HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

MİT teklifi Genel Kurul'da

TBMM Genel Kurulu'nda, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Kanunu'nda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi'nin görüşmelerine, itirazlar nedeniyle geçilemedi.

TBMM -Komisyon ve Hükümet'in yerini almasının ardından muhalefet, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle teklifin görüşülmemesini istedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, düzenlemenin yasa tasarısı yerine teklif olarak gelmesini eleştirdi. Hamzaçebi, teklifi MİT'in hazırladığını, milletvekillerinin imzasıyla parlamentoya geldiğini savundu.

Hamzaçebi, anayasaya aykırı düzenlemeleri de içeren bu teklifin, temel yasa olarak gelmesinin de yanlış olduğunu ifade etti.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, teklifin, anayasanın lafzına, ruhuna, Türkiye'nin milli menfaatlerine, temel hak ve özgürlüklere aykırı, korsan bir teklif olduğunu öne sürdü. Vural, teklifin anayasaya aykırı olduğu için görüşülemeyeceğini savundu.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "15 maddelik olan bir teklifi temel kanun olarak göstermek ancak Temel'in aklına gelebilir. Parlamenter denetimle ilgili bir düzenlemeyi bu yasaların içine koymadığımız zaman hiç kimsenin güvencesi olmayacaktır ve bu da bu teklifin içinde yoktur" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise teklifin, temel yasa olarak görüşülmesinin son derece doğal olduğunu, temel yasa olarak görüşülmesinde bir engelin bulunmadığını belirtti.

Anayasaya aykırılık iddialarına yanıt veren Canikli, "Komisyon, anayasaya aykırı olup olmadığı noktasında incelemek durumundadır, eğer aykırı görürse ona göre gereğini yapar, görmezse görüşür ve gönderir. Nitekim, görüşmüş ve göndermiştir. Genel Kurul'da anayasaya aykırılık iddiaları nedeniyle her madde için o maddeyle ilgili önerge verilebilir. Tümünün anayasaya aykırı olduğu şeklinde bir önerge verilemez. İçtüzükte böyle bir düzenleme yok" diye konuştu.

Canikli, teklif üzerinde önergelerinin bulunduğunu bildirdi.

-Akşener grup başkanvekilleriyle görüştü

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, bu eleştiri ve talepler üzerine birleşime ara vererek, grup başkanvekilleriyle biraraya geldi.

Birleşimi, yaklaşık yarım saat sonra yeniden açan Akşener, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, teklifin komisyona iade önergesi verdiğini söyledi. Akşener, içtüzük gereği esas komisyon ve hükümet dışında milletvekillerinin, tasarı ve teklifin komisyona geri gönderilmesine yönelik önerge hakkı olmadığını söyledi.

Akşener'in,önergenin işleme alınmayacağını söylemesine Genç itiraz etti, başkanlığın tutumu üzerine usul tartışması açıldı.

Usul üzerinde lehte ve aleyhte konuşmaların ardından Akşener, tutumu üzerinde değişiklik olmadığını belirtti.

Genel Kurul'da daha sonra MHP'nin anayasaya aykırılık önergesi okundu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler