HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milletvekili genel seçimine doğru

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili genel seçimleri sürecinde, medya hizmet sağlayıcıların uyacakları kuralları belirledi.

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan karara göre, medya hizmet sağlayıcıları, oy verme gününden önceki son 24 saate kadar siyasi reklam yayınlayabilecek.

Siyasi partiler ve adaylar, siyasi reklamlarında Türkçe'nin yanı sıra farklı dil ve lehçeler kullanılabilecek. Siyasi reklamlarda Türk Bayrağı ve dini ibareler kullanılamayacak.

Medya hizmet sağlayıcıların, demokratik toplum düzeni gereklerine uygun bir seçim yapılabilmesi için siyasi parti ve adaylara siyasi reklam tahsisi yaparken tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun hizmet sunmaları gerekecek.

Siyasi reklam yayınları, 6112 sayılı Radyo, Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 8. maddesi ile Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği'nin 5 ve 7. maddelerinde yer alan yayın hizmeti ilkelerine uygun olacak.

Aynı reklam kuşağında, birden çok seçime katılan siyasi parti ve adayın siyasi reklam yayınlanmasını istemesi durumunda, istekliler arasında kura çekilerek o reklam kuşağında yayınlanacak siyasi reklamlar tespit edilecek. Yayın dışında kalanlara istek halinde bir sonraki reklam kuşağında öncelik verilecek.

Yayınlanacak siyasi reklamlar, 6112 sayılı Kanun'un 10. maddesi hükmünde yer alan esaslara tabi olacak ve reklamlardan ayrı olarak siyasi reklam kuşağı düzenlenemeyecek.

Bir medya hizmet sağlayıcısında yayınlanacak siyasi reklamların ücreti siyasi partilere ve adaylara göre değişkenlik göstermeyecek.

Seçimin başlangıç tarihinden, yayın yasaklarının başlayacağı oy verme gününden önceki son 24 saate kadar (30 Ekim 2015, saat 24.00) olan sürede medya hizmet sağlayıcıları tarafından yayınlanacak siyasi reklamlar, YSK kararları doğrultusunda RTÜK tarafından izlenecek, denetlenecek ve değerlendirilecek.

TRT ile ulusal düzeyde yayın yapan bütün özel radyo ve televizyon kanalları ayrım gözetilmeden izlenerek siyasi reklam yayın ilkelerine aykırılığın tespiti halinde düzenlenecek raporlar, seçim dönemi içerisinde RTÜK tarafından değerlendirilip, her haftanın perşembe günü saat 17.00'ye kadar YSK'ya sunulacak.

Yerel düzeyde yayın yapan radyo ve televizyon kanallarının siyasi reklam yayın ilkelerine aykırılığının tespiti halinde ise RTÜK tarafından düzenlenecek raporlar, 298 sayılı Kanun'un 149/A maddesi çerçevesinde yayın kuruluşunun merkezinin bulunduğu yer ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilecek.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler