HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meclis’te ‘kaçak saray’ tartışması

Meclis Genel Kurulu'nda Yargı Paketi'nin dün gece yarısındaki görüşmelerine "kaçak saray" tartışması damgasını vurdu.

Meclis’te ‘kaçak saray’ tartışması

CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanlığı Sarayına ilişkin "kaçak saray" tepkisine Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "5. İdare Mahkemesinin verdiği YD'ye karşı itiraz, bölge idare tarafından reddedilmiştir" derken "Ben kaçak olduğunu söylemedim" dedi.

"SARAYIN KAÇAKLIĞI SİT ALANINI DÖNÜŞTÜREN KARARIN İPTALİNİ SAYMAMANIZDAN"

Meclis Genel Kurulu'nda dün gece yarısı yaşanan "kaçak saray" atışması tutanaklara şöyle yansıdı:

MHP KÜTAHYA MİLLETVEKİLİ ALİM IŞIK: Bu sarayın kaçaklığı yapı ruhsatından ve yapı kullanma izninden kaynaklanmıyor. Bu sarayın kaçaklığı, 1'inci derecede sit alanını, 3'üncü dereceye dönüştüren ve bunu iptal eden yargı kararını saymamanızdan kaynaklanıyor.

ALİM IŞIK (Devamla) - Bu belgede değerli milletvekilleri, tam 94.914 metrekarelik Şu anda bitmiş alanla ilgili birim metrekare maliyeti 800 lira, toplam maliyet de 78 trilyon lira gösteriyor eski parayla ama Maliye Bakanlığı bunu tam 1 katrilyon 370 trilyon lira olarak...

ALİM IŞIK (Devamla) - Buradaki belgelere iyi bakın.Dolayısıyla yirmide 1'ini gösteren bu belgede bile usulsüzlüğü görmemişsiniz. Bunları bu yargı çok tartışacak.

"KAÇAK HİÇBİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL"

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ AHMET AYDIN (Adıyaman) - Birincisi, evet, bu yapının kaçak bir yapı olmadığını ifade ettim ve bu, belgelerle de sabit.

İkincisi, bütün koruma kurullarından gerekli izinler alınmış. Koruma kurulları izinleri haricinde yapılan hiçbir işlem yok. İnşaat başlangıcında yapı ruhsatı çıkartılmış, biten bloklar için de yapı kullanma izni Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığınca Başbakanlığa teslim edilmiştir. Dolayısıyla kaçak hiçbir durum söz konusu değil. Koruma kurullarından da izinler alındığı için sit alanına da bir müdahale söz konusu değildir.

"TÜRKİYE'NİN FAİZLERDEN 1 PUAN BİLE AŞAĞI ÇEKİLMESİNE EN AZ İKİ TANE O SARAYI YAPABİLECEK PARA DOĞUYOR"

Yine bir başka husus: Ya değerli arkadaşlar, bütün kamuoyu da bizi takip ediyor. Türkiye'nin faizlerden 1 puan bile aşağı çekilmesine en az iki tane o sarayı yapabilecek para doğuyor. Türkiye...

S. NEVZAT KORKMAZ (Isparta) - Ya, yol yap kardeşim, hastane yap, okul yap!

RECEP ÖZEL (Isparta) - Onları da yapıyoruz.

AHMET AYDIN (Devamla) - Her yerde yaptı. AK PARTİ iktidarında adalet sarayları mı yapmadı, okullar mı yapmadı, üniversiteler mi yapmadı, yollar mı yapmadı, köprüler mi yapmadı. Türkiye artık onların bıraktığı eski Türkiye değil. Yeni Türkiye'de yeni Türkiye'ye yakışır...

"TÜRKİYE'MİZİN ONURUNA YAKIŞIR BİR ŞARTTIR"

AHMET AYDIN (Devamla) - ...şarttır. Türkiye'mizin onuruna yakışır bir şarttır. Şahsa ait değildir millete aittir.

"ENDİŞEM O DUR Kİ, 5. İDARE MAHKEMESİNİN BAŞKAN VE ÜYELERİ DEĞİŞTİRİLEBİLİR BU ARADA"

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ LEVENT GÖK (Ankara) - Sayın Bakan tam 25 sayfalık Ankara 5. İdare Mahkemesinin birinci dereceden üçüncü dereceye sit alanına düşürülmesi ve ayrıca çevresindeki açılan yolların nâzım imar planına aykırılığından dolayı vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı ortadadır. Bu karar kaldırılmamıştır. Ama endişem o dur ki, 5. İdare Mahkemesinin Başkan ve üyeleri değiştirilebilir bu arada. Şimdi, bir mahkeme kararı ortadayken bu mahkeme kararına uyulmasını herhâlde Adalet Bakanından beklemek hepimizin hakkıdır. Bu kararın...

ALİM IŞIK (Kütahya) - Bu eldeki belgelere göre bir metrekarelik maliyet 800 TL üzerinden şu anda 97.914 metrekarelik bitmiş alan için bu belgede 78 milyon 331 bin 200 TL olarak yer almaktadır. Ama Maliye Bakanının yapmış olduğu bugüne kadarki bu biten kısmıyla ilgili açıklamada bu rakam 1 milyar 370 milyon TL'dir. Dolayısıyla, buraya, yirmi de 1'lik bir rakam konmuştur. Burada da bir usulsüzlük yapılmıştır. Onu paylaşmak istedim.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) - Sayın Başkan, değerli milletvekili arkadaşlarım; Sayın Gök'ün söylediği Ankara 5. İdare Mahkemesinin bir kararı var. Benim Plan ve Bütçe Komisyonunda bahsettiğim karar Ankara 11. İdare Mahkemesinin kararı.

LEVENT GÖK (Ankara) - Ben bunu söyledim.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) - O kararla ilgili Danıştay 14. Dairesi (2014/3469) esas no.lu şeyle karar vermiştir.

TURGUT DİBEK (Kırklareli) -5 duruyor mu?

LEVENT GÖK (Ankara) - 5 ne oldu efendim?

" İDARE MAHKEMESİ YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERMİŞTİR AMA BÖLGE İDARE MAHKEMESİ DE BUNU KALDIRMIŞTIR"

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) - Onu da söyleyeceğim.

5. İdare Mahkemesi (2011/1879) esas numaralı dosyasında İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiştir ama Bölge İdare Mahkemesi de bunu kaldırmıştır. Şu andaki durum bu. Dolayısıyla, mahkeme kararıyla engellenmiş bir şey yok. Mahkeme bir karar vermiş, diğer mahkeme de bu kararın yürütmesini kaldırmıştır. Olay bundan ibarettir.

Benim bahsettiğim 5 değildi çünkü ona ilişkin bir sorun yoktu, öbürüyle ilgili tartışıldığı için ben ondan bahsetmiştim. İki karar da burada var.

AYTUN ÇIRAY(İzmir) - Mahkeme yürütmeyi durdurmadı mı?

LEVENT GÖK (Ankara) - 5'i ne zaman kaldırdınız Sayın Bakan? 5'in kararı ne zaman kaldırıldı Sayın Bakan?

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) - O da burada, şey de burada, ben sana vereyim. Sayın Gök'ün bahsettiği 5. İdare Mahkemesi kararıyla ilgili bilgi verirken orada bürokrat arkadaşların bana naklettiği şekilde konuştum. Onlardan, elimizde mahkeme kararları var, bu 5. İdare Mahkemesinin verdiği kararın akıbetini sorduğumda, işte, "Bölge idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi." şeklinde beni bilgilendirdiler. Ben, onun üzerine, size yürütmeyi durdurma kararı olduğunu ifade ettim. Siz karar söyleyince ben kararı istedim. Tabii, bu arada, onlar, yürütmeyi durdurma talebini ret kararı verdiğini bana anlatırken, sehven öyle ifade ettiğini söylediler. Kusura bakmayın. O nedenle, aktarılan bir bilginin, sehven yanlış aktarılması nedeniyle ben size onu doğru bilgi olarak takdim ettim, düzeltiyorum. 5. İdare Mahkemesinin verdiği YD'ye karşı itiraz, bölge idare tarafından reddedilmiştir.

AYTUĞ ATICI (Mersin) - Şu anda kaçak mıdır efendim yapı?

TURGUT DİBEK (Devamla) - Şimdi, şunu söylüyordu ki... Sayın Cumhurbaşkanının oturmaya başladığı bu saraya biz "kaçak" diyorduk. Bu akşam bunun kaçak olduğunu Sayın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, belki de istemeyerek de olsa itiraf etmiş oldu değerli arkadaşlar.

"BEN KAÇAK OLDUĞUNU SÖYLEMEDİM"

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) - Ben kaçak olduğunu söylemedim.

TURGUT DİBEK (Devamla) - Şimdi, itiraf etmiş oldu, şöyle itiraf etmiş oldu: Bakın, hem Komisyonda hem burada Sayın Bakan şunu söylüyordu, diyordu ki: "Bu inşaatla ilgili olarak yargıda verilmiş olan bir yürütmeyi durdurma kararı yok. Verilen bir karar var 11'inci İdare Mahkemesi tarafından Ankara'da. O karar daha sonra Danıştayın ilgili dairesi tarafından kaldırıldı." Ama şunu o da öğrendi, o da bilmiyormuş demek ki ya da biliyordu da... Belki bilmiyordu, onu da bilmiyorum ama Ankara 5'inci İdare Mahkemesinin verdiği bir karar var arkadaşlar. Bu birinci derece sit alanı olan bölgeyi üçüncü dereceye dönüştüren ve yollarıyla ilgili olarak da bir durdurma kararı var.

Sayın Bakan, şimdi bu karar orada duruyorsa ve bir yürütmeyi durdurma kararı varsa, o karara rağmen yapılan faaliyet, inşaat, yollar, neyse, bunlara biz ne diyeceğiz? Yani bunun hukuki nitelemesi ne olacak? Kaçak olacak.

ADALET BAKANI BEKİR BOZDAĞ (Yozgat) - Karar hangi tarihte verilmiş, bakar mısın.

TURGUT DİBEK (Devamla) - Neyse, sonra yapılanlar varsa yine kaçak. O yüzden, değerli arkadaşlar, bu saray kaçak. Bakın, belki sizi rahatsız ediyor, inanıyorum buradaki çok sayıda milletvekili arkadaşımız rahatsız, dışarıda milletimiz de rahatsız.

RECEP ÖZEL (Isparta) - Hiç rahatsız değilim.

TURGUT DİBEK (Devamla) - Hiç öyle başınızı falan sallamayın. 2002'de iktidara geldiğinizde bu konudaki söylemlerinizi bir hatırlayın. Hatırlatayım mı size neler diyordunuz? Bakın, arkadaşlar, 12'nci Cumhurbaşkanını seçtik, milletimiz seçti. 11 Cumhurbaşkanı Çankaya Köşkü'nde oturdular. Tamam mı? Tamam.

(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler