HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TBMM Genel Kurulu'nda gerginlik

Darbe tartışmalarının yaşandığı Genel Kurul'da, birbirlerinin üzerine yürüyen AK Parti ve CHP'li milletvekillerini, diğer milletvekilleri ayırdı.

TBMM Genel Kurulu'nda gerginlik

BDP'li Sakık'ın "PKK'nın uyuşturucu ile mücadele ettiği, bütün dünyada biliniyor" sözlerine AK Parti ve MHP grup başkanvekilleri tepki gösterdi

TBMM Genel Kurulu'nda "darbe" tartışması yaşandı. Birbirlerinin üzerine yürüyen AK Parti ve CHP'li milletvekillerini, diğer milletvekilleri araya girerek ayırdı.

Genel Kurul'da, CHP'nin Çorum olaylarıyla ilgili verdiği araştırma önergesinin bugüne ele alınması önerisi görüşüldü.
CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, bütün darbelere olduğu gibi Mısır'daki darbenin karşısında olduklarını belirtti.
Çorum olayları öncesinde söylenen tahrik edici sözlerin bugün Gezi Parkı olayları çerçevesinde yetkililer tarafından söylenenlerle benzerlikler taşıdığını öne süren Köse, "Acılarımızı tazelemek için değil bir daha böylesine acılar yaşanmasın diye unutmamak ve unutturmamak gerekir. Gerçek failleri ve arkasında duranları bulup cezalandırmak için unutmamak ve unutturmamak gerekir. Unutmayacağız ve unutturmayacağız" dedi.

Köse, Çorum'da bir parka İskilipli Atıf Hoca'nın isminin verilmesini eleştirdi.
AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, gerçekten darbeye karşı olanların "darbeye karşıyım ama" diyerek cümleye devam edemeyeceğini söyledi.

İskilipli Atıf Hoca'nın göstermelik mahkemelerle katledildiğini belirten Can, onun isimini yaşatmanın, bir parka ismini vererek Çorum Belediye Başkanı'na nasip olduğunu kaydetti. Can, darbelere zemin oluşturmak için faili meçhul cinayetlerin oluşturulduğunu vurguladı.

CHP'li Köse, yeniden söz alarak "Hukukçular bilir, bir mahkemenin verdiği karar ancak iadeyi muhakeme kararıyla ya da TBMM'nin alacağı af kararıyla ortadan kaldırılabilir. İskiliple Atıf Hoca için ikisi de geçerli değildir. Onun isminin parka verilmesi suçu ve suçluyu övmektir. Zamanı gelince yargılanacaksınız" görüşünü savundu.

"Darbe" tartışması

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Ramazan Can'ın konuşmasıyla ilgili yerinden açıklama yaparken, AK Parti sıralarından darbelerle ilgili laf atıldı. Altay, laf atan AK Parti'li milletvekiline "Terbiyesizlik yapma, ben konuşurken müdahele etme" diye tepki gösterdi.

Bunun üzerine CHP ve AK Parti grubu milletvekilleri arasında itiş kakış yaşandı. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut birleşime ara verdi. Tartışma arada da devam etti. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ile AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç birbirinin üzerine yürüdü.
Ardından CHP Bursa Milletvekili Kemal Ekinci ile AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, birbirlerinin yakalarından tuttu. Tartışmaya AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu da katıldı. Baştopçu, CHP'li Akar'a "Bunu senin yanına bırakmayacağım" diye bağırdı. Baştopçu'nun üzerine yürümek isteyen Akar'ı, CHP'li milletvekilleri tutarak, dışarı çıkardı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de tartıştı. "Darbe yapanların Allah belisanı versin" diyen Çelebi'ye Elitaş, "Versin" karşılığını verdi. Bunun üzerine "Darbeden yararlananların da... Yeter artık" diye bağırdığı duyuldu.
Tartışan milletvekillerini diğer milletvekilleri ayırarak Genel Kurul'dan dışarı çıkardı.

"Terör örgütünü övmek milletvekiline yakışmaz"

Aranın ardından önerge üzerinde BDP grubu adına söz alan Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Mısır'da darbe olduğunu, bazı şahsiyetlerin postal seslerinden devrim yaratmaya çalıştığını söyledi. Sakık, "Askeri darbeden devrim yaratılır mı? Biz, dünyanın neresinde olursa olsun, amasız lakinsiz şekilde darbecilere karşıyız. Her darbeci alkçaktır. Ülkemizde de yapanlar alçaktır" dedi.

Barış görüşmeleri sürerken, karakol yapılamayacağını; köy korucu kadrosu tahsis edilemeyeceğini; havadan kontrollerin yapılamayacağını öne süren Sakık, "Başbakan iki kelimeyle 'barış görüşmeleri devam ederken karakol yapımları asla olmayacak' dese ülkedeki iklim değişir" diye konuştu.

Lice'deki olayların uyuşturucuyla bağlantısının kurulduğunu belirten Sakık, "El vicdan. PKK'nın uyuşturucu ile mücadele ettiği bütün dünyada biliniyor. Avrupada aileler bu konuda minnettarlıklarını ifade ediyorlar. Bu konuda bir bağlantı bulursanız ben milletvekilliğinden istifa etmeye hazırım. İftira ve yalanlarla bu iş yürümez" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, yerinden söz alarak, "Bir terör örgütünü burada övmek hiçbir milletvekiline yakışan bir hareket değildir, terör örgütünü övenleri şiddetle kınıyorum" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, PKK'nın uyuşturucu, insan ticareti yaptığıyla ilgili hükümler olduğunu belirterek, "PKK'yı Meclis kürsüsünden kimse aklamaya kalkmasın" dedi.

Sırrı Sakık'ın "PKK'nın benim övgülerime ihtiyacı yok. PKK siyasi bir harekettir" sözleri milletvekillerinin tepkisine yol açtı.

CHP'nin önerisi kabul edilmedi
Daha sonra "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Teklif"in görüşmelerine geçildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler