HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nabi Avcı'dan dershane açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Aralık ayı içerisinde tüm dershanelerin son durumlarını elden geçireceklerini bildirdi.

Nabi Avcı'dan dershane açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, çocuklar için en uygun eğitim ortamını birlikte oluşturma gayreti içerisinde olduklarını belirterek,Aralık ayı içerisinde tüm dershanelerin son durumlarını elden geçireceklerini bildirdi. Çok farklı beşeri, imkanlara ve kabiliyetlere sahip kurumlar bulunduğunu vurgulayan Bakan Avcı, "Bu dönüşüm sürecinde ister istemez bazı kurumlarımız daha kolay adapte olurken bazıları ise zamana ihtiyaç duyabilirler" dedi.

Milli Eğitim Bakanı ve Dershane temsilcileri bir araya geldi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, görüşmenin ardından dershane temsilcileri ile makamında ortak basın toplantısı düzenledi. Ocak ayında Meclis'e dershanelerle ilgili bir tasarı sevk edileceğini vurgulayan Bakan Avcı şunları kaydetti:

"Bugün özellikle dershane sektörümüzün kuruluşlarıyla temsilcileriyle yeniden bir araya geldik. Daha önce de çalışmalarımız sırasında zaman zaman bir araya gelmiştik. Hatırlayacaksınız geçen hafta da yine burada bir toplantı olmuştu. Bu toplantıdan sonrada kısa bir açıklama yapma fırsatımız olmuştu. Bugün geçen haftaki toplantıya göre bir kaç adım önde görüşüyoruz. Bu görüşmelerimiz, istişarelerimiz inşallah daha da hızlanarak daha da verimli hale gelerek sürecek. İlgili sektör temsilcilerinden gelen öneriler ve katkılar için çok teşekkür ediyorum. Bizim için çok yararlı değerlendirmeleri eleştirileri oldu. Biz de elimizden geldiğince bunları dünkü Bakanlar Kurulu'ndaki sunumumuza yansıttık. Dün hükümet sözcümüzün de açıkladığı gibi Ocak ayında dershanelerin dönüştürülmesi ve Milli Eğitimimizde daha verimli hale gelmesi konusunda Ocak ayında Meclis'e bir tasarı sevk edilecek. Hiç kimsenin mağdur olmasına yol açmayacak, öncelikle çocuklarımız için en uygun eğitim ortamlarını birlikte oluşturma gayreti içerisinde olacağız."

-"OCAK AYINDA ÜZERİNDE HER ŞEY SÖYLENEBİLECEK BİR TASARIYI MECLİSTE SUNACAĞIZ"-

Konuşma sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Avcı, dershane tasarısı çalışmalarıyla ilgili bir soru üzerine şöyle yanıt verdi:

"Çalışmanın genel çerçevesi sektördeki paydaşlarımızla yaptığımız görüşmelerle de oluşturduğumuz bir çerçevemiz var. Bundan sonrası bu işin uygulamada nasıl bir takvimle yürütüleceği meselesi. Bunu da yine Aralık ayı içerisinde birlikte çalışacağız. Ocak ayında artık üzerinde her şey söylenebilecek bir tasarıyı Meclis'e sunacağız."

Bakan Avcı, özel okula dönüşecek kurumlara daha fazla avantaj verilip verilemeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, "O daha çok takvimle ilgili. Yani ocak ayından, yasalaştırılmasından sonra Çok farklı beşeri, imkanlara ve kabiliyetlere sahip kurumlarımız var. Dolayısıyla bu dönüşüm sürecinde ister istemez bazı kurumlarımız daha kolay adapte olurken bazıları ise zamana ihtiyaç duyabilirler. Bazı kurumlarımız mesela özel okul kurumları üzerinden dönüşmeyi daha rasyonel bulurken, bazıları daha farklı bir dönüşüm ve yapılanmayı mevcut altyapıları ve imkanları açısından uygun bulabilirler. Dolayısıyla biz Aralık ayı içerisinde tüm dershanelerimizin envanterini son durumlarını da elden geçireceğiz" diye konuştu.

-"KAPATMA SÜRECİNİ BİZ KULLANMADIK, KULLANMIYORUZ"-

"2015'te dershaneleri kapatma veya dönüştürme sürecinden sonra açık liseler olacak mı?" sorusu üzerine Avcı, "Kapatma sürecini biz kullanmadık, kullanmıyoruz. Bu geçici kurumsallaşmaların süresi konusunda da yine birlikte karar vereceğiz. 2015-2016 eğitim öğretim yılının başlangıcı itibarıyla eğitim sektörünü yeni bir düzleme taşımış olacağız. Bu son toplantımız değil. Daha çok konuşacak şeyimiz var. Üniversite giriş düzeniyle ilgili, öğretmenler stratejisi konusuyla ilgili, Fatih Projesinin bu süreçte yapacağı katkılarla ilgili çalışmalarımız var" açıklamasında bulundu.

Bakan Avcı, Dünya Engelliler Günü nedeniyle de, "Bu konuda katkıda bulunan resmi ve özel tüm kurumlara bu vesileyle teşekkür ettiğini ifade etti.

-"OCAK AYINDAN İTİBAREN DERSHANE KAYITLARININ YAPILABİLMESİ BİZİ MEMNUN ETTİ"-

Toplantıda söz alan, Özel Dershaneler Birliği (Öz-De-Bir) Başkanı Faruk Köprülü, bir eğitimciye yakışır bir biçimde yasal çerçeveler içinde dershanelerle ilgili görüşlerin paylaşılmış olmasından ötürü son derece mutlu olduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Öncelikle Sayın Bakanımıza ve Müsteşarımıza emekleri, çabaları ve gayretleri için çok teşekkür ediyorum. Bunun yanında dershane gündemi medyada yer aldığı günden itibaren bizlerin duygu ve düşüncelerini yansıtan, bizlerin kamuoyunda daha iyi algılanmasını sağlayan basın mensuplarına teşekkür ederim. Bu süreçte 3 bin 600 dershane ve yaklaşık 100 bin çalışanımız var. Bu konuda dershane kurucularımız ve 100 bin çalışanımız zaman zaman basınla duygu ve düşüncelerini paylaştılar. Ne mutlu ki herhangi bir taşkınlığa neden olacak davranışlarla bir eğitimciye yakışır bir biçimde sadece yasal çerçeveler içinde bu duyguların paylaşılmış olması sektör olarak bizleri son derece mutlu etmiştir. Dünkü açıklamaya göre, Ocak ayında tasarının Meclis'e gelmesi söz konusu. Sayın bakanımız bu süreç içerisinde biz sivil toplum örgütleriyle birlikte düşüncelerini paylaşarak içeriğinin doldurulması anlamında bizim duygu ve düşüncelerimizi de alacaklarını, birlikte çalışma yapacağımızı ifade ettiler. Bu nedenle bu yaklaşım bizi son derece mutlu etti. Kamuoyu gelecek dönem kayıt olacak mı diye tereddütteydi. Ocak ayından itibaren dershane kayıtlarının yapılabilecek olduğuna dair açıklamalar bizi memnun etti. Sektörün hiçbir kesiminin mağdur edilmeyeceği yaklaşımıyla bu süreci tamamlayacağız."

-"ŞUAN GELİNEN NOKTA, 2014 HAZİRAN AYINDA BU KURUMLARIN KAPATILACAK NOKTASI DEĞİL"-

Köprülü tasarıyla ilgili gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı:

"Toplantıda henüz tasarıyla ilgili bir şey paylaşmış değiliz. Şu an itibarıyla tespit edeceğiz iki önemli konu var: Biri Ocak ayından itibaren yeni dönem kayıtlarının yapılabiliyor olması. İkinci altını çizeceğimiz husus da, tasarı olarak Meclis'e Ocak ayında gelmesi düşünülen konu bizlerle paylaşılarak birlikte içini tamamlayacağımız süreçle gelecek. Şuanda gelinen nokta 2014 Haziran ayında bu kurumların kapatılacak noktası değil. En azından daha sonraki yıllara sarkmış bir durum söz konusu. Alınacak kararlarda birlikte hareket edeceğimiz bir durum söz konusu olması nedeniyle bir parça rahatladığımızı ifade edebilirim."

Çözüm Dershaneleri Yönetim Kurulu Üyesi Nazım Maviş toplantıda, dershaneler açısından sağlıklı bir dönüşüm gerçekleştirebilmek için önerilerini paylaştıklarını ifade ederek,"Bugün paylaştığımız ve teklif ettiğimiz önerilerin büyük bir kısmının bakanlığımız nezdinde kabul görmüş olmasından da çok mutluyuz. Umuyorum ki bundan sonraki süreçte de bu konuda yasalaşma sürecinde de paydaşların görüşlerinin tamamının alınacağı süreci birlikte işleteceğiz" dedi.

-"DERSHANE PATRONLUĞU YA DA RIZK ENDİŞESİ GİBİ BİR ENDİŞE TAŞIMIYORUM-"

Türk Özel Öğretim Kurumları Derneği TÖDER Başkan Yardımcısı İbrahim Taşel de Bakan Avcı'ya kendilerini kabul ettiği için teşekkür etti. Dershane patronluğu ya da rızk endişesi gibi bir endişeyi taşımadığını söyleyen konuşmasında Taşel, "Önemli olan ülkemizdir. Önemli olan ülkemizdir. Tek endişemiz bu ülkenin çocuklarının mağdur olmamasıdır. Bakanlığımızın da aynı şekilde meseleye yaklaşmasından dolayı da mutluyuz. Sayın Bakanımız dershanelerin bir birikim olduğunu, dershanelerin Türkiye'nin bir serveti olduğunu ve bu servetin heba edilmemesi gerektiğini bu anlamda da hükümet olarak bir takım çalışmalar yaptığını bizimde görüşlerimizin alınacağını ifade etti. Okul olarak tüm dershanelere destek verilemese de bunlarla ilgili etüt eğitim merkezi gibi çeşitli faydalanma yolları bulunacak. Kimsenin mağdur edilmeyeceği bir sistem oluşturulacak. Öğrencilerimizin merak ettiği konu gelecek yıl dershaneler olacak mı olmayacak mı, yönündeydi. Gelecek yıl dershaneler olacak. Bu süreç içerisinde de bir takım değişmeler yapılacak ama bakanımızın ifade ettiği gibi çalışanların buradan hizmet alacak kurumların mağdur olmayacağı şekilde bir düzenleme olacak. Şuan da sadece niyet ve çerçeve belli. Niyet, kimsenin mağdur olmaması; çerçevede, özellikle bugüne kadar birikimi olan dershanelerin öğretmen kapasitesinden derslik kapasitesinden mümkün olabildiğince yararlanabilecek bir dönüşüm gerçekleştirmesidir" ifadelerini kullandı.

-"SÜRESİZ AÇIK LİSE OLAYINA ŞUANDA AÇIK BAKMADIKLARI GÖRÜLÜYOR"-

Süresiz açık lise olayıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan GÜVEN Dershane Sahipleri Birliği Başkanı Eyüp Kılcı ise "Süresiz açık lise olayına şuanda açık bakmadıkları görülüyor. Bize bir şey demediler. Ama metin süreli bir açık lise. Bizim teklifimiz süresiz olur. Süreli okul teklifi olmaz. Ama bakanlığın mantığı şu: Sistemi dejenere eden bir yapı olacağını düşünüyorlar. Yani size bir şey öneriyorlar ve önerilen şeyin sistemi dejenere edeceğini düşündüklerinden kısa sürede geçişlerde kullanılmasını düşünüyorlar" açıklamasında bulundu.(ANKA)

(AR/ÖZK)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler