HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meclis Başkanlığı seçimi yarına kaldı

TBMM Başkanlığı seçimlerinde, ikinci tur oylamada da adaylardan hiçbiri seçilmek için gerekli olan nitelikli çoğunluğa (367) ulaşamadı.

Meclis Başkanlığı seçimi yarına kaldı

İlk turda AK Parti Milletvekili İsmet Yılmaz 256, CHP Milletvekili Deniz Baykal 125, MHP Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu 81 ve HDP Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 81 oy aldı. İlk oylamada 545 oydan 2'si geçersiz sayıldı, Meclis Başkanlığı seçimi 2. tura kaldı. İkinci turda da 545 oy kullanıldı. Yılmaz 256, Baykal 128, İhsanoğlu 80, Fırat 80 oy aldı.

TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, Meclis Başkanlığı üçüncü ve dördüncü tur oylamaları için yarın saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Yeterli çoğunluk sağlanamadığı için yarın yapılacak üçüncü turda seçilebilmek için üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.

Üçüncü oylamada da gerekli çoğunluk sağlanamazsa, yine yarın bu turda en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday TBMM Başkanı seçilmiş olacak.

Eğer Ankara'da sürpriz bir uzlaşı olmazsa çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz Meclis Başkanı olacak.

Meclis Başkanları

TBMM Başkanlığını bugüne kadar 25 kişi üstlendi. TBMM'nin ilk Başkanı ve Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana görev yapan başkanlar arasında en uzun süre görevde kalan Mustafa Abdülhalik Renda oldu. 1935 yılında ilk kez başkan seçilen Renda, 1946 yılına kadar kesintisiz 11 yıl görev yaptı. En kısa süre görev yapan TBMM Başkanı ise 2 ay 1 haftalık süre ile İsmet Sezgin oldu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler