HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MHP'de tüzük değişti, sıra seçimde

Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin görevlendirdiği Çağrı Heyeti'nin topladığı MHP 6. Olağanüstü Büyük Kurultayı, parti tüzüğünün 13 maddesi değiştirilerek kapandı.

MHP'de muhaliflerin tüzük kurultayındaki değişikliğe yönelik tüm önergeler oy birliğiyle kabul edildi. MHP'de muhalifler de, 10 Temmuz'da yapılacak seçimli Genel Kurul'a katılacak.

Kurultayda tüzükte 13 madde değişti. Olağanüstü kurultayda genel başkan seçiminin önü açıldı. Olağanüstü Büyük Kongrenin 10 Temmuz 2016 tarihinde Arena Spor Salonu'nda yapılması oy birliğiyle kabul edildi.

752 DELEGE İMZASI TOPLANDI

Büyük Anadolu Otel'de gerçekleştirilen kurultayda, ilk açıklanan rakama göre 752 delegenin imzası toplandı. Salonda, kürsüden yapılan duyuruda, "Noterin bize ilettiği sayı 752" denildi. Buna göre, bin 187 delegenin bulunduğu MHP'de, salt çoğunluk olan 595 sayısının üzerine çıkılmış oldu.

Kurultayda muhalifler, salt çoğunluğun ötesinde, genel merkezin direttiği "nitelikli çoğunluk" olan 3'te 2 oranına da ulaşmak istiyor. Bu da 792 delege anlamına geliyor.

Ayhan Eren'in toplantı yeter sayısı duyurusundan sonra delegeler bozkurt işareti yaparak 'Alparslan Türkeş'in askerleriyiz', 'Bozkurt Koray', 'Meral Başbakan' sloganları atıldı.

GENEL MERKEZ: 495 DELEGE İMZA VERDİ

Çağrı Heyeti'nin toplantı yeter sayısının aşıldığını ve 752 delegenin imza verdiğini duyurmasının ardından, MHP Genel Merkezi kaynakları yaptığı açıklamada, "Bize ulaşan bilgiye göre noter tasdikli delege imza sayısı 495" dedi.

ANKARA 13 NOTERLİĞİ: 657 İMZA ALDIK

Öte yandan, Ankara 13. Noterliği bir açıklama yaparak, "MHP kurultayı için şu ana kadar 657 imza aldık, kontrol amaçlı sayım sürüyor. Tasdik işlemi Pazartesi günü yapılacak" dedi.

İKİ LİSTEYE PROTESTO

Çoğunluk sağlandığı için divan oluşturulmaya başlandı. Ancak divan başkanlığı için iki liste çıktı. Sinan Oğan'ın desteklediği Hüseyin Türkoğlu ile Meral Akşener'in desteklediği Musavvat Dervişoğlu isimleri ilan edildi.

Bunun ardından delegeler "Tek liste" tezahüratı yaparak durumu protesto etti. Koray Aydın bunun üzerine "Tüm gayretlerime rağmen tek liste oluşturulmasını sağlayamadım" açıklamasını yaptı.

Tepkilerin ardından genel başkan adayları ve Çağrı Heyeti bir odaya çekilerek toplantı yaptı ve tek liste üzerinde uzlaşma sağlandı. Ve Akşener'in adayı Musavvat Dervişoğlu üzerinde anlaşıldı.

Divan başkan yardımcılığı için ise Halil Aydoğdu ve Dursun Ataş, üyeliklerine de Kürşat Ergün ile Nesrin Ünal önerildi. El kaldırılarak yapılan oylama ile divan seçilmiş oldu.

Eğer iki liste çıksaydı, oylama el kaldırılarak değil, sandıklarda gidilerek yapılacak ve uzun sürecekti.

MUHALİFLER YAN YANA

Genel başkanlığa adaylığını açıklayan Ümit Özdağ salona ilk gelen isim oldu.

Genel başkanlık yarışına gireceğini açıklayan Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sait Gönen, protokolde yan yana oturdu.

Merhum Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş de protokolde yerini aldı.

SALONDA DİKKAT ÇEKEN TARTIŞMA

Salona giren genel başkan adayları yan yana oturdu. Genel başkan adaylarının aralarındaki hararetli tartışma dikkat çekti.

Kurultaya saatler kala iftarda bir araya gelen genel başkan adayları Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan, diğer genel başkan adayı Meral Akşener’e karşı ‘Güç Birliği’ hareketi oluşturma karara almıştı. bu tartışmanın bu birliktelikle ilgili olduğu düşünülüyor.

ELEKTRONİK BARKOD SİSTEMİ

Delegelerin kayıtları ise kamera ve noter eşliğinde yapılıyor. İlk kez elektronik barkod sisteminin kullanıldığı kurultayda, delegeler kartlarındaki özel barkodu okutup isimleri görüldükten sonra salona alınıyor. Bu nedenle salona dışında yığılma olurken, bu da kurultayın çalışmalarına geç başlamasına neden oluyor.

BAHÇELİ GENEL MERKEZ'E GELDİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin görevlendirdiği "Çağrı Heyeti" tarafından toplanan, MHP 6. Olağanüstü Büyük Kongresi'nin yapıldığı saatlerde, Parti Genel Merkezi'ne geldi.

Devlet Bahçeli'nin, 6. Olağanüstü Büyük Kongre'ye ilişkin gelişmeleri buradan takip edeceği öğrenildi.

BAHÇELİ: KURULTAY YASAL DEĞİL

Milliyetçi Hareket Partisi tüzük kurultayı bugün toplanıyor. Muhalifler hazırlıklarını tamamladı. Genel Başkan Devlet Bahçeli ise bir kez daha kurultayın yasal olmadığını söyledi.

Yazılı açıklama yapan Bahçeli, siyasi partiler yasasına göre büyük kurultayın Ankara İl Merkezi'nde toplanması gerektiğini savundu.

Mahkeme tarafından görevlendirilen Çağrı Heyeti'nin sözcüsü Ayhan Erel'se kurultay için hiçbir hukuki ve fiili engel olmadığını söyledi. Kurultayda alınacak kararların herkes için geçerli olduğunu ve uyulması gerektiğini belirtti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin görevlendirdiği Çağrı Heyetinin organize ettiği tüzük kurultayını tanımayarak, 10 Temmuz’da Ankara Arena Spor Salonunda düzenlenecek kurultayı işaret etmişti.

MHP’de “Seçimli Olağanüstü Kurultay Yapılamaz” maddesinin değiştirilmesi için 1241 delegeden 543 delegenin imzası yetiyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler