HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mehmet Bekaroğlu emeklilere ilgili projelerini açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, emeklilerle ilgili planlarını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, 7 Haziran seçimlerine yönelik 'Geleceği Birlikte Kuruyoruz' toplantılarının 11'incisinde 'emeklilikte yaşa takılanlar' olarak bilinen kesimin temsilcileriyle İstanbul İl Başkanlığı'nda bir araya geldi.Basın kapalı olarak gerçekleşen ve yaklaşık 2 saat süren toplantıya İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de katıldı. Bekaroğlu, toplantının ardından düzenlediği basın toplantısı ile görüşmede alınan kararları açıkladı.

Emeklilikte yaşa takılan kesimin aileleriyle birlikte yaklaşık 5 milyon insanı ilgilendirdiğini ifade eden Bekaroğlu, "Yıllardan beri mağduriyet çeken insanlara devlet, 'çok gençsiniz, siz emekli olamazsınız' diyor. İşsiz kalıyorlar, işverene gidiyorlar, işveren de 'siz çok yaşlısınız iş veremem diyor'... Bırakın sosyal devleti, devletin olduğu yerde bu kadar mağduriyet yaşanamaz. CHP sosyal demokrat bir parti olarak elbette bu şekilde mağduriyet yaşayan toplum kesimleriyle ilgilenmektedir" diye konuştu.

"ÇALIŞAN EMEKLİLERDEN KESİLEN SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİNİ KALDIRACAĞIZ"

Mehmet Bekaroğlu, emeklilikte yaşa takılanların sorunları ile emeklilerin sorunlarının bir kısmının örtüştüğünü söyledi. Bekaroğlu, "Emekli maaşı çok düşük. Biz, dolayısıyla CHP iktidarında emekli, dul ve yetimler için maaşın tabanı Bin 500 lira olacağı, ayrıca bayramlarda 2 maaş verileceğini açıklamıştık.Çalışanlarla emekli maaşları arasındaki uçurum giderek artıyor. Arkadaşlarımızla konuştuk, çalışırken aldıkları maaşın emeklilik döneminde ancak yüzde 30'unu aldıklarını söylediler. Bu durumda hem emekliliği caydırıcı oluyor hem de yaşam standartları değiştiğinde insanlar zor duruma düşüyor. CHP, çalışanlar ile emekliler arasındaki uçurumu kaldıracağını vaat ediyor. Emeklilerin yıllardan beri devam eden önemli bir 'intibak yasası' sorunu var. Aynı işi yapmış olanların farklı maaş almaları. Bu nedenle adil bir intibak yasası çıkaracağımızı taahhüt ediyoruz. Çalışan emeklilerden kesilen sosyal güvenlik destek primini kaldıracağız. Yine emeklilerden alınan sağlık katkı payını kaldıracağımızı açıkça ilan ediyoruz. Emeklilerin maaş artışını gıda enflasyonuna göre yapacağımızı açık bir şekilde ifade ediyoruz" dedi.

"TAŞERON SİSTEMİ KESİNLİKLE KALDIRILACAK"

Mehmet Bekaroğlu, taşeronlaşmayı parti olarak çağdaş kölelik gördüklerini ifade ederek, CHP iktidarında taşeron sisteminin kesinlikle kaldırılacağını söyledi. Bekaroğlu, partisinin aile sigortası projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bekaroğlu, "CHP iktidarında orta ve uzun vadede Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan yurttaşların herkesin işinin olması amaçlanmaktadır. Eğer bu ülkede insanlar değişik nedenlerden dolayı çalışamıyorlarsa bunlar, işsiz kalma olabilir, hastalık, yaşlılık, engelli olmak olabilir. Böyle durumlarda bir sosyal devletin yurttaşı olarak herkes, insanca yaşayabileceği vatandaşlık maaşı alacak. Bunun hesabı var. En az 720 liradan başlayarak, bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre, okuyan çocuğuna göre kademeli bir şekilde artacak ve o insanın onuru kırılmadan geçimini sağlayabileceği bir vatandaşlık geliri olacağını açık bir şekilde söylüyoruz" diye konuştu.

"EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN SORUNUNU MUTLAKA ÇÖZECEĞİZ"

Emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözeceklerini taahhüt eden Bekaroğlu, "Emeklilikte yaşa takılan kesiminin mutlaka emeklilik haklarını sağlayacağız. Bunun ne kadar maliyeti varsa arkadaşlarımız bunu üzerinde çalışarak bu insanlar mağdur edilmeyecek şekildeyaşı da dikkate alarak ödedikleri prim gün sayısı ve çalışma süreleri dikkate alınarak kademeli olarak bu insanların hakları iade edilecek" ifadelerini kullandı.

"KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILACAK"

Mehmet Bekaroğlu, yarın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olduğunu hatırlatarak, kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapacaklarını da sözlerine ekledi. Bekaroğlu, "Prim gün sayısın dolduran, 20 yılını tamamlamış olanlardan 45 yaşına gelenlere emeklilik hakkı vereceğiz. Bu kadınlarla ilgili pozitif bir ayrımcılıktır" dedi.

DHA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler