HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Selahattin Demirtaş'tan önemli açıklamalar

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Habertürk TV'de yayınlanan Türkiye'nin Nabzı programında önemli açıklamalarda bulundu.

Selahattin Demirtaş'tan önemli açıklamalar

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Habertürk TV'de Türkiye'nin Nabzı programında Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtladı. 2015 seçimlerine parti olarak gireceklerine ifade eden Demirtaş, "İki dönem kuralı esner mi?" sorusuna "Ben dahil birkaç arkadaş için bu kural esnetilebilir" şeklinde yanıt verdi.

Demirtaş, "Kadir İnanır'a teklif gitti mi" sorusuna ise "Kendisiyle görüşeceğiz, ikna edebilir miyiz bilmiyorum. İlla da milletvekili olmasına gerek yok. Belki milletvekilliğini sevmiyordur. Milletvekili adayımız olursa biz bundan memnuniyet duyarız" cevabını verdi.

İşte Demirtaş'ın açıklamalarından satır başları:

HDP KESİN KARARINI VERDİ! O TARTIŞMA ARTIK BİTTİ!
Seçimlere parti olarak girmekte elbette kararlıyız. Bizim partimiz ilgili kurumlarda bu kararı vermiş durumda. Buna hazırlıklarımızı ve çalışmalarımızı yapıyoruz. Bizim açımızdan kesinleşmiş bir karar bu. Seçimlere parti olarak giriyoruz. Bu konuda tartışılacak bir şey yok artık. Sayın Abdullah Öcalan da siyasi tabloyu görüyor ve bu konudaki kararımızı destekliyor.

HDP'NİN ŞU ANDAKİ OYU: YÜZDE 9,5
Anketlere göre şu anda bile 9,5 dolayında oyumuz var. Ki hiç bir çalışma yapmış değiliz henüz. Bütün il ve ilçe teşkilatlarımızla çalışmaya başlayacağız seçimler için. Türkiye aslında HDP ile yeni yeni tanışacak. Anketlerde çıkan çarpıcı bir detay da paylaşmak istiyorum. Seçmenler arasında oy verdiği partiden en memnun seçmen HDP seçmeni. Bize oy verenler ellerim kırılsaydı da vermeseydim demiyor.

BU KARARI KÖŞK SEÇİMLERİNDEN ÖNCE ALDIK!
Biz Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce de parti olarak genel seçimlere girmek kararı almıştık. Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki sonuç bu kararımızı pekiştirdi ve ne kadar doğru bir karar aldığımızı gösterdi. Türkiye yaşadığı kutuplaşma ortamında HDP'ye ihtiyaç duyuyor. İnsanlarda geleceğe dönük güvensizlik yaşıyor. Yıllarca siyaset yaptık ama geldiğimiz noktada şunu görüyoruz. Kürtler Türklerle , Aleviler Sünniler ile ele ele vermediği sürece tam bir gelişme gösteremeyiz. Çok sesli, çok kültürlü, çok inançlı bir yaşamı örmek için kurulmuş bir partidir HDP. Kadın özgürlüğünün hakkıyla temsil edildiği tek partidir HDP. Mevcut oy oranımız 9,5 iken bağımsız adaylar ile seçimlere girmeyi kendimize yakıştırmıyoruz. Barajı fazlasıyla aşacağımıza inanıyoruz, Türkiye halklarının vicdanına güveniyoruz.

DEMİRTAŞ ANKETLERDE HDP'DEN 2-3 PUAN ÖNDE!
Anketlerde partimden 2-3 puan önde çıkıyorum. Bunun olumlu bir durum olduğunu düşünüyorum ama unutulmasın ki ben sadece şahsi değil HDP'nin düşüncelerini yansıtıyorum. HDP'nin politikaları ile bu ilgiyi görüyorum.

HDP İSLAMİ KESİM VE CEMAATLERİN OYUNU ALABİLECEK Mİ?
AKP kendi sivil toplum anlayışı ve teşkilatları ile devlette ahtapoy gibi yayılmış durumda. Sosyal yardımlar ile yoksulluğu denetim altında tutma arayışında. Kendi tabanına "ben gidersem siz de gidersiniz" diyerek kontrolü sağlamaya çalışıyor. CHP ve MHP de buna çanak tutan, buna zemin sunan politikalar ile aslında AKP'ye katkı sunmuş oluyorlar.

AKP tabanı belli korkular ile AKP'ye muhtaç kalmıştır. Demokratik bir laiklik anlayışı topluma anlatılabilirse bu açmaz aşılabilir. İnsanlar dinlerini, mezheplerini istedikleri gibi yaşayabileceklerini, başörtüsünün yeniden bir sorun olmayacağını bilmeli.

550 ADAYIMIZ BÜTÜN TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEK
Parti meclisimizde farklı inançlardan kimliklerden arkadaşlarımız görev yapıyor. 550 milletvekili adayımız Türkiye'yi temsil edecek bir yapıda olmalı elbette. Alevilerin mecliste olmasını ben çok önemsiyorum. Farklı kimlikler etnisiteler diller var. Hepsi parlemantoda olmalı. Bunlar Türkiye'nin birliği içinde barışın ve yoksulların ezilenlerin siyasetini yapmak için orada olacaklar.

KADİR İNANIR BOMBASI: TEKLİF GÖTÜRECEĞİZ!
Kadir İnanır tartışması bizim ve kendisinin dışında yürüyor. Kendisi de çok olgun bir tutuma sahip. Çok saygı duyuyorum bu açıklamalarına. Ama biz yine de kendisi ile görüşeceğiz ve ikna etmeye çalışacağız. Milletvekili adayımız olursa çok mutlu oluruz. Kendisine teklifimizi götüreceğiz. Kabul etmezse bile milletvekili olmanın dışında da katkı sunabileceğine inanıyoruz. Sadece Kadir Bey değil onun gibi sanat, medya, akedemi camiyasından bu projeye destek vermek isteyen herkese kapımız açıktır.

Speküle etmek istemem ama biz bağdan bahçeden, maden ocaklarından işçileri de ev temizliğine giden kadın emekçilerini de meclise taşımak istiyoruz. Halk doğrudan orada kendini temsil etsin istiyoruz. Eğer bunu başabilirsek bu HDP'nin değil Türkiye demokrasisinin başarısı olacaktır.

CHP İLE BİR YAKINLAŞMA ASLA OLMADI, OLMAYACAK!
CHP ile bir yakınlaşma arayışımız asla olmadı, olmayacak. Kesinlikle böyle bir şey sözkonusu değil. Tabandan böyle talepler olabilir ama kurumsal olarak böyle bir temas yok. Kaldi ki CHP'den son derece ucuz ve çirkin açıklamalar geldi AKP ile gizli bir uzlaşma, anlaşma içinde olduğumuza dönük. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Erdoğan'a ilk turda armağan eden kimdir? AKP ile biz mi anlaştık şimdi? Kim kolaylaştırdı AKP'nin işini. Bunun hesabını veremeyen bir parti şimdi çıkmış bizi AKP ile kapalı kapılar ardında iş tutmakla suçluyor.

AKP İLE GİZLİ ANLAŞMA İDDİASI: BİZE OY VERİN OYUNU BOZUN!
Parti olarak seçime girdiğimizde 70 kadar vekil çıkartabiliriz. "AKP ile anlaştılar iddiası" onların değirmenine su taşır. Parlamentoda olsak da olmasak da başkanlık sistemine "evet" demiyoruz. AKP ile kirli bir pazarlık partinin geleneğine aykırıdır. Biz bağımsız olarak girdiğimizde yine 35 vekil çıkarabiliriz. Yani yine AKP'ye haketmediği çok sayıda vekil çıkarma şansı vermiş olacağız. Bu şekilde AKP tek başına Anayasa yapmak şansına sahip olabilir. AKP'nin tek başına anayasa yapmasını engellemenin tek yolu HDP'nin parti olarak seçime girmesidir. Ne AKP ile ne CHP ile kapalı kapılar ardında bir görüşme bir anlaşma olmadı. AKP ile anlaşıp parti olarak seçime girip, baraj altında kalıp vekillerimizi AKP'ye bırakacağımız yönündeki iddiayı dile getirenler o zaman bize oy versinler ve bu oyunu bozsunlar. Biz çıkarlarımızı AKP'ye kurban edecek bir siyasi gelenek değiliz, bunu herkes bilmeli ve güvenmeli.

HDP BARAJI AŞAMAZSA NE YAPACAK?
Barajı aşamazsak, bu bir seçmen tercihidir der siyasete devam ederiz. Demokratik siyasette karar kılmış bir partiyiz. Bu yöntem dışında bir yöntemi benimseyemeyiz. Ayrıca böyle bir durumda AKP'nin meşruiyeti tartışma konusu olacaktır. Biz yüzde 9 ile meclis dışında kalırsak bunun sisteme dönük bir sorgulamayı oluşturacağı da bilinmeli. Biz mücadelemize devam eder, barajı kaldırmak için çalışırız. Bu baraj sadece bizim sorunumuz da değil ayrıca.

CEMAATLE İTTİFAK İDDİASI: HİÇ BİR TEMAS OLMADI!
Gülen Hareketi ile bizim resmi hiç bir temasımız olmadı. Cemaatin tanınmış isimleri var kamuoyunda ve medyada. Bu anlamda bazı isimler ile temaslar olmuştur ama bunlar kişisel temaslar olmuştur. Örneğin Hüseyin Gülerce ile temas olmuştur ancak bu kurumsal bir durum değildir.

GÜLEN, DAVUTOĞLU VE ERDOĞAN 10 YIL BİRLİKTE AĞLADILAR!
Ben şu anda Habertürk'te konuşuyorum bu beni buraya angaje etmiş mi oluyor? Bunlar 10 yıldır beraber ağlıyordu. Fethullah Gülen, Pensilvanya'da ağladığında Davutoğülu ve Erdoğan burada ağlıyordu. Türkçe olimpiyatlarında berebar ağladılar. Cemaate valilikler verildi, emniyet verildi. Ama buna rağmen ben cemaatin bir gazetesine demeç verince işbirliği yapmış oluyoruz.

HDP'NİN İKİ DÖNEM KURALI "ZORUNLU OLARAK" ESNEYECEK!
İki dönem kuralı bizim için ilkesel bir tutum. Ancak ihtiyaçlar ve zorunluluklar temelinde bu kuralı esnetebiliriz. Ben de dahil bir kaç arkadaşımız için bu kuralın zorunlu olarak esnetilmesi sözkonusu olabilir. Bu kurala takılan her arkadaşımız için değil ama sınırlı sayıda arkadaşımız için esneyebiliriz. Pervin Buldan arkadaşımız için de geçerli bu. İmralı heyetini korumak isteriz elbette.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler