HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM'de yemin etti

Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan mazbatasını TBMM Başkanı'nın elinden alarak yemin etti. Erdoğan ant içme töreninin ardından Anıtkabir'e geldi ve "Aziz Atatürk" başlıklı yazısını özel deftere yazdı.

TRT de, TBMM'de Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin ederek resmen cumhurbaşkanlığı görevini devralacağı yemin töreni için çok özel bir yayına hazırlandı. ABD Başkanı Barack Obama'nın yemin töreninde yapılan yayının bir benzeri yarın TRT tarafından Erdoğan için yapıldı.

Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, saat 14.00'de TBMM'ye geldi.

Erdoğan, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı tarafından askeri törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören kıtasını selamlayan Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan ile Şeref Kapısı'ndan TBMM Genel Kurulu Salonu'na geçti. Şeref Kapısı önünde Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı TBMM Başkanı Cemil Çiçek karşıladı.

Erdoğan'ın ettiği yemin şöyle:

"Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim."

Bu arada Erdoğan yemin metnini okumayı tercih etti.

CHP TERK ETTİ

Yemin töreni öncesi ise Genel Kurul'da kısa süreli bir gerginlik yaşandı. CHP'nin usul tartışması açma istemesinin reddedilmesi üzerine CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay Cemil Çiçek'e iç tüzük kitapçığı fırlattı.

Altay'ın bu sırada "Meclis yasalara göre yönetilir" dediği duyulurken, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, başkanlığın toplanma çağrısı yazısını okumaya başladı.Bu arada CHP grubu salonu terk etti.

Çiçek de CHP'lilere, "Katılırsınız katılmazsınız ben bu töreni yine de icra edeceğim" dedi.

AYAKTA KARŞILANDI

Cemil Çiçek'in davetiyle Genel Kurul'a gelen Erdoğan salonda bulunanlar tarafından ayakta karşılandı. Erdoğan daha sonra Cemil Çiçek'ten 10 Ağustos seçim sonuçlarına ilişkin mazbatayı aldı. Daha sonra Recep Tayyip Erdoğan yemin etti. Yemin töreninin ardından ise İstiklal Marşı okundu.

ÖZEL YAYIN YAPILIYOR

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, özel yayın konusunda "TRT kamu yayıncısı. Görevimiz bu" dedi.

KARADAN VE HAVADAN, 300 KİŞİYLE CANLI

Şahin, Erdoğan'ın Keçiören'deki evinden TBMM'ye, oradan da Çankaya Köşkü'ne kadar adım adım, her anının TRT'nin tüm haber kanallarından, TRT 1, TRT Haber, TRT Şeş ve TRT Avaz'dan canlı yayınla aktarılacağını söyledi. Şahin, motosikletli kameramanlar aracılığıyla, bizzat Erdoğan'ın konvoyunun içinden, helikopterle de havadan canlı yayın yapılacağını açıkladı.

MOTORSİKLETLİ KAMERAMANLAR

Bu çerçevede, iki motorsikletli kameraman evinden, Çankaya Köşkü'ne gidişine kadar sürekli Erdoğan'ın konvoyu içinde görev yaptı. Konvoy içinden an be an, canlı olarak Erdoğan'ın Köşk'e giden yolunu yayınladı. Bir helikopter ise havadan, canlı yayına katıldı.

TOP ATIŞLARI BİLE VERİLECEK

İbrahim Şahin, yeni Cumhurbaşkanı'nın göreve başlaması nedeniyle Türkiye çapında 101 pare top atışı yapılacağını, TRT ekiplerinin de yurt sathında illere dağılarak, canlı yayınla bunu izleyicilere aktaracaklarını söyledi.

15 CANLI YAYIN ARACI

TRT, sadece Ankara'da yemin töreni özel yayını için, kentin çeşitli köşelerinde de 15 canlı yayın aracı görevlendirdi. 10'un üzerinde de 3G kameralı TRT ekibi, canlı yayın araçlarının giremeyeceği noktalarda, yayını sürdürebilmek için hazır bulundu.
Karadan ve havadan kameralarla, motorize kameramanlarla yapılacak yayında 300'ü aşkın kişi görev aldı.

ANITKABİR'E GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'den ayrıldı.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu'nda mazbatasını aldıktan sonra ant içerek görevine başlayan Erdoğan'ı, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı askeri törenle uğurladı. Erdoğan'la birlikte Emine Erdoğan da Meclis'ten ayrıldı.

Erdoğan, ant içme töreninin ardından Cumhurbaşkanlığı forsu açılan makam aracıyla Meclis'ten Anıtkabir'e geldi

"AZİZ ATATÜRK" DEDİ VE DİĞERLERİNİ ELEŞTİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anıtkabir'i ziyaret etti. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı sıfatıyla Anıtkabir özel defterine yazdığı ve 'Aziz Atatürk' ifadesiyle başladığı ilk yazıda "Vefatınızı ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki bağlar zayıfladı" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir'e gelişinde Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Garnizon Komutanı Korgeneral Metin İyidil ve Anıtkabir Komutanı Albay Muzaffer Taytak tarafından karşılandı. Beraberindeki heyetle arslanlı yoldan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine çıkan Erdoğan'ın ay yıldızlı çelengi bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Aziz Atatürk,

Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı, halkın doğrudan oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak bugün vazifemizi devralıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanıyken 10 Kasım 1938'de vefatınızın ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki irtibat maalesef zayıfladı. Cumhur ile başkanı arasına mesafeler girdi. 2007'de yaptığımız bir Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesini temin ettik. 10 Ağustos'ta bu büyük değişiklik hayata geçti. Bugün halkın doğrudan oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı görevine başlarken aslında bir kez daha cumhur ve başkanının devlet ve milletin muhabbetle kucaklaşmasına vesile olduğuna inanıyorum.

Siz ve tüm silah arkadaşlarınız istiklal savaşının ardından istikbal mücadelesini başlatmış, Türkiye'ye muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için büyük gayret göstermiştiniz. Sizin başlattığınız bu mücadele, 10 Ağustos tarihinde cumhurbaşkanının da halk tarafından seçilmesiyle yeni bir zaferi tecrübe etmiş oldu.

Halk oyuyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanının göreve başladığı bugün, Türkiye'nin küllerinden doğduğu, yeni Türkiye'nin inşa ve imar sürecinin güç kazandığı bir gündür. Hiç kuşkunuz olmasın ki bugün, 23 Nisan 1920'de ilk adımlarını attığınız büyük Türkiye ruhunun, özünün, hayal ve ideallerinin dirildiği gündür.

Türkiye bugün, kadim medeniyet kaynaklarıyla tekrar kucaklaşmış, özüyle ve ruhuyla tekrar buluşmuş, hakimiyeti milliyeye her zamankinden çok daha fazla güç kazandırmıştır. Vazifeye başlayışımın bu ilk gününde ülkemiz, vatanımız, devletimiz ve bayrağımız için en önemlisi de aziz milletimiz için her zamankinden daha çok çalışacağıma dair milletime söz veriyorum.

Bu vesileyle tüm şehitlerimizi, şahsınızda tüm gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Ruhun şad olsun."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anıtkabir'e gelişinde yol boyunca vatandaşların sevgi gösterileriyle karşılandı.

En üst düzey olan bir numaralı törenin gerçekleştirildiği Anıtkabir'de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tören Kıtası ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Bandosu da görev yaptı.

Çankaya Köşkü'nde atlı karşılama

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devir teslim töreni için Çankaya Köşkü'ne geldi.

Erdoğan'ın aracını Çankaya Köşkü girişinde atlı birlikler karşıladı.

Atlı birlikler eşliğinde giriş yapan Erdoğan'ı Köşk kapısında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül karşıladı.

Tören alanında İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından halef selef cumhurbaşkanları Çankaya köşkü'ne girdi.

Cumhurbaşkanı'ndan Cumhurbaşkanı'na uyarı

12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devir teslim töreni için Çankaya Köşkü'ne geldi. Erdoğan'ın aracını Çankaya Köşkü girişinde atlı birlikler karşıladı. Atlı birlikler eşliğinde giriş yapan Erdoğan'ı Köşk kapısında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunnisa Gül karşıladı. Tören alanında İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından halef selef cumhurbaşkanları Çankaya köşkü'ne girdi. Çankaya Köşkü'ne girmeden önce tören alanında yürüyen Cumhurbaşkanları'nın ilginç görüntüsü kameralara takıldı. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendisinden önde giden yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aynı hizada gidebilmeleri için kolundan tutup çekti. Bu durum karşısında yeni Cumhurbaşkanı Gül'e bakarak gülümsedi.

Korumalar da Köşk’e çıktı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Keçiören’deki evinin önü dün her zamankinden farklı görüntülere sahne oldu.

Yüzler tanıdık ancak araçlar ve üniformalar farklıydı. Kadroları Cumhurbaşkanlığına alınan Başbakanlık korumaları, forslu yeni üniformalarıyla görev yaptı. Başbakanlıkta görevli yaklaşık 500 korumanın kadrosu da Köşk’e alındı. Köşk korumalarının büyük bir kısmının tayini de çeşitli il ve kurumlara yapılırken, bir kısmı da önümüzdeki günlerde tayin olacak. Başbakanlıkta boşalan koruma dairesi kadrolarına da Davutoğlu’nun korumaları yerleştirildi. Koruma dairesinin zaman içerisinde takviye edileceği öğrenildi. Koruma dairesi ile birlikte basın, hukuk, sosyal işler dairesi görevlileri de Başbakanlıktan blok halinde Cumhurbaşkanlığına alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Davutoğlu'nu Köşk'e çağırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Vekili ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu saat 22.00'de Çankaya Köşkü'nde kabul edecek.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan'ın günlük programına ek yapıldı. Programa göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Vekili ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu saat 22.00'de Çankaya Köşkü'nde kabul edecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler