HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meclis Başkanlığı seçiminde tüm fireler CHP'den mi?

TBMM Başkanlık seçiminin ilk tur oylamasında, bazı CHP'liler Deniz Baykal'a oy vermedi.

Meclis Başkanlığı seçiminde tüm fireler CHP'den mi?

TBMM Başkanlık seçiminin ilk tur oylamasında, 5 vekil oy kullanmadı. Bunlardan biri TBMM Geçici Başkan Vekili, CHP'nin Meclis Başkan adayı Deniz Baykal. HDP'den eş başkanı Figen Yüksekdağ, Ak Parti'den Mustafa Yel ve Ekrem Erdem, CHP'den ise Milletvekili Cemal Okan Yüksel oy kullanmadılar.

AK Parti'nin TBMM'de 258 sandalyesi bulunuyor. Bugün yapılan TBMM Başkanlığı oylamasına, iki AK Parti'li milletvekili, Mustafa Yel ve Ekrem Erdem, mazeretlerini bildirerek, katılmadılar. AK Parti'nin TBMM Başkan adayı İsmet Yılmaz'a ilk tur oylamada 256 oy çıktı. Bu durum, mazeretleri nedeniyle oylamaya katılmayan iki AK Partili vekil de hesaba katılarak, kulislerde 'AK Parti'de fire yok' olarak yorumlandı.

TÜM FİRELER CHP'DEN Mİ?

CHP'de ise, Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel geç kaldığı için oylamaya katılamadı. TBMM'nin geçici Başkanı olan, aynı zamanda CHP'nin TBMM Başkan Adayı Deniz Baykal da, Meclis'i yönettiği için oy kullanmadı. CHP'nin toplamda 132 milletvekili var. Oysa Baykal, 125 vekilin desteğini aldı. Bu durumda, siyasi kulislere göre, en büyük ihtimal tüm fireler CHP'den olması.

Baykal ve oylamaya geç kaldığı için katılamayan Yüksel dikkate alındığında, CHP adayı Baykal'ın 130 oy alması bekleniyordu. Ancak oylamada Baykal'a 125 oy çıktı. Bu durumda CHP, beş fire vermiş oldu. Ancak CHP kulislerinde, Baykal'a yönelik desteğin daha az olabileceği konuşuluyordu.

Buna gerekçe olarak da, Baykal'ın seçimlerden hemen sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinin CHP tabanında yarattığı sıkıntı gösteriliyordu. CHP kurmayları, 20 kadar fire beklenirken, firenin sadece 5'te kalmasının olumlu olduğunu belirtiyorlar.

KILIÇDAROĞLU: BEN DE FARKINDAYIM

CHP Genel Başkanı, Genel Kurul Salonu'ndan çıktıktan sonra basın mensuplarının oylamaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun, "İlk oylama sonucunu nasıl buldunuz, CHP'nin 5 tane firesi gözüküyor?" şeklindeki sorusuna CHP lideri, "Ben de farkındayım" dedi.

DEMİRTAŞ: UMARIM KOLTUK EL DEĞİŞTİRİR

13 yıllık tek başına iktidardan sonra AKP parlamentoda Meclis Başkanı'nı kendi uktesine alırsa muhalefet kendini sorgulamalıdır. Umut ediyorum Meclis Başkanlığı koltuğu parti olarak el değiştirir. Biz kendi adayımıza oy vereceğiz, üzerinde uzlaşma olabilir belki.

CHP'NİN OYLARI GERİ DÖNDÜ

Deniz Baykal ise ikinci turda oylarını arttırdı. Baykal'ın ilk turda aldığı oy sayısı 125'ti. İkinci turda ise 128 oy aldı. İki tur arasındaki bu 3 farklı oyun, bir tanesinin ilk tutrdaki oylamaya geç kalan ancak ikinci tura giren Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel'den geldiği tahmin ediliyor.

Baykal'ın artan diğer 2 oyunun ise HDP ve MHP'ye giden, ancak ikinci turda çıkmayan birer oy olduğu yorumları yapılıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler