HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kurtulmuş'tan Bakanlar Kurulu'nun ardından kritik açıklama

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün şehit olduğu saldırıyla ilgili ana faillerin yakalandığını ve şu ana kadar 62 kişinin gözaltına alındığı açıkladı.

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Derik Kaymakamı Muhammet Fatih Safitürk'ün şehit edilmesine ilişkin, Bakanlar Kueulu sonrası yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar 62 kişi gözaltına alındı. Bunlardan 10 tanesi serbest bırakıldı, geri kalanların sorgulaması devam ediyor. Olayın failleri, ana failleri yakalanmıştır. İstanbul'dan bombanın kargoyla gönderilmesinden bombanın patlatılma anına kadar bütün bu süreçlerde kimlerin dahli olduysa bunlara aşağı yukarı ulaşılmış, arkasında daha başka kimler varsa bunlara da ulaşılacak ve bu olay bütün detaylarıyla ortaya çıkarılarak, hesap sorulacaktır" diye konuştu.

DERİK KAYMAKAMI'NIN ŞEHİT EDİLMESİYLE İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMA

Bakanlar Kurulu sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, Derik Kaymakamı'nın şehit olduğu saldırıyla ilgili ana faillerin yakalandığını ve şu ana kadar 62 kişinin gözaltına alındığı açıkladı.

AB TÜRKİYE İLERLEME RAPORU VE AP BAŞKANI'NIN AÇIKLAMALARINA TEPKİ

Kurtulmuş, AB ilerleme raporunda Türkiye'yle ilgili sert eleştirilere ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un Türkiye’yi ekonomik yaptırım yapmakla tehdit etmesine ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, terörle mücadele çalışmalarından rahatsız olduğunu gösterdiğini ifade ederek, olumsuz raporlara anlam veremediklerini ifade etti.

"AB İlerleme Raporu yanlı bir rapordur" diyen Kurtulmuş, eleştirilerine şöyle devam etti:

"Tehditkar olması alışılmış bir şeydir. Ancak bu rapor bu amaca hizmet eden bir rapor değildir amacı Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak olan yanlı rapordur. Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz'un açıkça tehditkar sözlerine anlam vermek mümkün değil."

İşte Kurtulmuş'un Bakanlar Kurulu'nun ardından yaptığı o açıklamalardan çarpıcı satır başları:

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞMASI

Kapsamlı anayasa değişikliği yapılabilmesi başkla bir zaman bırakılacak. Şu anda üzerinde durdurğumzu konu başkanlık sistemine geçişin alt yapısını yapacak olan anayasa değişikliği sistemidir. 367'yi bulursan ne ala 367'yi bulsak bile millete gideriz. CHP yeni anayasa sürecinde yer almak isterse bütün görüşlerini getirebilir. Bizim kapımız da sonuna kadar açıktır.''

YABANCI YATIRIMCILARA VATANDAŞLIK HAKKI

“Hükümetimizin bir müddet gündeminde olan bir diğer konu da yabancı iş adamlarına istisnasız vatandaşlık verilmesidir” diyen Kurtulmuş “Bu miktar belirlenecek, yabancı yatırımcılar, gayri menkulleri belirli bir seviyeye çıkaranlar, kurdukları iş yerlerinde belli sayıda istihdam sağlayan yabancılar, mevduatta bankaya yatırdıkları parayı 3 yıl çekmeyen yabancı yatırımcılar ve devlet yatırım araçlarına belli bir yıl süre para yatırarak bunları ekmeyen yabancı yatırımcılara istisnai vatandaşlık verilmesi yönünde çalışmalar tamamlanmıştır” dedi.

‘ÖNCELİK BAŞKANLIK İÇİN DEĞİŞİKLİK’

Yeni anayasa çalışmaları ile ilgili bilgi veren Kurtulmuş “Kapsamlı değişiklik başka zamana bırakılacak. MHP ile görüşmeler sürüyor. Öncelik başkanlık için değişiklik” dedi.

FIRAT KALKANI OPERASYONU

"Fırat Kalkanı operasyonu planlandığı şekilde devam ediyor. Türkiye, havadan desteğini sürdürmeye yeniden başlamıştır. Operasyon, El Bab'a doğru planlandığı şekilde ilerliyor."

BAŞKANLIK SİSTEMİ

"Türkiye'de yürütmenin tek elde toplanacağı bir sisteme geçişi öngörüyoruz. Tam, güçlendirilmiş başkanlık modelidir üzerinde durduğumuz. Daha fazla denetlenebilen sistem öngörüyoruz."

YURTDIŞINA KAÇAN FETÖ'CÜLER

"Türkiye'nin FETÖ'yle mücadelesi geçici bir mücadele değildir. 'Bir ay, iki ay, üç ay mücadele edelim ondan sonra bu işi bitirelim...'. 40 yıldır devletin içerisine sinmiş olan gizli bir çeteden, bir terör örgütünden bahsediyoruz ve bunların bir kısmının da maalesef yurt dışına çıktığını biliyoruz. Devletimiz, millet adına bu unsurları Türkiye Cumhuriyeti devletinin içinden temizlemek için her türlü çalışmayı yapacaktır, bundan emin olun. Gerekirse yasal süreçler tamamlandıktan sonra, yurt dışına kaçanlarla ilgili de vatandaşlıktan çıkarma çalışması yapılabilir. Ne gerekiyorsa o olur ama şu an itibarıyla bu çalışmanın netleşmiş bir takvime bağlanmadığını ifade etmek isterim."

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖR SEÇİMİ

"Rektör seçimleri konusunda malesef üniversitelerde kamplaşmalar olur, rekötürlük seçimi bittikten sonra bile bu tartışmalar bütün o dönem boyunca devam ederdi. Az oy alanın seçildiği dönemler önceden de oldu. Bu kapsamda KHK çerçevesinde Cumhurbaşkanımız önüne koyulan isimlerden birini seçmiş oldu. Umarım Boğaziçi Üniversitesi için hayırlı olur."

MHP VE CHP İLE GÖRÜŞME

"Prensip olarak görüşme yapmaya karar vermek önemlidir. Hem Kılıçdaroğlu hem de Bahçeli'yle bildiğim kadarıyla planlanmış biri görüşme yok."

DOLARDAKİ YÜKSELİŞ

"Önce şunu ifade edeyim dolar sadece Türk parası karşısında değer kazanmıyor. Doların bu kadar değerlenmesi ABD ekonomisi için de pozitif bir durum değildir. Türkiye ekonomisindeki yapılsal nedenlerden dolayı dolar değerlenmiyor. Bu geçicidir, bu şartlar ortadan kalktıktan sonra dolar belli bir seviyenin altına inecektir. Telaşlanacak bir durum olmadığını söylemek isterim."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler