yorumladı. Kurtulmuş, bilgilerin kamuoyuna sağlıklı şekilde iletilmesi ve teröre karşı miletin ortak safta durabilmesi için basına büyük sorumluluklar düştüğünü belirterek, "Bu süreci sağlıkla metanetle ve bu olayın arkasındaki gerçek sorumlular kimlerse bunları da aydınlatarak ortaya koyacağız" dedi.

Şanlıurfa Suruç'ta dün meydana gelen bombalı saldırıda 31 vatandaşın hayatını kaybetmesi üzerine hemen bölgeye giden Kurtulmuş, sabah saatlerinde bir basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, saldırının yol açabileceği toplumsal sonuçlara karşı duyarlılık konusunda basın mensuplarından destek istedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş "Hem bilgilerin kamuoyuna sıhhatli bir şekilde oluşturup gönderilmesi hem de teröre karşı bütün milletimizin ortak bir safta durabilmesi için siz değerli basın mensubu arkadaşlarımıza da büyük sorumluluklar düşüyor. Medyada yazı yazan arkadaşlarımıza da büyük sorumluluklar düşüyor. Bu süreci sağlıkla metanetle ve bu olayın arkasındaki gerçek sorumlular kimlerse bunları da aydınlatarak ortaya koyacağız" ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, konuşmasında yaşanan saldırının detaylarını aktardı:

"Ben öncelikli olarak bu olayda hayatını kaybeden, sayıları 31'e çıkmış olan bütün vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Bütün milletimize başsağlığı diliyorum. Şu anda 32 yaralımız var bunların bir kısmının durumu oldukça ağır. Dün ziyaretimizde gördük. Bunların üç tanesi Şanlıurfa'nın dışında,29 tanesi de Şanlıurfa hastanelerinde tedavi ediliyor. Ayrıca dün akşam saatleri itibariyle Suruç'taki cenazelerin tamamı Gaziantep'teki adli tıbba kaldırıldı. Şu ana kadar beş cenaze ailelerine teslim edildi. Diğer cenazelerin de kimlikleri belirlendikçe ailelerine teslim edime süreci devam ediyor."

-"İLGİNÇ BİR OLAY"-

Kurulmuş, saldırıyı korunaklı bir yer olan Amara Kültür Merkezinde yaşanması sebebiyle "hakikaten olay ilginçtir" şeklinde yorumladı. "Suruç Belediyesi Amara Kültür Merkezi nispeten korunaklı bir yer" diyen Kurtulmuş, şimdiye kadarki emarelerin canlı bombayı gösterdiğini belirtti. Kurtulmuş, üzerinde hassasiyetle durulan noktayı, "Tesadüfen yoldan geçen kalabalığa bir bomba atılmış değil" sözleriyle planlı yapılan bu saldırının hiçbir detay ihmal edilmeden tüm ipuçları değerlendirilerek aydınlatılacağını söyledi.

Saldırıyı ilk andan itibaren uzman bir kadroyla araştırdıklarını ifade eden Kurtulmuş, "Kimlikler ortaya çıktıkça kimliklerle ilgili en ufak bir ipucu bile kaçırılmadan sonuç elde edilmeye gayret edilmektedir.Bütün bunların hepsi çok detaylı bir çalışmayla aydınlatılacaktır" dedi.

Kurtulmuş, "Bu bütün Türkiye'nin ortak acısıdır. Ortak meselesidir. Terörün dini, diyaneti, mezhebi, meşrebi, siyasi kanaati olmaz. Terörist kim olursa olsun, hangi kimliğe sahip olursa olsun, insanlık düşmanıdır. Şu ya da bu grubun düşmanı olmaktan öte insanlık düşmanıdır. Halkımızın düşmanı olan bu terörist gruplara karşı bütün halkımız el ele gönül gönüle vererek ancak bu teröristlerin istediği sonuçları önleyebiliriz. Bunun için de hepimizin bütün kimliklerimizi farklılıklarımızı düşüncelerimizi bir tarafa bırakarak ortak bir çizgide buluşmamız lazım. İnsanlık onuruna, insanlık hakkına, insanların en temel hakkı olan hayatta kalma hakkını korumaya dönük olarak hep beraber terörün karşısında durmak durumundayız" şeklinde konuştu.

-"BU HAKSIZ ELEŞTİRİLER TÜRKİYE'DEKİ AZİZ HALKIMIZA YAPILMIŞ BİR ELEŞTİRİDİR"-

Kurtulmuş Şanlıurfa'da teröre dair tepkileri şöyle değerlendirdi:

"Dün burada yaptığımız faaliyetler gördüğümüz meselelerden birisi de son derece yanlış bir algı yönetiminin bazı çevrelerce yürütülmeye çalışılmasıdır. Bazı art niyetli çevrelerin bu süreçlerde bir algı yönetimi içerisinde olduklarını da görüyoruz. Belki el altından belki kamuoyunu fısıltı gazetesiyle yönlendirmeye çalışan bir algı yönetimi. Bu terör gruplarına Türkiye'nin destek verdiği, himaye edildiği ve bu grupların terör eylemlerine cesaret edebildiği şeklinde son derece yanlış, son derece haksız bu yorumları da Şanlıurfa'da duyuyoruz.

Suriye'de dört buçuk yıldır devam eden bu olaylar sırasında DAEŞ'in ne kadar büyük ve tehlikeli olduğu en başından dile getirilmiş ve en üst düzeyde tedbiri alınmıştır. Bunu söyleyenlere şunu hatırlatmak isterim. Şu anda kesinleşmiş değil ama emareler sonucu dünkü saldırılar DAEŞ tarafından yapılmışsa bunun bir numaralı muhatabı Türkiye'nin bizatihi kendisidir, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetidir, Türk halkının tamamıdır, Türkiye halkının tamamıdır. Biz her yerde bu benzeri bütün örgütlerle mücadele etmiş bir ülke olarak, terörün acısını çekmiş bir ülke olarak teröristin ne kadar büyük insanlık düşmanı olduğu, terörizmin ne büyük bir insanlık suçu olduğunu bilen insanlar olarak en ufak bir taviz vermeden yolumuza devam ediyoruz. Dolayısıyla buradaki haksız eleştirilerin Türkiye'deki aziz halkımıza yapılmış bir eleştiri olduğunu altını çizerek ifade ediyorum. Bu haksızlıktır."

-"TÜRKİYE KENDİ İÇ BARIŞINI SAĞLAYARAK YOLUNA DEVAM EDECEKTİR"-

Türkiye'nin terör eylemlerine karşı direncinin ve beraberlik bilincinin olduğunu söyleyen Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Terörden çok çektik, çok insanımızı kaybettik. Ama sonuçta Türkiye eğer bir Suriye olmadıysa, bir Ukrayna olmadıysa, bir zamanlar Irak'ta yaşanan olayları yaşamadıysa bunun en temel nedeni milletimizin halkımızın bir ve beraber olarak kardeşçe yaşama bilincine sahip olmasıdır. Çok şükür bugün bu bilinç fazlasıyla mevcuttur. Hep beraber bu bilinci artırmak için gayret göstereceğiz. Türkiye çevresindeki istikrarsızlıklardan etkilenmeyen bir ülke olarak kendi iç barışını sağlayarak yoluna devam edecektir.

Birileri Türkiye'yi karıştırmak için düğmeye basmış olabilirler. Biz vatandaşlarımız arasında kardeşliğimizi sağlayacak ama birilerinin bastıkları düğmeyle de bu ülkeyi karıştırmalarına müsaade etmeyecek güce sahibiz. Hem buradaki kardeşlerimize hem Adıyaman'daki şehidimize Allah'tan rahmet diliyorum. Vatandaşlarımızın hep beraber bu hain tuzaklara karşı uyanık olmasını istirham ediyorum."

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, teröre karşı sadece 78 milyon için değil yedi buçuk milyar olan bütün insanlık âlemi için "Kim terörün hainliği karşısında mazlum bir şekilde ölürse onun hakkını savunur, kim terörle insanların canını alırsa ona da karşı dururuz" şeklinde konuştu. (ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler