HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Seçim takvimi yarın başlıyor; listeler cumartesi günü askıya çıkacak

Yüksek Seçim Kurulu'nun, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri için belirlediği seçim takvimi yarın başlayacak.

ANKARA (ANKA) - Muhtarlık bölgesi askı listeleri ise 14 Mart günü saat 08.00'de askıya çıkarılacak. Milletvekili Genel Seçimine katılacak siyasi partiler, aday listelerini 7 Nisan'da en geç saat 17.00'ye kadar YSK'ya verecek, 24 Nisan'da milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar ilan edilecek.

Yüksek Seçim Kurulunun, (YSK) 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için açıkladığı Seçim Takvimi yarın başlıyor. Yurtdışında oy kullanımında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan aksaklıkları göz önünde bulundurarak, randevu sistemini kaldıran YSK, yurtdışında oy kullanma süresini uzattı. Kurulun kararına göre, gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri 8 Mayıs'ta başlayacak. Yurtdışı temsilciliklerinde oy verme işlemleri 31 Mayıs'a kadar devam edecek. Seçmenlerin muhtarlık bölgesi askı listeleri ise 14 Mart Cumartesi günü saat 08.00'de askıya çıkarılacak. Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri de güncelleştirilmek üzere askıya çıkarılacak. Yurtdışı seçmen kütüğü www.ysk.gov.tr adresinde ilan edilecek ve itirazlar değerlendirmeye alınacak. 14 Mart günü siyasi partiler, hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK'ya saat 17.00'ye kadar bildirecek.

-PARTİLER ADAL LİSTELERİNİ 7 NİSAN'DA VERECEK-

24 Mart'ta ise siyasi partiler, ön seçim ya da aday yoklaması seçmen listelerini kesinleştirecek. 14 Mart tarihinde askıya çıkan muhtarlık bölgesi asli listeleri ile tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri 27 Mart'ta askıdan indirilecek. 29 Martta ise listelere itirazlar karara bağlanacak. Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri ise 3 Nisan'da belli olacak. Siyasi parti temsilcileri, YSK'da birleşik oy pusulasındaki yerleri için kura çekemi yapacak. 7 Nisan'da ise siyasi partiler, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait milletvekili aday listelerini saat 17.00'ye kadar YSK'ya verecek.Aynı gün bağımsız milletvekili adaylığı için de il seçim kurullarına başvurmanın son günü olacak.8 Nisan'da yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütüklerinin kesinleştirilecek olan YSK, 15 Nisan'da milletvekili geçici aday listelerini radyo, televizyon ve Resmi Gazete'de yayınlanacak. Geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına ve YSK'ya yapılacak itirazlar başlayacak ve incelenecek.

21 Nisan'da birleşik oy pusulasında yer alacak bağımsız aday sıralaması için tüm il seçim kurullarında aynı anda olmak üzere saat 11:00'de kura çekilecek. YSK, 24 Nisan'da siyasi partilerin seçim çevreleri itibarıyla milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar, radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek.

-GÜMRÜK KAPILARINDA OY VERME 8 MAYIS'TA BAŞLAYACAK-

Gümrük kapılarında ve yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemi 8 Mayıs Cuma günü başlayacak.23 Mayıs 2015 tarihinde ise radyo ve televizyonda yayın için başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek. 31 Mayıs'ta da yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek.1 Haziran'da seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması tamamlanacak. 6 Haziran Saat 18.00'de ise seçim propagandası sona erecek ve seçim yasakları başlayacak. 7 Haziran Pazar günü ise Türkiye 25. dönem milletvekillerini belirlemek için sandık başına gidecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler