HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kurtulmuş: Türkiye'ye esas zarar verecek şey budur

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bir televizyon kanalının canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kurtulmuş: Türkiye'ye esas zarar verecek şey budur

Bahar DEMİREL / ANKARA, (DHA) - Kredi derecelendirme kuruluşları ile ilgili konuşan Kurtulmuş, bu konuda yapılan yorumlara eleştiriler getirerek, "İçeride böyle bir algı olursa, kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin aleyhine bir tavır takındı. Bizdeki bazı ekonomistler, bazı köşe yazarları, onlar da karalar bağlar, eyvah tonunda konuşmaya başlarsa Türkiye'ye esas zarar verecek şey budur" dedi.

"FİTCH EFENDİ ŞÖYLE BİR ŞEY SÖYLEDİ, YARIN FABRİKALARIMIZ MI KAPANACAK?"

Kredi derecelendirme kuruluşları hakkında değerlendirmelerde bulunan Numan Kurtulmuş, bir algı yönetimi olduğunu savunarak "Diyelim ki Fitch efendi, şöyle bir şey söyledi. Yarın bizim fabrikalarımız mı kapanacak? Ya da bizim ihracatımız mı duracak? Tam tersi bizim derecelerimizi yükseltti, bizim konteynerlarımız artacak, ihracatımız mı artacak? Yüksek teknolojiye yatırdığımız pay mı artacak? Aslolan realitenin iyi yürütülmesidir. Türk ekonomisi realitesini iyi yürütmeye gayret ediyor. Güzel derecelendirirlerse eyvallah. Yapmazlarsa da bundan üzülmeyiz" diye konuştu.

"TÜRKİYE'YE ESAS ZARAR VERECEK ŞEY BUDUR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İlişkiyi kesmesini söylerim" ifadesi hatırlatılan Numan Kurtulmuş, Erdoğan'ın kredi derecelendirme kuruluşları için bu tepkisi hakkında "Siz ne söylerseniz söyleyin, biz Türkiye olarak yolumuza devam ediyoruz. Fitch veya Standard and Poors, bizim büyümemizi istedi diye biz büyümek isteyen bir ülke değiliz ki. Biz zaten büyümeye devam ediyoruz. Biz zaten ekonomik olarak gelişmeye devam ediyoruz. Hatta dünyanın birçok ekonomisi ile korakor mücadele edebilecek şekilde Türkiye yoluna devam ediyor. Ekonominin nerelerinde eksiklikler, hatalar olduğunu da biliyoruz. Bunları dışarıdan birisinin söylemesine gerek yok" ifadelerini kullandı.

Numan Kurtulmuş, ayrıca Türkiye'ye esas zarar verecek şeyin içerideki algı olduğunu belirterek "İçeride böyle bir algı olursa, kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin aleyhine bir tavır takındı. Bizdeki bazı ekonomistler, bazı köşe yazarları, onlar da karalar bağlar, eyvah tonunda konuşmaya başlarsa Türkiye'ye esas zarar verecek şey budur" dedi.

"GÖRÜŞME TALEPLERİNİN HEPSİ BU ÜLKELERDEN GELDİ"

Avustralya'daki G20 hazırlık toplantısı ile ilgili konuşan ve Türkiye ekonomisinin oradan görünümü hakkında değerlendirmede bulunan Numan Kurtulmuş, NTV canlı yayınında "G20'nin biliyorsunuz önümüzdeki sene dönem başkanı Türkiye. Bu dahi Türkiye'nin gelmiş olduğu yolun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Oradaki toplantılarda ben şundan çok memnun oldum. 10'a yakın ülkeyle görüşmeler yapıldı. Dünya Bankası, Avrupa Birliği gibi küresel güçlerin temsilcileriyle görüşme imkanları oldu. Görüşme taleplerinin hepsi bu ülkelerden geldi. Türkiye'nin son 12 yıldır ortaya koymuş olduğu ekonomik performans, bütün ikili görüşmelerimizde dile getirildi. Açılış ve kapanış konuşmalarını biz yaptık. Artık Türkiye, muhatapları tarafından dünyanın birinci liginde olan bir ülke olarak görüşüyor" diye konuştu.

DHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler