HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'O dinlemeyi havadan takip yapan cihazın yaptığı doğru mu?'

Tanrıkulu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na, "Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen dinlemenin havadan izleme, dinleme ve takip yapan cihaz ile gerçekleştiği iddiaları doğru mudur?" diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na, "Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen dinlemenin havadan izleme, dinleme ve takip yapan cihaz ile gerçekleştiği iddiaları doğru mudur?" diye sordu.

Tanrıkulu'nun Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesi şöyle;"Basına yansıyan haberlerde, TSK birimlerinden edinilen bilgilere göre, dünyanın en ileri izleme, dinleme ve takip cihazı olan alet, yaklaşık 5 yıl önce Türkiye'ye getirilmiştir. Ancak hiçbir resmi envantere kaydedilmemiş ve Genelkurmay Elektronik Sistemleri Komutanlığı (GES) tarafından kullanılmıştır. Zaman zaman başka askeri istihbarat birimleri de kullanmaya devam etmiştir. Türkiye'nin en yüksek kapasiteli ve en gelişmiş dinleme sistemlerini bünyesinde barındıran GES'in, bütün envanter varlığıyla birlikte Ocak 2012'de Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) devredildiği iddiaları mevcuttur. Bir diğer iddia ise, zaten kayıtlarda yer almayan bu cihazın MİT'e verilmediği ve devrin gerçekleştiği sıralarda cihazın, Hava Kuvvetleri İstihbaratı birimlerince kullanıldığı yönündedir.

Bu bağlamda;

1-Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen dinlemenin havadan izleme, dinleme ve takip yapan cihaz ile gerçekleştiği iddiaları doğru mudur?

2-İddialar doğru ise, havadan dinleme yapan dünyanın en ileri izleme, dinleme ve takip cihazı Türkiye'ye kimin ya da kimlerin talimatıyla getirilmiştir?

3-Havadan izleme, dinleme ve takip yapan bu cihazın hiçbir resmi envantere kaydedilmemesinin gerekçesi nedir?

4-Türkiye'de resmi envantere kaydedilmeyen izleme, dinleme ve takip cihazı sayısı kaçtır?

5-Havadan izleme, dinleme ve takip yapan cihazın, resmi envantere kaydedilmeden kullanılmasına göz yuman yetkililer kimlerdir? Bu yetkililer hakkında soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?

6-Havadan izleme, dinleme ve takip yapan cihazın ortadan kaybolduğu iddiaları doğru mudur?

7-İlgili cihaz hangi kurum tarafından, kimin onayı ile alınmıştır? Ve bu cihaz bedeli hangi bütçe kaleminden karşılanmıştır?"

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler