HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Numan Kurtulmuş'tan 'parti kapatma' açıklaması

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra basın açıklamasında bulunan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş "Terörle mücadele içerisinde bir kısım belki maksadını aşan davranışlar olabilir" dedi.

Bakanlar kurulunda 3 ana sunum yapıldığını belirten Kurtulmuş, "Merkez Bankası Başkanı başkanlığındaki heyet, 2015'in son sunumunu yaptı. sunumda dengeli büyüme, kamu maliyesindeki denge ve istikrarın sürdürülmesi, para politikaları ve para politikalarındaki normalleşme, enflasyon ile mücadele kapsamında atılması gereken adımlar ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. Karşılıklı olarak son derece olumlu bir görüşme ve sunum olmuştur" diye konuştu.

"ESKİ DÖNEMLERDEKİ O FİŞLEME ENDİŞELERİ VE FİŞLEME İLE İLGİLİ TARTIŞMALAR BÜTÜNÜYLE RAFA KALKACAK"

Kurtulmuş, "Yasal düzenleme ile birlikte Türkiye'de kişisel verilerin düzenlenmesi ve korunması bir disiplin altına alınmış olacak. Ver işleme sürecinin kontrolü bir tek elden toplanmış olacak. Eski dönemlerdeki o fişleme endişeleri ve fişleme ile ilgili tartışmalar bütünüyle rafa kalkacak. Yasal olarak bir kurum tarafından izlenecek" açıklamasında bulundu.

"TERÖRLE MÜCADELE İÇERİSİNDE BİR KISIM BELKİ MAKSADINI AŞAN DAVRANIŞLAR OLABİLİR"

"Operasyon bölgesinin dışında sivil bir kadın kahvaltı yaparken hayatını kaybetti. Bu merminin nerden geldiğine yönelik bir soruşturma olduğunu biliyoruz sizin elinizdeki bilgiler nedir?" sorusu üzerine Kurtulmuş, "Son derece zor bir mücadele veriliyor. Terör örgütü mensuplarıyla sivil vatandaşları birbirinden ayırt edecek azami bir titizlik içerisinde hareket ediyor. Terörle mücadele, iklim şartları daha da ağır hale geliyor. Sıra dışı bir durum söz konusu ise soruşturmalar açıyoruz bu bahsettiğiniz olay çerçevesinde de soruşturma açılmıştır. Soruşturma devam ediyor. Netleştiğinde kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bizim terörle mücadeledeki kararlılığımız ne kadar açıksa bu terörden sivil vatandaşlarımızın zarar görmemesi niyetimiz de o kadar açık ve berraktır. Terörle mücadele içerisinde bir kısım belki maksadını aşan davranışlar olabilir. Bunlarla ilgili olarak kamuoyuna şunu söylüyoruz; herkes rahat olsun.

HERHANGİ BİR YANLIŞLIK YAPILMIŞSA BU MUTLAKA ORTAYA ÇIKARILIR VE İLGİLİLERDEN DE HESAP SORULUR

Herhangi bir yanlışlık yapılmışsa bu mutlaka ortaya çıkarılır ve ilgililerden de hesap sorulur. Geçmişte örnek olsun diye söylüyorum. Silopi'de bir terörist cesedinin yerde çekilerek sürüklenmesi olayına karışan 4 emniyet görevlisinin açığa alındığını biliyorsunuz. Bu anlamda terörle mücadele başka bir şeydir. Sivillere zarar vermek başka bir şeydir. Hatta teröristler öldükten sonra onların cesedine karşı saygı kurallarını aşmak başka bir şeydir. Titizlikle çalışıyoruz. Bu soruşturma sonucunda ne çıkarsa ortaya gerçekleri kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu.

NUMAN KURTULMUŞ MERDİVENLERE TAKILDI

Bakanlar Kurulu sonrasında basın açıklaması yapmak için ekranların karşısına çıkmaya hazırlanan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kürsüye birkaç adım kala merdivenlere takıldı. Düşmekten son anda kurtulan Kurtulmuş'un yardımına basın toplantısına katılanlar koştu. Kurtulmuş takıldığı merdivenlerde, yara almadan toparlandıktan sonra basın açıklaması yaptı.

"KİŞİSEL VERİLERİ İZLEME KURULU ÖZERK OLACAK"

Yasal düzenleme ile birlikte Türkiye'de kişisel verilerin düzenleneceğine vurgu yapan Kurtulmuş, "Kişisel verileri izleme kurulu ve kişisel verileri izleme kurumu adı altında iki oluşum ortaya çıkacak. Tamamen özerk olacak. Yapılacak şikayetler bu kurul tarafından değerlendirilerek gerekli idari para cezaları da verilebilecektir. Bugün itibariyle imzalar atıldıktan sonra Parlamento'ya gönderilecek ve bu reform adımı da atılmış olacaktır" diye konuştu. Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda ele alınan konulardan birinin de terörle mücadele olduğunu operasyonlara ilişkin kararlılığın devam edeceğini belirtti.

"HDP'DE SİYASET YAPANLAR, BARIŞIN DİLİYLE KONUŞMAYA GAYRET SARF ETMEYE DİKKAT ETMELİDİRLER"

HDP Milletvekillerinin dokunulmazlıklarına ilişkin Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı: "Parti kapatmaların Türkiye'nin siyasetine ne ufak bir katkı sunmadığını gördük eski uygulamalarda. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının da çok sonuç alıcı bir mahiyette olamadığını da gördük. HDP'ye dostça tavsiyemiz şudur; Türkiye'de terörün sona erdirilmesi bütün yurttaşlarımızın eşit ve özgür yurttaş olama temelinde sorunlarının çözülebilmesi için en büyük sorumluluk HDP'nin üzerine düşüyor. Demokrasinin dilini, yöntemlerini kullanması öncelikli olarak kendilerine oy veren bu oyları verirken de bize barışı getirirler mi umuduyla oy veren kitlenin de taleplerini göz önünde bulundurması gerekiyor.

HDP PARLAMENTO'DA HANGİ FİKRİ DEMOKRATİK YOLLARLA DİLE GETİRECEKLERSE, BUYURSUNLAR DİLE GETİRSİNLER

HDP'ye oy veren yurttaşlarımız da olmak üzere, Türkiye'de vatandaşlarımız terörü desteklesinler diye kimseye oy vermedi. Terör örgütüne arka çıksınlar diye kimseye oy vermedi. Kimseye demokratik yolların dışında bir siyasi mücadele yolu arasınlar ve bu yol üzerinden siyaset geliştirsinler diye oy vermedi. Dolayısıyla öncelikli olarak büyük sorumluluk HDP'nin üzerine düşüyor. HDP'de siyaset yapanlar, barışın diliyle konuşmaya, Türkiye ve demokratik kurum ve kuralların işletilmesine azami gayret sarf etmeye dikkat etmelidirler. Zaten Parlamentodalar. Hangi fikri demokratik yollarla dile getireceklerse, buyursunlar dile getirsinler. Parlamento dışında Türkiye'nin birlik ve dirliğini bozmak, parçalanma sürecine doğru sürüklenmesini sağlayacak sözlerden, işlerden kaçınmalıdırlar. Tavsiye olarak sürekli tekrarlıyoruz. Umarız fayda eder. Hendek siyasetinin yanında durarak, illegal unsurları meşru hale getiremeye çalışarak Türkiye'de siyaset yapılamaz. Prensip olarak parti kapatmalara da, milletvekillerin milletvekilliğinin düşürülmesine de karşıyız."

"MERKEZ BANKASI ÜZERİNE DÜŞEN AYARLAMALARI YAPACAKTIR"

Merkez Bankası'nın (MB) Bakanlar Kurulu'ndaki sunumuna ilişkin Kurtulmuş, "Rutin sunumlardan bir taneydi. MB araçsal anlamda bağımsız bir kuruluştur. Ancak makro ekonomik dengeleri oturturken, enflasyon mücadelesini yaparken Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ortaya koymuş olduğu genel perspektiften tamamen bağımsız hareket etmesi düşünülemez. Hükümetin bir reform paketi vardır. MB kendi görüşlerini anlatmak ve görüşlerini bir yerde kontrol etme imkanını buldu. Faiz ne zaman olur? Mesele sadece faiz meselesi değildir. Ama MB söz konusu olunca ağırlıklı olarak faiz tartışması gündeme getirildiği için MB deyince faiz meselesi anlaşılıyor. Hayır değil. Bir bütün olarak görmek lazım. Türkiye'de nitelikli büyümeyi esas alan bir anlayışa dönüşte tabi ki MB da üzerine düşen ayarlamaları yapacaktır.

İNŞALLAH OCAK AYINDA BÜTÇEYİ MECLİS'TEN GEÇİRMİŞ OLACAĞIZ"

Bütçe konusuna ilişkin Kurtulmuş, "İşler rotasında ilerliyor. İnşallah ocak ayında bütçeyi Meclis'ten geçirmiş olacağız. Hatta ocağın sonuna da kalmayabilir" dedi.

Terör mağdurlarına ilişkin Kurtulmuş, "Daha önce yaptığımız açıklamalardaki tedbirlerin takipçisiyiz. İlave tedbirler gerekirse de bunları alırız" dedi.

SUUDİ ARABİSTAN-İRAN GERGİNLİĞİ

Suudi Arabistan-İran gerilimine ilişkin Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:

"İran ve Sudi Arabistan İslam dünyasının iki büyük ülkesidir. Türkiye açısından iki büyük İslam ülkesidir. Her iki ülkeyle de iyi ilişkilerimiz var. İsteriz ki, şu anda yaşanmakta olan maalesef Ortadoğu'da var olan gerilimlere çok ilave sert bir gerilim şekline gireceği belli olan bu gerilimden her iki ülkenin çıkmasını isteriz. Bölge zaten barut ateş fıçısı halinde. Bu bölgenin daha büyük gerilimleri kaldıracak takati kalmamıştır. Her iki ülke ile de dost olan bir ülke olarak İran ve Sudi Arabistan karşılıklı olarak birbirlerine karşı hasımane tutum içiresinde hareket etmeleri her iki ülkeye bölgeye zarar verir. Hangi gerilimler yaşanırsa yaşansın diplomatik misyonların koruma altına alınması çok temel anlaşmalardan bir tanesidir. İran'da bulunan diplomatik misyon temsilciliklerinin korunma altına alınmasını İran tarafına tavsiye ederiz.

SİYASİ İDAM CEZALARININ UYGULANMASININ HİÇBİR ŞEKİLDE BÖLGE BARIŞINA BİR KATKISI OLMAYACAKTIR

İdam cezalarını kaldırmış bir ülkeyiz. Siyasi idam cezalarının uygulanmasının hiçbir şekilde bölge barışına bir katkısı olmayacaktır. Biz siyasi idam cezalarının hepsine karşıyız. Mısır tarafından, Saddam tarafından verilen idam cezalarını tasvip etmek mümkün değildir.

İRAN VE SUDİ ARABİSTAN'A DA TEENNİYİ TAVSİYE EDİYORUZ

İran ve Sudi Arabistan'a da teenniyi tavsiye ediyoruz. Yeter artık bizim bu bölgede barışa sükûna ihtiyacımız var. İç çalkalanmaların maksimum seviyeye çıktığı bir ortamda herkesin çok daha sabırlı, titiz teenni içerisinde hareket etmesi lazım.

ÇOK YAKIN İŞ BİRLİĞİ SAĞLAYAMIYORLARSA BİLE ÇOK YAKIN DÜŞMANLIK HATLARINI OLUŞTURMAMALARINI TAVSİYE EDERİZ

İran ve Sudi Arabistan evrensel İslam toplumunun bir parçasıdır. Biz evrensel İslam toplumunun içerisindeki farklılıkların hepsinin mümkün olan en kısa zamanda ortadan kaldırılması, siyasi gerilimlerin sona erdirilmesi böylece ülkelerin arasında çok yakın iş birliği sağlayamıyorlarsa bile çok yakın düşmanlık hatlarını oluşturmamalarını tavsiye ederiz.

İRAN VE SUDİ ARABİSTAN HALKI BİZİM DOSTUMUZ, KARDEŞİMİZDİR

Türkiye olarak pozisyonumuz budur. İran ve Sudi Arabistan halkı bizim dostumuz, kardeşimizdir. Ülkeler arasında yanlışlıklar olur. Her iki tarafın da teenni içerisinde hareket etmesi bölgenin ve evrensel İslam toplumunun menfaatleri çerçevesindedir."

TERÖR OLAYLARI
Son derece zor bir mücadele veriliyor. Biz ortaya çıkan olayların her birisi için beklenmedik bir durum söz konusuysa bunlarla ilgili soruşturmalar açılıyor. Diyarbakır'da bir kadının hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturma da devam ediyor. Sivillerin zarar görmemesi niyetimiz açıktır. Birisi yanlış yapmışsa ilgililerden hesap sorulur.
Silopi'de bir terörist cesedini yerde sürükleyen 4 emniyet mensubunun açığa alındığını biliyorsunuz. Tüm soruşturmalarda titizlikle hareket ediyoruz."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler