HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mahkeme MHP'nin 19 Haziran kurultay kararlarını askıya aldı

MHP'nin avukatı Bulut, 19 Haziran'daki kurultayda alınan kararların yürütmesinin durdurulduğunu açıkladı.

Mahkeme MHP'nin 19 Haziran kurultay kararlarını askıya aldı

19 Haziran'da yapılan kurultay ve alınan kararlar için mahkemeden şok bir karar geldi. Bu karar suların bir türlü durulmadığı MHP'yi daha da karıştıracak gibi görünüyor. Şimdi herkes muhaliflerin sıradaki adımını merak ediyor.

MHP Genel Merkez Avukatı Yücel Bulut da bugün mahkemenin aldığı kararla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bulut, "Üst Kurul Delegemiz tarafından Ankara 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde açılan Genel Kurul iptali davasının ilk incelemesi neticesinde, 19 Haziran 2016 tarihli Genel Kurul'da alınan tüm kararların yürütülmesi ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş, Genel Kurul çerçevesinde yapılan sözde yetki devirleri de askıya alınmıştır." dedi.

Bulut, düzenlediği basın toplantısında, tüzük değişikliği gündemiyle geçen hafta Çağrı Heyeti'nce toplanan Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Genel Kurulu'nda Çağrı Heyeti'ne göre, 752, Noter'e göre ise 656 delegenin bulunduğunu belirtti.

Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin kurultaydan bir gün önce yaptığı yazılı açıklamada, tertip edilecek kurultaya ilişkin, çok önemli usul hataları bulunduğuna ve de kurultayın bu haliyle yasal olmayacağına işaret ettiğini anımsatan Bulut, "19 Haziran 2016 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul toplantıya davet edilmiş, söz konusu toplantıya halen sayısı tam olarak tespit edilemeyen bazı delegelerimiz iştirak etmiştir.Toplantı sonrasında aralarında Sayın Koray Aydın, Sayın Sinan Oğan ve Sayın Sait Gönen'in de bulunduğu birçok isim, basına vermiş oldukları demeçlerinde, kurultayın iptal edilme riskine işaret etmişler, birden fazla tüzük maddesi değişikliğinden de haberdar olmadıklarını, toplantı gündeminin bir dayatmayla değiştirildiğini vurgulamışlardır." ifadelerini kullandı.

- "Tüm kararlar ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuştur"

Genel Kurul'da usulsüzlük olduğu iddiasıyla, toplantıya katılmayan her üst kurul delegesinin yargı yoluna başvurma ve genel kurulun iptalini istemek hakkının var olduğuna işaret eden Bulut, bir üst kurul delegesinin Genel Kurul'un iptali istemiyle ilk davayı açtığı bilgisinin Genel Merkez'e ulaştığını aktardı.Bulut, "Üst Kurul Delegemiz tarafından Ankara 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde açılan Genel Kurul iptali davasının ilk incelemesi neticesinde, 19 Haziran 2016 tarihli Genel Kurul'da alınan tüm kararların yürütülmesi ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş, Genel Kurul çerçevesinde yapılan sözde yetki devirleri de askıya alınmıştır." diye konuştu.

Bulut, delegenin mahkemeye yaptığı başvuruda, Genel Kurul'un Ankara il merkezinde yapılması gerektiğini belirttiğini, "Siyasi Partilerin Tüzüklerinin Değiştirilebilmesi, Genel Kurul Toplantısının 1.Oturumunda toplam delege sayısının 2/3 oranında delegenin toplantı salonunda hazır bulunması gerekmektedir. Bu sayı Milliyetçi Hareket Partisi için 809 rakamına denk gelmektedir.

Toplantıda hazır bulunan delege sayısı ister Noter'in televizyon programında ifade ettiği gibi 330 kabul edilsin, ister Noter'in resmi sayı olarak ilan ettiği 656 sayısı kabul edilsin, ya da Çağrı Heyeti'nin var olduğunu iddia ettiği 752 sayısı kabul edilsin, bu sayısal değerlerin hiçbir tanesi tüzük değişikliği için öngörülen 2/3 toplantı nisabına yetmemektedir." şeklinde gerekçelere yer verdiğini kaydetti.

Delegenin, 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Çağrı Heyeti'ne sadece Parti Tüzüğünün 63/4 maddesinin değişikliğini görüşmek üzere, Olağanüstü Genel Kurul Toplantıya çağırmak yetkisi verilmişken, yasalara aykırı yapılan toplantıda 13 maddenin daha değiştirilmesine teşebbüs edildiğini aktardığını vurgulayan Bulut,mahkemeye üye olmayan, Genel Kurul'a katılma yetkisine sahip olmayan ve devlet memuru olan birçok ismin bile Genel Kurul'a katılarak parti delegesi gibi oy kullandığının bildirildiğini ifade etti.

MUHALİFLERDEN CEVAP GECİKMEDİ

Çağrı Heyeti'nin 19 Haziran'da düzenlediği olağanüstü kurultayda alınan kararların yürütmesinin Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından durdurulmasına, muhalifler tepki gösterdi.

Söz konusu kurultayda, 10 Temmuz'da seçimli olağanüstü kurultay yapmak üzere yetkilendirilen heyetin başkanı Musavat Dervişoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararı "şaşkınlıkla" karşıladıklarını ifade etti.

Dervişoğlu, "3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını henüz görmedim. Bir mahkeme, şayet kongre evraklarını dahi görmeden tedbir kararı veriyorsa ve o mahkemenin duvarında 'Adalet mülkün temelidir.' yazıyorsa önce o yazıyı indirsinler. MHP meşru bir kongre yapmıştır, milliyetçi-ülkücü hareketin iradesine bir takım çevrelerden müdahalelerden bulunularak kelepçe vurulmak istenmektedir. Bu iradeyi onlara bağlattırmayacağız." diye konuştu.

Mahkemenin kararına itiraz edeceklerini açıklayan Dervişoğlu, şunları söyledi:

"Kararı almak istiyoruz, dosya numarasını dahi vermiyorlar. İptal ettikleri MHP kongresidir, dolayısıyla buna izin verebilmemiz mümkün değil. Biz Cumhuriyet Başsavcılığı'na tüzük değişikliğini, MHP mevcut tüzüğüne eklesin diye gönderdik. İlçe Seçim Kurulu'na da seçimli genel kurul yapmak üzere kongre kararı aldığımızı bildirdik. Mahkeme nereden belge aldı da bu kararı verdi bunu çözemiyorum. Kongre tutanaklarını görmeden, belgeleri incelemeden nasıl böyle bir karar aldı anlamıyoruz."

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler