HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Milletvekilleri yemin edecek

TBMM Genel Kurulu 1 Kasım seçimlerinin ardından bugün açılıyor. Milletvekilleri, 26. Dönem'in 1. Yasama Yılı'nın açılışında yemin edecek.

Milletvekilleri yemin edecek

TBMM Genel Kurulu, Meclis İç Tüzüğü'nün 3. maddesi uyarınca, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından ilanını takip eden 5. gün saat 15.00'te çağrısız toplanıyor. Buna göre, Genel Kurul bugün saat 15.00'te toplanacak.

25. Dönem'de olduğu gibi, 26. Dönem'de de en yaşlı üye sıfatıyla 77 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Geçici Meclis Başkanı olacak. Baykal, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'dan görevi devralacak.

Genel Kurul öncesi, TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal ve geçici Başkanlık Divanı üyeleri, saat 14.00'de TBMM Atatürk Anıtı'na çelenk koyacak.

26. Dönem 1. Yasama Yılı'nın başlamasının ardından milletvekilleri, yemin edecek.

İLK YEMİN DAVUTOĞLU'NDAN ÇÜNKÜ...

TBMM'nin seçim sonrası yeni dönem için açılışlarında yemin törenleri illerin alfabetik sıralamasına göre gerçekleştiriliyor.

Ancak TBMM'de bugün 15.00'de başlayacak yemin töreninde de bir ilk yaşanacak. İlk yemini Konya'dan milletvekili seçilen ve normal uygulamada Konya'nın alfabedeki yeri nedeniyle törenin ortalarında yemin sırası gelen Başbakan Ahmet Davutoğluedecek.
Bunun nedeni, Türkiye'de 1 Kasım seçimleri öncesinde ilk kez kurulmuş olan Anayasal Seçim hükümeti.

Anayasa uyarınca, seçim hükümetinin görevi TBMM'nin seçim sonrasındaki ilk toplantısı ile sona eriyor. Davutoğlu da, bu yüzden milletvekili olarak ilk yemini ederek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çıkacak.

Seçim hükümetinin Başbakanlığı görevini yürüten Davutoğlu, yeni hükümeti kurma görevini alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni hükümet kurulana kadar Davutoğlu'ndan göreve devam etmesini istemesi bekleniyor. Böylece Türkiye'nin yaşadığı bir ilk olan seçim hükümetinin, TBMM yemin töreni ile sona ermesine rağmen hükümette herhangi bir boşluk yaşanmamış olacak.

Bu arada, 510 milletvekili TBMM Şeref Holü'nde kayıt masalarında kayıt işlemlerini tamamladı.

HÜKÜMET KURMA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Hükümeti kurma görevini almasının ardından Davutoğlu'nun yeni oluşturacağı kabine üyelerini Erdoğan'ın onayına sunması için 45 gün süresi var.

Ancak Davutoğlu'nun çarşamba günü yeni kabinesini açıklaması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümeti onaylamasının ardından Bakanlar Kurulu programı okunacak.

Programın okunmasından 2 tam gün geçtikten sonra görüşmelere geçilecek, görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra ise güven oylaması yapılacak.

YÜZDE 49.5'LA TEK BAŞINA İKTİDAR

7 Haziran seçimlerinin ardından hükümetin kurulamaması üzerine Erdoğan, 25 Ağustos'ta, ülkeyi seçimlere götürecek geçici hükümeti kurma görevini Davutoğlu'na vermişti. Geçici hükümet Erdoğan'ın onayının ardından 28 Ağustos'ta göreve başlamıştı.

Geçici hükümetle girilen seçimlerde AK Parti, 1 Kasım'da yapılan milletvekili genel seçimlerinde oyların yüzde 49.5'ini alarak tek başına iktidar olma çoğunluğunu yakalamıştı.

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler