HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TBMM'de yemin töreni tamamlandı

TBMM 25. Dönem 1. yasama yılı başladı. Genel Kurulda yeni milletvekillerinin yemin töreni yaklaşık 9 saat sürdü.

TBMM Genel Kurulunda 25. Dönem 1. Yasama Yılı Açılışı gerçekleştirildi.

TBMM’nin 25. dönem açılış oturumu ve yemin töreni öncesinde, TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, görevi TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten devraldı.

25. Dönemin başlaması dolayısıyla Atatürk Anıtı'nda tören düzenlendi. Baykal, kırmızı beyaz çiçeklerden oluşan ve üzerinde "TBMM Başkanı" yazan çelengi Atatürk Anıtı'na koydu. Törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Baykal ilk birleşimi açtı

TBMM Genel Kurulu, "en yaşlı üye" sıfatıyla Geçici Başkan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında toplandı.

Baykal, en genç milletvekillerinden HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer ve AK Parti Tokat Milletvekili Fatma Gaye Güler ile Başkanlık Divanı'ndaki yerini aldıktan sonra "25. Dönem 1. Yasama Yılı"nın ilk birleşimini açtı.

Baykal Başkanlık Divanında yerini aldığı sırada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumhurbaşkanlığı locasına geldi. Baykal, birleşimi açtıktan sonra Erdoğan'ın Genel Kurul'a geldiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, töreni izlemek üzere Cumhurbaşkanlığı locasındaki yerini alırken AK Parti milletvekillerince ayakta alkışlandı. Erdoğan'ı izleyici locasından da alkışlayanlar oldu.

"Milletimizin kararı işbirliği doğrultusunda olmuştur"

Baykal, yemini öncesi yaptığı konuşmada, dünyanın pek çok yerinde millet meclislerini devletlerin kurduğunu, Türkiye'de ise devleti de orduyu da Millet Meclisi'nin kurduğunu ifade etti.

Meclis'in, birbirini anlamak, birbirine saygı göstermek zorunda olan; ancak el ele verirlerse ayağa kalkabilecek, kol kola girerlerse ilerleyebilecek olan insanlardan oluştuğunu belirten Baykal, şöyle konuştu:

"Milletimizin takdiri böyle oldu. Şimdi bunu işletmek zorundayız. Uzun bir tek parti yönetimine dayanan iktidar döneminin acı tatlı deneyimleri sonucunda milletimizin kararı, uzlaşmak el birliği, işbirliği yaparak yönetmek doğrultusunda olmuştur. Elbette uzlaşma temelinde hukuk olacaktır, ahlak olacaktır, yurtseverlik olacaktır. Elbette siyasi partilerimizin temel ilkeleri barış içinde yaşamamızı imkansız kılmayacaktır."

TBMM'nin, yeni bir demokrasi inşa etmenin çoğulcu alt yapı şartlarına sahip olduğuna işaret eden Baykal, "Geçmişte yaşanan gerginliklerin çatışmaların dayatmaların sonucunda ortaya çıkan kutuplaşmayı sürdürmenin şartları artık kalmamıştır. TBMM’nin bunu en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum" dedi.

Baykal konuşmasının ardından ant içerek 25. Dönem'de yemin eden ilk milletvekili oldu. Bu arada Baykal'ın, "Geçici Genel Başkanınız olarak ilk yemini edeceğim" ifadesi salonda gülüşmelere neden oldu. Baykal daha sonra sözlerini düzelterek, "Geçici Başkan" olarak ant içeceğini belirtti.

İlk ant engelli milletvekili Karaburun'dan

Genel Kurul'da, Geçici Meclis Başkanı Baykal, yemin ettikten sonra "ant içme ile ilgili hususları" ifade etti.

Baykal, ant içmeye Adana ilinden başlamadan önce yürüme engelli olan AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun'u kürsüye çağırdı. Karaburun, kavas yardımıyla engelli rampasına çıkarak kürsüden ant içti. Karaburun'un ardından engelli rampası kaldırıldı.

Daha sonra, milletvekillerinin, Adana ilinden başlayarak alfabetik sırayla yeminlerine geçildi.

Birleşimi yöneten Meclis Geçici Başkanı Deniz Baykal, and içme sırası Ankara milletvekillerine geldiği sırada, "Şimdiye kadar olduğu gibi geleneğe uyarak Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz ruhu için sizleri bir dakika saygı duruşuna davet ediyorum" dedi.

Saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurul'dan ayrıldı.

6 MİLLETVEKİLİ YEMİN ETMEDİ

Dünkü yemin töreninde 6 milletvekili yemin etmedi. Yemin etmeyen 6 vekil Genel Kurul'a ilk katıldıkları gün yeminlerini edecekler. Yemin etmeyen vekiller şunlar:

"Adana milletvekili Talip Küçükcan, Adana milletvekili Rıdvan Turan, Ankara milletvekili Ayşe Gülsüm Bilgehan, Ankara milletvekili Ahmet Haluk Koç, Bitlis milletvekili Mizgin Irgat ve Muş milletvekili Ahmet Yıldırım."

En yaşlı üye ünvanı ile CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal'ın geçici başkanlığında toplanan milletvekillerini yemin etme töreni 9 saat 9 dakika sürdü.

6 VEKİL YEMİNİ TEKRAR ETTİ

Üçü AK Parti'den biri CHP'den ikisi de HDP'den olmak üzere 6 milletvekili yeminlerini tekrar etti.Deniz Baykal, iftar saati yaklaştığı sırada saat 20.20'de oturuma bir saat ara verdi. Baykal ara vermeden önceki bölümde 3'ü AK Parti'den biri CHP'den 4 milletvekili yeminlerini tekrar etmişlerdi.

Aradan sonra saat 21.20'de başlayan oturumda ise iki milletvekili, yanlış okudukları için yeminlerini tekrarladı. Yeminlerini tekrarlayan iki milletvekili de HDP milletvekilleri oldu. HDP Mardin milletvekili Mehmet Ali Aslan, yemin metninde geçen "Büyük Türk milleti önünde" ifadesini "Büyük Türkiye milleti önünde" şeklinde okuduğu için yeminini tekrarladı. HDP Mardin Enise Güneyli de metinde geçen "İnsan haklarından" ifadesini "İnsan kaynaklarından" şeklinde okuduğu için yeminini tekrar etti.

Efkan Ala'ya tepki gösterdiler

Genel Kurul'da yemin sırası Erzurum iline geldiğinde, eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Erzurum Milletvekili Efkan Ala kürsüye geldi. Ala'ya bazı CHP ve MHP milletvekilleri tepki gösterdi.

Birleşimi yöneten Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, Ala'nın yemini eksik okuduğunu belirterek, yeniden okumasını istedi. Ala, ikinci kez and içtikten sonra yerine oturdu.

Kürsüdeki suyu devirdi

CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, kürsüdeki metin yerine yanında getirdiği yemin metnini okumak isterken eliyle su bardağını devirdi. Bektaşoğlu yemin ettikten sonra kavaslar, kürsüyü ve etrafını temizledi.

En ilginç yemin CHP'li vekilden geldi

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, yemin sırasında namusum ve şerefim üzerine derken sol yumruğunu sıkıp havaya kaldırdı, sağ elini ise kalbinin üzerine koydu.

Öcalan'ın yeğeni Başkanlık Divanı'nda

Deniz Baykal'a en genç altı milletvekili katip üye olarak eşlik etti. Başkanlık Divanı'na 26 yaşındaki HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer, 27 yaşındaki Ak Parti Tokat Milletvekili Fatma Gaye Güler, 28 yaşındaki HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan, HDP Mardin Milletvekili Enise Güneyli, Ak Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın dönüşümlü olarak oturdu. Dilek Öcalan, saat 17.20'de Başkanlık Divanı'ndaki yerini aldı. Öcalan'ın yemin etmesi için adını okuduğu ilk isim Ak Parti Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu oldu.

İLK YEMİN EDEN LİDER DEMİRTAŞ OLDU

Parti liderlerinden ilk yemin eden ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş oldu. Demirtaş'ın ardından sırasıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yemin etti.

Parti liderleri yeminlerini ettikten sonra Genel Kurul'dan ayrıldı. Genel Kurul'da en uzun süre bekleyen lider Devlet Bahçeli oldu.

KILIÇDAROĞLU YEMİN ETTİ

25. dönem yemin töreninde sıra İzmir milletvekillerine geldiğinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye gelerek yemin etti. Kılıçdaroğlu, kürsüye CHP’li milletvekillerinin alkışları eşliğinde çıktı. Kılıçdaroğlu’nun ardından Tuncay Özkan ve Meclis’in ilk Roman milletvekili Özcan Purçu da yemin etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu yemin etti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM'nin 25. döneminde AK Partili milletvekillerinin alkışları eşliğinde çıktığı kürsüde milletvekili yemini etti.
TBMM'nin 25. döneminde milletvekili yemini sırası Konya'ya geldiğinde AK Partili milletvekillerinin alkışları eşliğinde kürsüye gelen AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, milletvekilli yeminini etti.

Devlet Bahçeli yemin etti
MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, milletvekili yemini etti.

TBMM'nin 25. Dönemi yemin töreninde MHP Lideri ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, MHP'li milletvekillerinin alkışları eşliğinde kürsüye geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Bakanlar Kurulu üyeleri de Devlet Bahçeli'yi kürsüye çıktığı esnada alkışladı. Bahçeli, yemin ettikten sonra yine alkışlar eşliğinde MHP grubundaki sırasına oturdu.

Oturumun sonunda Deniz Baykal, Meclis Başkanlığı seçimlerinin 30 Haziran Salı günü yapılmasına ilişkin önergeyi okudu. Önerge milletvekilleri tarafından oy çokluğuyla kabul edildi.

İŞTE MİLLETVEKİLLERİNİN YEMİNİ

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

Deniz Baykal yemin töreni sonrası konuştu

TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, eskiden milletvekili yemin törenlerinde bazı sorunlar ve sıkıntılar çıkarken bu kez herhangi bir sorun çıkmadığını belirterek, "Daha uyumlu, işbirliğine açık bir anlayış içinde çalışacağımız izlenimini aldım" dedi.
Baykal, TBMM Genel Kurulu'ndaki milletvekili ant içme töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, "Uzun bir maratonu yönettiniz, nasıl geçti?" sorusu üzerine, Baykal, "Çok iyi geçti, çok düzenli. Milletvekili yemininde eskiden bazı sorunlar, sıkıntılar çıkardı. Herhangi bir sorun çıkmadı. Daha uyumlu, elbirliğine, işbirliğine açık bir anlayış içinde çalışacağımız izlenimini aldım" diye konuştu.

"YEMİNLERİ KIYASLAMANIN ANLAMI YOK"
Yemin törenini belli amaçlarla değerlendirmeye yönelik bir arayış olmadığını kaydeden Baykal, "Türkiye'de milletvekilleri o karmaşık, Türkçe'si çok sıkıntılı yemini çok rahat ve güzel bir şekilde okudular. Bu benim dikkatimi çekti. Bundan önceki yemin törenlerine göre, bu defa milletvekillerimizin bu yemini çok daha rahat ettiklerini gördüm" ifadelerini kullandı.
Deniz Baykal, "1961 Anayasası'ndaki yemin metni çok daha sade ve halkın mutluluğu için bir yemin ifadesi içeriyor. Siz o yemini etmiştiniz. Bu yeminle kıyaslamayı nasıl yapıyorsunuz?" sorusuna, "Yeminleri kıyaslamanın bir anlamı yok, o ayrı bir iş artık, o Anayasa problemi. Ama bu yeminin Türkçe'sinin çok akıcı olmadığı, okunması kolay olmayan karmaşık bir sentaksı olan bir yemin olduğu ortada. Eskiden sorun çıkarırdı, teklenirdi. Söylenemezdi ama şimdi çok rahat bir şekilde söylendi. Belki, Türkçe'ye toplumumuzun giderek daha hakim olmasıyla ilgili de bir şey. Güzel bir yemin töreni oldu. Genellikle sıkıntı ve bunalım olurdu" yanıtını verdi.
"Minik bir dil sürçmesi yaşadığının" belirtilmesi üzerine, Baykal, "Olabilir. Salondaki tebessümler hemen beni uyardı. Yıllarca Meclis Başkanı lafına alışmamışım, başka bir ifadeye alışmışım, o kendisini hemen hissettirdi" dedi.
"KİMSEYLE TEMAS YAPMADIM"
TBMM Geçici Başkanı Baykal, "Konuşmanızda çok ciddi bir uzlaşma çağrısı, koalisyon mesajı vardı. Sizce mesaj algılandı mı?" sorusuna yanıt verirken, "Sanıyorum. Her siyasi görüşten arkadaşlarımdan kutlamalar aldım. Önemli konuşma olduğunu söylediler. Parlamento'nun şartları bizi, birbirimizi anlamaya ve uyum içinde çalışmaya götürüyor. Herhangi bir model için bir şey söylemiyorum. Ama ortada bir tablo var, bu tabloyu işletmemiz gerekiyor. Anlayışlarımı ifade ettim, zaten metinde de gördünüz" sözlerini sarfetti.
"Başkanlık için de süreç başlıyor. Siz kürsüde iken medyaya adaylığınızın kesinleştiği yolunda bilgiler de yansıdı" sözlerine, Deniz Baykal, "Kıpırdamadığımı biliyorsunuz. Benimle hiçbir ilgisi yok. Saat 15.00'ten bu yana bir saatlik iftar yemek molası hariç, hep buradaydım, bu konularda kimseyle hiçbir temas yapmadım. Hep birlikte izliyoruz, bakalım" karşılığını verdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler