HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meclis Anayasa Komisyonu'nda tansiyon yükseldi

Meclis Anayasa Komisyonu'nda AK Parti'nin maddelerin görüşmelerine geçilmesi önergesi sonrası tartışma çıktı, tansiyon yükseldi.

Anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin görüşmelerine geçilmesi kabul edildi.

AK Parti milletvekillerinin, geneli üzerindeki görüşmelerde yeterlilik önergesi vermesi üzerine teklifin maddelerine geçilmesi oylanarak, kabul edildi.

TBMM Anayasa Komisyonunda tartışma çıktı

TBMM Anayasa Komisyonunda AK Parti milletvekilleri anayasa değişikliği teklifi üzerinde genel görüşmelerinin tamamladığı yönünde önerge verdi. Önergenin oylanması üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Altay söz almak istedi. Söz verilmemesi üzerine CHP milletvekilleri ayağa kalktı. Altay, Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop'a yönelik, "Eşkıyalık yapma. Söz istiyorum. Ne yapıyorsun” demesi üzerine tartışma yaşandı.

Tartışmanın devam etmesi üzerine CHP milletvekilleri tarafından AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin'e su atıldı.

1. maddenin görüşmelerine geçildi

TBMM Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesinin görüşmelerine geçildi.

TBMM Anayasa Komisyonunda tümü üzerinde yapılan 5. günkü görüşmelerde, AK Partili milletvekillerinin görüşmeler için yeterlilik önergesi vermesine CHP, karşı çıktı.

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, komisyonda 120'ye yakın milletvekilinin geneli üzerindeki söz talebine rağmen süre kısıtlaması da getirilmeden maddelerine geçilmesini eleştirdi.

Tezcan'ın, "Bizim verdiğimiz önergeler bile görüşülmeden, konuşma hakkımızı kısıtlayarak maddelere geçemezsiniz." sözleri üzerine AK Parti'li milletvekilleri, "Geçtik bile." diye karşılık verdi.

Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, yaptıklarının içtüzük bağlamında sorunlu olmadığını, itirazların yersiz olduğunu ifade etti.

Daha sonra 1. maddenin görüşmelerine geçildi.

AK Parti Aydın Milletvekili Abdurrahman Öz, yargının bağımsız ve tarafsızlığı ilkesini önemsediklerini ifade etti.

Komisyon Başkanı Şentop, Öz'ün konuşmasının ardından, 26 Aralık Pazartesi saat 11.00'de toplanacaklarını duyurarak, komisyon çalışmalarını kapattı.

CHP'li milletvekilleri, Şentop'a, "Madem söz hakkı vermeyecektiniz niye liste yaptınız.", "Konuşma hakkımızı gasp ettiniz", "Yazıklar olsun" diyerek tepki gösterdi.

CHP'DEN AÇIKLAMA

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Komisyon başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'de bizce rejim değişikliğine yol açabilecek böylesine önemli bir Anayasa değişiklik teklifinin geneli üzerinde henüz 11 sadece 11 CHP'li milletvekili konuşma yapmış iken ani bir önergeyle, kifayet-i müzakere önergesini kabul ederek, bizim de verdiğimiz iki önerge henüz oylanmamışken bize de önerge hakkındaki söz talebimizi yok sayarak, duymazdan gelerek önergeyi kabul etmek suretiyle Anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerindeki görüşmeleri keyfi bir tutumla ve parmak çoğunluğuyla kabul ederek maddelere geçtiğini ilan etti" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu'nda AK Partili milletvekillerinin önergesiyle, Anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin görüşmesine geçilmesi üzerine CHP'li milletvekilleri basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan CHP'li Altay şunları kaydetti:

"Bu akşam TBMM'de tıpkı 4+4+4 kanun teklifinin görüşmelerinde olduğu gibi CHP'li milletvekilleri olarak küfre, cebire, şiddete ve hakarete maruz kaldık. Bu önemli değil, Bunlar olabilir bunları kaldırabiliriz lakin TBMM bünyesinde Anayasa Komisyonu'nda TBMM İçtüzüğü'nün ve Anayasanın ayaklar altında çiğnendiğine de tanıklık ettik. Komisyon başkanı Mustafa Şentop, Türkiye'de bizce rejim değişikliğine yol açabilecek böylesine önemli bir Anayasa değişiklik teklifinin geneli üzerinde henüz 11 sadece 11 CHP'li milletvekili konuşma yapmış iken ani bir önergeyle, kifayet-i müzakere önergesini kabul ederek, bizim de verdiğimiz iki önerge henüz oylanmamışken bize de önerge hakkındaki söz talebimizi yok sayarak, duymazdan gelerek önergeyi kabul etmek suretiyle Anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerindeki görüşmeleri keyfi bir tutumla ve parmak çoğunluğuyla kabul ederek maddelere geçtiğini ilan etti. Burası kanunların yapıldığı yerdir. Kanunlar isteriz ki hiçbir yerde çiğnenmesin. Ama kanunların hiç çiğnenmeyeceği bir yer varsa orası da TBMM'dir. Anayasa'nın hiç çiğnenmeyeceği bir yer varsa orası da Anayasa Komisyonu'dur, Anayasa Komisyonu toplantısıdır. Kabul edilebilir bir durum değildir. Türkiye'de daha Başbakan 3-4 gün önce saraydan alığı talimatla, saray adına zaten görüşmeleri Aralık sonunda, gün de vererek 29 Aralık'ta bitirileceğini ilan etmişti. Bu daha Anayasa değişmeden tek aram rejimine fiili olarak geçildiğini, geçilme konusunda ne kadar hırslı ve arzulu olduklarının da bariz bir örneğidir. Yasama üzerinde, yürütmenin bu boyutta bir tahakkümünü yasama organının üyeleri olarak, gazi milletimizin temsilcileri olarak kabul etmemiz, rıza göstermemiz mümkün değildir. Durumu şiddetle kınıyoruz. Pazartesi günü bu konudaki hukuk, içtüzük, Anayasa, demokrasi mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Yapılanları yüce milletimizin takdirine sunuyorum."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler