HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Öcalan'ın başka bir cezaevine nakledileceği iddiası

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Abdullah Öcalan'ın başka bir cezaevine nakledileceği haberleriyle ilgili "Bizim, Öcalan'ın böyle bir talebi yok" değerlendirmesinde bulundu.

Öcalan'ın başka bir cezaevine nakledileceği iddiası

Kürkçü, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Kobani ilgili gelişen olayların HDP'ye fatura edilmek istendiğini belirtti.

Konuyla ilgili Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ifadelerini ve kullandığı dili eleştiren Kürkçü, "Böyle başlayan konuşma müzakere masasında bitmez. Biz hükümetle kavga yürütmek değil çözüm ve barış için siyaset yürütme derdindeyiz. Arınç'ın dilinin endazesinin olmadığını anlıyoruz ama daha önemlisi bu dil kendisine partisine temsil ettiği kitleler zarar varan bir dil. Dünyayı başımıza yıkacağından söz ediyor, birinin başına yıkılan dünya hepimizin başına yıkılmış olur" dedi.

Toplumsal olaylarda varsa sorumluluklarının, bunu inkar etmeyeceklerini ifade eden Kürkçü, "Atışmalara son verip bizim de hükümetin de varsa sorumluğu, bunun ortaya çıkması için Meclis Araştırması açılmasını istedik. Varsa HDP'nin siyasi sorumluğu, bunun ortaya çıkmasından kaçacak değiliz. Yaptığımızın, söylediğimizin arkasındayız. Hata yaptıysak da hata yaptığımızı söyleriz. Bize boyun eğdirmeye, burnumuzu sürtmeye çalışmak, olayları aydınlatmaya ve müzakere masasına hizmet etmez. Biz sorumluluk üstleniyoruz ama herkes bunu sorumluluğu üstleniyor mu?"

1990 yıllara dönülmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Kürkçü, "Süreci çözüm masasına yeniden iade için hükümeti üzerine düşeni yapmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Kürkçü, Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan başka bir cezaevine nakli için çalışma yapıldığı haberlerinin anımsatılması üzerine, şunları kaydetti:

"Bilmiyorum. Bizim böyle bir talebimiz, Öcalan'ın böyle bir talebi yok. Öcalan'ın daha iyi koşullarda, dışarıyla daha yakın temasa imkan veren bir çalışma imkanına kavuşturulması yönünde talep ve ama bu söyleneni bilmiyorum. Böyle bir fısıltı varsa bunun anlamı üzerinde düşünülmesi lazım. Yeterli güvenlik tedbirleri olmaksızın böyle bir şeyin gerçekleştirilmesi düşünülemez. Süreç bakımından, Öcalan'ın güvenliği, sürecin güvenliği anlamına gelir. Bu konuda keyfi davranılmamalı."

Atalay: Öcalan'ın cezaevi değişikliği söz konusu değil

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Atalay, "Öcalan'ın 'cezaevi, yeri değişecek gibi bir söylenti var. Böyle bir şey söz konusu değil" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, "Bugün ortalıkta öyle bir söylenti var, (Öcalan'ın) 'cezaevi, yeri değişecek' gibi, böyle bir şey söz konusu değil, nereden çıktığını bilmiyorum doğrusu" dedi.

Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Çözüm sürecinin ilerleyen aşamalarında Öcalan'ın konumu ve şartlarının değişebileceği yönünde tartışmalar var. Gündeminizde böyle bir konum değişikliği söz konusu mu? Bursa ya da Sincan cezaevleri konuşuluyor böyle bir cezaevi değişikliği var mı" sorularına karşılık Atalay, "Bugün ortalıkta öyle bir söylenti var, 'cezaevi, yeri değişecek' gibi, böyle bir şey söz konusu değil nereden çıktığını bilmiyorum doğrusu" diye konuştu.

Akil insanlar heyetinin İmralı'ya gitmesinin söz konusu olup olmadığı yönündeki soru üzerine ise Atalay, ilerleyen günlerde çözüm süreciyle ilgili hareketliliğin görüleceğini belirtti.

Atalay, "Ben, hükümet açıklamadan, oradaki yol haritasının unsurlarına değinmek istemiyorum. Dolayısıyla önce hükümetten somut sonuçları duyup, görüp ondan sonra değerlendirme yapmamız daha uygun. Ama hükümetin dünkü toplantısında önümüzdeki günlerde hem akil insanlar hem diğer kesimlerle diyalog görüşmeleri önemli oranda yapılacak. Onu biliyorum" ifadelerini kullandı. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler