HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meclis’te RTÜK atışması

Meclis Genel Kurulu'nda RTÜK'e üye seçimi konusunda çıkan tartışmada tansiyon yükseldi.

Meclis Genel Kurulu'nda RTÜK'e üye seçimi konusunda açılan usul tartışmasında HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Sayın AK Parti Grup Başkanvekili bizden anayasayı çiğnememizi istedi. Vallahi kusura bakma Doğan Bey ben bir kere çiğnedim, 12 yıl ceza aldım, Bize anayasayı çiğnettiremezsin" diyerek tepki gösterdi.

Genel Kurul, Meclis Başkanvekili Naci Bostancı başkanlığında saat 15.00'te toplandı. Genel Kurul'da RTÜK'te boşalan üç üyelik için seçim yapılıyor.

AK Parti kendisine düşen üyelik için İlhan Yerlikaya ile Murat Zelan, MHP görev süresi dolacak olan Esat Çıplak ve Hayati Bice'yi aday gösterdi. RTÜK'te boşalan üçüncü üyelik için ise MHP Arif Fırtına'yı ve İsmail Yolcu, HDP ise Filiz Koçali ve Nevruz Uğur'u aday gösterdi.

RTÜK'te boşalan 3 üyelikten biri AK Parti'ye biri MHP'ye düşüyor. 7 Haziran seçimlerindeki sonuca göre AK Parti'den boşalan üçüncü üyelik için ise MHP ve HDP arasında seçim yapılacak olmasına CHP, MHP ve HDP itiraz etti.

-YÖNTEME İTİRAZ EDİLDİ, USUL TARTIŞMASI AÇILDI-

Üçüncü üyelik için kura çekilmesini isteyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Yapılan usul bellidir, burada bir kura çekilmek suretiyle hangi partiye düşer ise o partinin göstereceği iki adayın bu listede Genel Kurul'un takdirine sunulması icap eder. Bu uygulamanın emsali de yoktur" dedi.

-HDP KURA ÇEKİLMESİNİ İSTEDİ-

Kura çekilmesini isteyen HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, "Meclis Başkanlığının partimize göndermiş olduğu üst yazı Anayasaya aykırıdır hem de sizin bugün dört adayla burada Genel Kurul'da adeta adayları yarıştıracak ortaya koymuş olduğunuz yöntemin kendisi hem yasalara hem anayasaya aykırıdır. Eşit sayıda milletvekili sayısı olan iki siyasi parti arasında kura çekmek suretiyle varken burada adilane bir yöntem belirleme seçeneği varken Meclis Başkanlığı ve bugün Genel Kurul'u idare eden Başkanlık Divanı olarak açık bir şekilde yasalara ve anayasaya aykırı bir tutum sergiliyorsunuz. Kura yöntemine başvurulması gerektiğini ifade ediyoruz" diyerek karşı çıktı.

Ardından usul tartışması açıldı.

Açılan usul tartışmasında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Doğan Kubat, "Meclis Başkanlığı bu konuda adil bir formül geliştirmiş" diye konuştu.

-"ANAYASA MAHKEMESİ BUNU İPTAL EDER"-

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, "Sayın Başkan'ın başımıza ördüğü bir beladır bu. Kendisi Başkanlık Divanı'nda iken Sayın Bostancı'nın getirdiği bir öneri üzerine bir hukuk boşluğu güya böyle doldurulmaya çalışıldı. Öyle bir iş yaptı ki çok affedersiniz bir deli bir kuyuya bir taş attı kırk akıllı çıkaramadığına döner bu iş. Ne Başkanlık Divanı'nın ne TBMM Başkanı'nın ne de Genel Kurul'un bir İçtüzük ihdas etme yetkisi yoktur. Geçmiş uygulamalara baktığımızda da bunun çok örnekleri var, kura çekilmiş, kura yeni bir şey değil, ama şimdi bu yapılan yeni bir şey. Anayasa mahkemesine eylemli İçtüzük iddiası ile 10 gün içinde Anayasa Mahkemesine gidilirse bu seçim iptal olur. Anayasa mahkemesi bunu iptal eder" dedi.

-"KURA YAZIYOR MU BİR YERDE YAZMIYOR"-

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, "Milletin iradesi ne olacak, hiçbir örneği yok. Bahis oyunlarını buraya getirmemizin anlamı yok. Kanunda yazmıyor. Milletin iradesi ne olacak? Kura yazıyor mu bir yerde yazmıyor, peki başka ölçüt var mı, var, o zaman bu ölçütü kullanalım diyerek meseleyi çözmek gerekirken bu konuyu buralara kadar taşımak doğru değildi. En baştan muteber oy sayısı fazlası olana eğer artık bir üyelik söz konusuyla olur" dedi.

HDP Ankara Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder de, "Burada esas olarak odaklanılması gereken mesele bir anayasa ihlali ile işe başlayacak mıyız, başlamayacak mıyız? Sayın AK Parti Grup Başkanvekili bizden anayasayı çiğnememizi istedi. Vallahi kusura bakma Doğan Bey ben bir kere çiğnedim, 12 yıl ceza aldım, bu grubun neredeyse üçte ikisi anayasayı tağyir, ilgaya şöyle ya da böyle teşebbüsten yıllarca zindanlarda çürümüş insanlar. Bize anayasayı çiğnettiremezsin Doğan Bey, bu konuda çok titiziz, hassasız, anayasa hepimizin anayasası. Kura teamüldür, defalarca uygulanmıştır" diye konuştu.

Ardından seçime geçildi.

(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler