HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Tam başkanlık önerisi götüreceğiz'

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: "Tam başkanlık sistemi öneren bir anayasa teklifini götüreceğiz Meclis'e."

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, düzenlediği basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Çelik, yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda da açıklama yaptı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: ''Açık ve net bir şekilde söylüyoruz. Hiç kimse kendi kendine bir gruplaşma yaparak, AK Parti'nin onayını almadan bir takım çalışmalar yaparak AK Parti adına konuşamaz. Sayın Başbakanımız 20 aylık dönemde son derece önemli kararların altına imza atmıştır. Kendisine teşekkür ediyoruz. Sosyal medyada örgütlü gruplar hadleri olmayan değerlendirmeler yapıyor. Kulis haberlerine dayanarak Başbakanımızı incitmeye çalışan değerlendirmelerin bütün kadrolar olarak karşısındayız. Hiç kimsenin başarılı bir Başbakanlık geçiren bir kişiyi bu şekilde yıpratmaya hakkı yoktur. Hiçbirine kıymet vermiyoruz. AK Parti ve hükümetin sözcüleri ve kurmayları vardır. Bunların değerlendirmeleri esastır. Değerlerimizin yıpratılmasına asla müsaade etmeyiz. Bu yaklaşımlarda bulunanları bir kere daha kınıyoruz'' dedi.

KILIÇDAROĞLU AÇIKLAMASI

Çelik, CHP Lideri'nin bugünkü açıklamasıyla ilgili ise, '' Sayın Kılıçdaroğlu içinde "kan" geçen bir cümle kurdu. Bu cümlenin ana muhalefet partisinin genel başkanının ağzından çıkması vahimdir.

AK Parti'de Başbakan nasıl olacak bunu tartışıyorlar. Hiçbirinin kendi kadrolarından bir Başbakan çıkması ve bunun nasıl olacağı konusunda bir düşünceleri yok. Böyle siyaset olmaz. Ne yapar CHP, Anayasa Mahkemesi'ne gider, yargı vesayeti oluşturmaya çalışır. Bu açıklamasını son derece vahim buluyoruz'' diye konuştu.

AKP Genel Başkanlığı ile ilgili önemli açıklama

AK Parti'de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevi bırakacağının açıklamasının ardından herkesin merak ettiği yeni genel başkan kim olacak sorusunun gelecek hafta yanıtının bulacağı açıklandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Düşük profilli başbakan” eleştirilerine tepki göstererek, AK Parti’de düşük profilli mahalle başkanı bile olmadığını söyledi. Bülent Turan, yeni genel başkanın isminin bu hafta netleşebileceğini söyledi.

AK PARTİ’DE KONGRE SÜRECİ

AK Parti’deki kongre kararı ile ilgili yaşanan sürecinin “darbe” olarak değerlendirilmesinin saçma olduğunun altını çizen Turan, ortada anayasaya aykırı bir durum olmadığını söyledi. “Tayyip Erdoğan’ın etkisi var” iddialarına da değinen Turan, “AK Parti’nin kurucu liderinden, doğal liderinden bahsediyoruz, tabi ki etkisi olacak. Bunda sıkıntılı olan durum nedir?” ifadelerini kullandı.

Sistem konusunda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç'un "Cumhurbaşkanlığı sistemi' diyeceğiz ismine, yerli ve milli bir sistem olacak" şeklindeki açıklamalarının sorulması üzerine Çelik, "Bu sistemde yetkin bir kuvvetler ayrılığı yoktur, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanamamaktadır. Temel hak ve hürriyetler düzeni yeterli kapasitede değildir. Türkiye'nin demokrasisi, 5G'ye geçmiş ama yazılım ankesörlü telefon düzeyindedir." görüşünü dile getirdi.

Ömer Çelik, "Bir 'reform anayasası istiyoruz, sistem teklifimiz de budur. Bunun adı 'başkanlık sistemi' olur, 'cumhurbaşkanlığı sistemi' olur, o çok önemli değil. Önemli olan bu içeriktir." dedi.

Çelik, Türkiye'de öteden beri kendi siyasi hareketinin uzun yıllar liderliğini yapmış genel başkanların, cumhurbaşkanı olduktan sonra partileriyle ya da siyasetle ilişkilerini kesmelerini talep etmenin, işin doğasına aykırı olduğunu ifade etti.

"Milli ve yerli" dendiği zaman akla hemen "sanki kuvvetler ayrılığından, evrensel standartlardan taviz vermemiz gerekir" ifadelerinin geldiğini vurgulayan Çelik, "Milli ve yerli" dediğimizde hemen evrensel olanla çatışan bir şey ya da kaliteli olmayan bir şey aklımıza geliyor. Aslında bu da bir oryantalist zihin hastalığıdır. Tam aksine 'milli ve yerli' dediğimizde iki şeyi kast ediyoruz. Bir, evrensel olanla uyumlu olacak. İki, kendi ihtiyaçlarımızı giderecek." diye konuştu.

- "Boş yere sistemi çifte standarda sürükleyen bir yaklaşım"

"Yeni genel başkan belirlendikten sonra kamuoyuna kim duyuracak, bu konuda bir netlik var mı?" sorusu üzerine Çelik, "Şu anda yetki MYK ve MKYK'dadır. Bununla ilgili üst kurul içerisinde bir değerlendirme yapılır. Şu anda Sayın Genel Başkanımız, Başbakanımız halen görevinin başındadır. MYK ve MKYK, bu belirlendikten sonra bir yöntemle bunu siyasi işler başkanı, parti sözcüsü bir arkadaşımız geçmişte olduğu gibi duyurur. Bu istişarelerin bitmesi lazım, birkaç gün öncesinde duyurmuş oluruz diye tahmin ediyorum." ifadelerini kullandı.

Çelik, "Partili Cumhurbaşkanı tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu başkanlığa bir geçiş modeli olabilir mi?" sorusuna karşılık, partili cumhurbaşkanlığı, yarı başkanlık, başkanlık, parlamenter sistem gibi sistemlerin hiç birinin tabu olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

"Bazılarının hemen içinde 'kan' geçen cümleler kurması gibi bir zihinsel boşluğa düşmemek lazım." diyen Çelik, "Bunlar anayasa hukuku, siyaset literatürü, insanlığın evrensel deneyimi içerisinde meşru olan sistemler. Bunların her biriyle ilgili arkadaşlarımız değişik görüşler vaaz edebilirler." değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, "Şu ana kadar anayasa çalışmamızda da AK Parti'nin yetkili organlarının karar verdiği temel politika, başkanlık sistemi, tam başkanlık sistemi öneren bir anayasa teklifini götüreceğiz Meclis'e." şeklinde konuştu.

Çalışmaların bu çerçevede yapıldığını vurgulayan Çelik, tam başkanlık sistemini öneren ve Türkiye'nin ihtiyaçlarını, siyasi sorunlarını aşabilecek bir sistem arayışı içinde olduklarını söyledi.Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu çalışmalarda anayasa bu şekilde gidecektir, şimdiye kadar yapılan çalışmalar bu şekildedir. Bu çalışmayı yürüten Anayasa Komisyonu'na, AK Parti MKYK'sının ve MYK'sının verdiği görev de budur. Şu anda çalışmalar bu çerçevede yürümektedir. Tüm bunlar meşru tartışmalardır. Şu anda bununla ilgili bir çalışma partideki Anayasa Komisyonu tarafından yürütülmemektedir. MYK ve MKYK'da da başkanlık sisteminin temel görüş olarak verilmesi konusu dışında bir değerlendirme yapılmamıştır. Ama dediğim gibi bunların hepsi meşru tartışmalardır. Keşke Türkiye daha çok sistem, reform tartışması yapsa. Arkadaşlarımızın bu değerlendirmeleri üzerine daha çok tefekkür ortaya konulsa diye düşünüyoruz."

İHA/AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler