HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sadık Yakut sözlerinin arkasında

Eğitimin ayrı ayrı yapılması gerektiğini ifade eden TBMM Başkanı Vekili Sadık Yakut, sözlerinin arkasında olsuğunu söyledi.

TBMM - Yakut, "Bunu söylerken 'Türkiye'de karma eğitim tamamen ortadan kaldırılsın' diye bir şey söylemiş değilim. Karma eğitim olsun ama ayrı eğitim de olsun. Sözler doğru sözler, ama bilimsel anlamda tartışılması beni daha çok memnun edecektir" dedi.

Yakut, "Kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılmasını büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum" açıklamasının ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

81 ilden gelen öğrenci temsilcileriyle gerçekleştirilen dünkü toplantıda bu açıklamasını yaptığını anımsatan Yakut, muhatabın öğrenciler olduğu için bunun gündeme geldiğini söyledi.

Yakut, tepkiler nedeniyle değil, başlangıçtan beri bu açıklamasının tamamen kendi fikri olduğunu belirtti. Yakut, TBMM Başkanvekili olarak fikrini söylediğini kaydederek, şu ana kadar AK Parti'nin bir çalışmasının olmadığını, yasa teklifi verilmediğini vurguladı.

Bunu, fikir hürriyeti ve özgürlükler kapsamında düşünmek gerektiğini dile getiren Yakut, "Türkiye'de sayıları çok az olsa bile kız ve erkek okullarının ayrı olduğu, hem kendi okullarımız var hem de yabancı okullar var.Yabancı okullar, Türkiye'de kız ve erkek okullarını ayrı ayrı kurup, ayrı ayrı eğitim veriyorlar. Kendi ilim olan Kayseri'de Tavas Amerikan Erkek Koleji de bir erkek okuluydu" dedi.

-"Sözümün arkasındayım"

Yakut, açıklamasına yönelik gelen tepkilerin anımsatılması üzerine, tepkilerin olabileceğini dile getirdi.

Bunu eğitimcilerin, bilim adamlarının, pedagogların, psikologların ve sosyologların tartışması gerektiğini ifade eden Yakut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben sözümün arkasındayım. Türkiye'de eğitim ayrı ayrı yapılması gerekir. Bu şahsi görüşümdür. Belirli yaş gruplarında kız ve erkek öğrencilerin farklı algılama şeklinde olduklarını görüyoruz. Birkaç özelliklerini sıraladığımızda; kızlar daha çok duyarlı, erkekler ise gürültülü ve rekabet ve harekete dayanarak öğreniyor. Öğrenme stilleri arasında farklılıklar var. Kızlar, sınıflarda daha yüksek standartlara sahip olmak istiyorlar. Kızlar, erkeklere göre daha yüksek performans sergiliyorlar. Kız ve erkekleri motive eden şeyler de farklı. Kızlar, anne, baba, öğretmene karşı onları memnun etmek için daha duyarlı. Erkekler, aynı duyarlılığı göstermiyorlar. Bu konular erkekleri daha az motive ediyor. Kızlar, sosyal etkinlikler yoluyla daha çok öğreniyorlar. Erkek öğrenciler ise göreve odaklanıyorlar, etrafa karşı çok hassas değiller; kızlarla karşılaştırdığımız zaman. Erkek öğrenciler, sürecin yönetilmesinde daha az zaman harcıyorlar. Kız öğrenciler sürecin organize olmasında zamana karşı daha hızlı hareket ediyorlar. Okuma materyallarının seçiminde de erkek ve kız öğrenciler arasında farklılıklar var. Erkekler, aksiyon hikayelerini tercih ederken, kızlar karakterin istekleri ve hareketlerine doğru, derine inen romanları tercih ediyorlar. Erkekler, sembolik metin ve resimleri seçiyorlar. Kızlar ise yazılı metinleri tercih ediyorlar. Öğrenme tarzları arasında da farklılıklar var. Erkekler tümden gelişimle akıl yürütmeyi kullanma eğilimindedirler. Kızlar, özel örneklerden gelen teoriye hareket etme eğilimindedirler. Erkekler bir nesneyi hesaplayabilmede daha çok duyarlılar. Kızlar, erkeklerden daha fazla kelime kullanıyorlar. Kızlar, öğrendikleri kelimeleri kullanırken, erkekler genellikle sessiz şekilde öğreniyorlar. Kızlar, erkeklere nazaran detaylarla daha fazla ilgileniyorlar. Bunlar ayrı ayrı yapılması gerekir derken, birinin diğerinden üstün olduğu şeklinde anlaşılmaması lazım. Öğrencilerin,öğrenme yaş gruplarında farklı özellikleri var. Bunların tartışılması lazım."

-"Daha başarılı"

Yakut, okulların ayrı ayrı olması için öncelikle altyapının buna göre oluşturulması gerektiğini vurguladı.

ABD'de bine yakın ayrı okul bulunduğuna işaret eden Yakut, Avusturalya'da 270 bin öğrenci arasında yapılan araştırmadan örnek verdi. Yakut,ayrı ayrı okullarda, sınıflarda okuyan öğrencilerin, karma okuldaki öğrencilere göre yüzde 15-22 arasında daha başarılı olduğunu söyledi.

"Benim maksadım, bilimsel olarak, öğrencilerimizin geleceğe hazırlanması, daha iyi eğitim verilmesi anlamında söylenmiş sözler" diyen Yakut, bunun yorumlarının farklı olabileceğini, herkesin, kendi algısına, düşüncesine, siyasi yapısına göre yorum yapacağını belirtti.

-"Sözler doğru sözler"

Yakut, konunun ne derece doğru, yanlış olduğunu bilimadamları, eğitimciler, sosyologlar, pedagoglar, psikologların tartışması gerektiğini vurguladı.

Yakut, "Düşüncelerimi söylemem gerekir. O anlamda söyledim. Eğitimin ayrı ayrı yapılması gerekir. Bu şahsi görüşüm. Fakat bunu söylerken 'Türkiye'de karma eğitim tamamen ortadan kaldırılsın' diye bir şey söylemiş de değilim. Karma eğitim olsun ama ayrı eğitim de olsun. Bir alternatif, tercih sunma açısından, veli veya öğrenci hangi okulda eğitim yapmak isterse o okula devam etsin. Karma eğitimde karma eğitime, ayrı ayrı okullardaki eğitim yapmak isterse oralara devam etsin anlamında söylediğim sözler. Sözler doğru sözler ama bilimsel anlamda tartışılması beni daha çok memnun edecektir" diye konuştu.

Açıklamasından sonra çok olumlu tepki de aldığını dile getiren Yakut, olumsuz tepkilerinbulunduğunu sözlerine ekledi. (AA)

En Çok Aranan Haberler