HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Temel meselemiz, kanın durması'

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, partisinin yaptığı görüşmelerde temel meselenin dokunulmazlıklar olmadığını belirterek, "Bizim temel meselemiz, akan kanın durmasıdır" dedi.

ANKARA (ANKA) -TBMM'de bir basın toplantısı yapan Sakık, 38 gündür cezaevlerinde süren açlık grevine dikkat çekerek, "konu ile ilgili kamuoyu, parlamento ve basın duyarlılık göstermelidir. Hitler Almanyası'ndaki toplama kampları ne ise bugünkü Türkiye cezaevleri de Hitler Almanyası'ndaki toplama kampları gibidir" şeklinde konuştu. Cezaevlerinde sürdürülen açlık grevleri ile ilgili herkesin duyarlı olmaya çağıran Sakık, "Başta Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm siyasi partilerin temsilcileri bu cezaevlerine komisyon göndermelidir" diyerek şunları söyledi:

"Bu açlık grevi sadece yüzlerce arkadaşımızın başlattığı bir açlık grevi değil, binin üzerine varan insan açlık grevine katılmıştır. Bunların içerisinde BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Belediye Başkanı Bekir Kaya var. Bu açlık grevi dalga dalga yayılıyor. Bu konuda vicdan sahibi olan herkesin bir an önce bu soruna karşı duyarlı olması gerekiyor. Parlamentonun bu konuya derhal el atması gerektiğini düşünüyorum."

-BDP'NİN TEMASLARI-

Gazetecilerin soruları üzerine BDP'nin temaslarına da değinen Sakık, "Dün kamuoyuna yansıyan görüşmeler tamamen partimizin bilgisi dâhilinde ve parti tarafından alınan randevular sonucu görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu sorunun çözümü için yetkili kurullarla görüşüyoruz" dedi.

Sakık şöyle devam etti:

"Ama Sayın Başbakanın iki gün önceki açıklamalarından şunu çıkarıyoruz; yani bu görüşmeler sonucu bazı görüşmelerin hayata geçtiğini ve 'gerekirse İmralı ile görüşürüz' sözü doğrusu bizi umutlandırıyor. Yapılması gereken de budur zaten. Biz ilk günden beri bunu söylediğimizde zaman zaman yok hükmünde sayıldı. Ama biz gerçeği söylüyorduk, gerçek yolu gösteriyorduk. Siz bizimle oturup, Anayasa'yı, yasaları, siyasi partiler yasasını, seçim kanunu, özgürlükleri yani bir bütün olarak bunu bizimle konuşabilirsiniz. Ama silahları susturacaksanız, kanı durduracaksanız elinde silah olanlarla görüşmelisiniz.

Yani Oslo sürecini bu süreç içerisinde askıya alıp, yani bir 1 yılı aşkın süredir bizi kan ve gözyaşıyla karşı karşıya getirdiniz. Bizim merhamet sofrasından karın doyurmak gibi bir derdimiz yok. Bizim için dokunulmazlıklar, milletvekilliklerinin düşürülmesi, partimizin kapatılması. Bunlar kandan ve gözyaşından daha önemli değil. Bizim temel meselemiz dokunulmazlıklar falan değil, temel meselemiz iç barışımızın sağlanmasıdır, bu açlık grevinde olan arkadaşlarımızın taleplerinin biran önce hayata geçirilmesidir ve İmralı'daki tecridin kırılmasıdır, kanın durmasıdır."

-"18 YAŞI İLK BİZ DİLE GETİRDİK"-

Hükümetin hazırladığı 18 yaşındakilerin seçme ve seçilme hakkı verilmesine ilişkin kanun tasarısına yönelik bir başka soruya da cevap veren Sakık, bu konuyu Anayasa Komisyonu'nda dile getirdiklerini ancak 3 partinin de kabul etmediğini hatırlatarak, "18 yaş grubunu ilk seslendiren biziz. Ama Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda 3 parti tarafından da reddedildi. Siz 20 yaşındaki insanları ölüme gönderirseniz 18 yaşındaki insanların seçilmesini de yasal düzenlemeyle getirirseniz bu çok ahlakidir" dedi. "İlk önce BDP'ye saygılı olmasını öğrenmelidirler. Bu tepeden bakan anlayıştan vazgeçmelidirler" diyen Sakık, ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve AK Parti grubundan randevu talep ettiklerini ancak Başbakan Erdoğan'ın ise her konuşmasından önce BDP'yi yok sayarak, hakaret ederek konuşmaya başladığını ifade etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler