HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TBMM Çevre Komisyonu'ndan hayvanseverlere müjde

TBMM Çevre Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, hayvanseverlere müjde verdi.

Selçuk Özdağ, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapan tasarıdan her sivil toplum kuruluşunun mutlu olacağını söyledi.

Yaklaşık iki aydır çalışmalarını sürdüren, belediyeler, barolar, veteriner odaları, çevre mühendisleri odaları, sivil toplum örgütlerinden 5 klasör halinde görüş toplayan alt komisyon, tasarıyıgelecek hafta içinde tamamlamayı planlıyor.

Alt Komisyon Başkanı Özdağ, tasarıya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İyi bir taslak hazırladıklarını dile getiren Özdağ, güzel bir kanun tasarısı çıkardıklarını kaydetti.

Özdağ, tasarının getirdiği yenilikleri şöyle sıraladı:

"Türkiye'de hayvan satışları kontrol altına alınacak. Satılan hayvanlar mutlaka kimlikli ve cipli olacak. Sokaktan toplanan hayvanlar kısırlaştırıp, tedavi edilip, alındıkları yere bırakılacak. Barınaklar modern hale getirilecek, modern barınaklar klinik haline dönüşecek, kısırlaştırma, tedavi merkezi haline dönüştürülecek. Bu konuyla ilgili büyükşehirler, onların olmadığı yerde il özel idareleri yetkili olacak. Pet shoplar kontrol altına alınacak. Evlerinde hayvan barındıranlar, belediye, veteriner odası, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile irtibatlı olacak, bu hayvanlar evlerinde denetlececek."

-500'e yakın görüş

Orman ve Su İşleri, Çevre ve Şehircilik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Adalet bakanlıklarından uzmanları gelecek hafta çağıracaklarını anlatan Özdağ, düzenlemeyi gözden geçireceklerini söyledi.

Özdağ, gelecek hafta alt komisyon olarak raporu yazıp, üst komisyona göndereceklerini belirtti. Özdağ, üst komisyonda da sivil toplum kuruluşları, baroları yeniden çağırıp, görüş alacaklarını vurguladı.

Özdağ, geçmiş değerlere, İslami değerlere ve Osmanlı geleneğine uygun şekilde "insan hakları neyse hayvan hakları da odur" şeklinde konuyu değerlendireceklerini dile getirdi. Özdağ, şunları söyledi:

"Candır, bu canı ancak Allah alır başka kimse alamaz mantığı içinde hareket edeceğiz. Türkiye'de de bununla ilgilenen her sivil toplum kuruluşu hemen hemen mutlu olacak. Şu ana kadar hepsinin görüşünü aldık, almadığımız bir kişi yoktur. Bize kim başvurduysa aldık. Şu ana kadar 5 klasör dolusu görüş aldık. Bütün belediyeler, barolar, veteriner ve çevre mühendisleri odaları, sivil toplum örgütlerinin tamamına kadar, bilinen bilinmeyen, kanatlı hayvandan tutun da köpek, kedi sevenlere kadar yaklaşık 500 kişi, kurum, sivil toplum örgütünün görüşü alındı."

AA

En Çok Aranan Haberler