HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Torba Kanunu Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Torba Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinde, belediyelerin taşınmaz tahsisine imkan veren düzenleme tartışma yarattı.

Komisyonda, belediyelerin taşınmaz tahsisine imkan veren maddesi, uzun süre tartışıldı. Muhalefet milletvekilleri, düzenlemeye karşı çıkarak, tasarıdan çıkarılmasını istedi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, "Düzenlemeyle, belediyelerin elindeki mallar, binalar, tabiat ve kültür varlıkları doğrudan doğruya herhangi bir vakfa, derneğe, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı'na (TÜRGEV) hem de bedelsiz olarak verilebilecek. TÜRGEV'e nelerin tahsis edildiğini öğrenmek istiyoruz. Buna İstanbul en güzel varlıklarını verecek. Şehirler yarışa girdi TÜRGEV için. Doymak bilmeyen hırs var. Kıymayın belediyelere. Sizin de çocuğunuz çoluğunuz var. Tüyü bitmemişlerin hakkını vermenin yolunu açma mantığı olabilir mi? Biraz insanlığımızı, inançlarımızı hatırlayalım; hani yetim hakkı yemeyecektik, haram yemeyecektik. Sizi vicdanlarınızla baş başa bırakıyorum" diye konuştu.

CHP Milletvekili İlhan Demiröz de "Belediyeler iflas noktasında. Satacak bir şeyleri kalmadı. Arsa yerine taşınmazı koyduğunuz zaman Bursa'daki paha biçilmez Bahar Hastanesini karşılığını ödeyemediği bir iş karşılığında orayı verecek" görüşünü savundu.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, düzenlemenin vicdanları sızlattığını ifade ederek, sakıncalı olduğunu ve tasarıdan çıkarılmasını istedi. Serindağ, kamu kurumlarının sadece yandaşlara değil, herkese eşit şekilde aktarılması gerektiğini söyledi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, şimdiye kadar arsa tahsisi yapılan derneklere ve vakıflara ne gibi tahsisler yapıldığını görmeleri gerektiğini belirterek, düzenlemenin yolsuzlukların yoluna asfalt döşeyeceğini ifade etti. Akçay, "Beyler bu memleket babanızın tapulu malı değil" dedi.

MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral, arsanın taşınmaza çevrilmesinin yanlış olduğunu belirterek, "Buna göre Bağaz'da bir emlağı da verebilirsiniz. Düşük bedelle ne demek? Milli Emlak'a sorulsaydı öneride bulunabilirdi" dedi.

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin, "Başbakanın oğlunun başında bulunduğu" vakfa verilen taşınmazların rahatsızlık yarattığını ileri sürerek, Konya'da yapılan bir yurdun da TÜRGEV'e verildiğini söyledi. Keskin, "Özel amacınız yoksa kamu yararına düzenleme getirmiyorsunuz. Maddeyi lütfen geri çekin, gerginliğe yol açmadan düzenlemenin Genel Kurul'a inmesine katkı koyalım" diye konuştu.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adaylığının açıklandığını belirterek, seçim kampanyasını Samsun'dan başlatacağını söylediğini kaydetti. Ağbaba, "Başbakan, bakanlar belediye başkanlığına aday olurken istifalarını istemişti. Başbakan bu kurala uymayı düşünüyor mu? Kendisinin ve çocuklarının mal varlığını açıklamayı düşünüyor mu?" ifadelerini kullandı.

Bazı AK Parti milletvekilleri, "konuyla ne ilgisi var?" diyerek tepki gösterdi. Ağbaba ile AK Partili milletvekilleri arasında tartışma yaşandı.

Ağbaba, "Belediyelerin malları ham yapılacak" derken, CHP'li Çetin, "İstanbul'un malları TÜRGEV'e gidiyor bu kanunla" diye konuştu.

-"Dürümcü" tartışması

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, "Başbakanın oğlu ve kızının bir lüks AVM'de dürümcü işlettiğine ilişkin haberler basında yer aldı. Ben buna 'devletin imkanları dürüm yapılıp yenilmektedir, bunlar haramzadedir' dedim. Bilal Erdoğan, bana dava açtı ama 17 Aralık öncesinde davayı kaybetti. Bunlar karşısında susan dilsiz şeytandır, görmezden gelen ortaktır. Ortada saklanamayan yolsuzluk varsa pişkince tavır gösterilemez. Başbakan ve tüm kadrolar sorumludur" diye konuştu. AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz'ün, "Bir Başbakanın oğlu masumane şekilde dürüm dükkanı açarsa..." demesine Akçay ve muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi. AK Parti Adana Milletvekili Şükrü Erdinç, Akçay'a, "Artistleşme" diye bağırdı. Akçay'ın "İstediğim gibi konuşurum, parmağını uzatma" demesine, "Sen de istemediğin cevabı alırsın" dedi.

Demiröz'ün, "Mal bildiriminde bulunacak kişiler bellidir. Hepimiz çoluk çocuk sahibiyiz. Çocukların aç kalmaması lazım" sözüne CHP'li Çetin, "Mal aktaracaksın" karşılığını verdi.

Demiröz, "Bir işyeri açmışsa bunda tenkit edilecek ne var? Dürümcü, çiçekçi açamaz, gemi işletemez. Peki ne yapacak bu çocuklar? Hepimizin çocuğu var, saygılı olmanız lazım. Gelip kendini savunamayacak insanların arkasından konuşmak size yakışmıyor" diye konuştu.

Akçay, "İki dükkan hediye edildiği söyleniyor" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezin Tanrıkulu, "Biz kimsenin çocuğuyla, yakınlarıyla alakamız yok ama kusura bakmayın ne yapılacağını anlayacak durumdayız. Kupon arsalarının nasıl pazarlandığını biliyoruz. Bugüne kadar sağlanan rantı yaymak amaçlanıyor. Buna ortak olmak zorunda değilsiniz. Büyük bir rantın usul dışı dağıtılması var. Bunun hesabı bizim ve sizin yedi sülalemizden sorulur" görüşünü savundu.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, yatırımın belediye adına ulaşacağı sonucun önemli olduğunu söylemesine, Çetin tepki göstererek, "Bu düzenleme, doğrudan doğruya İstanbul'un mallarını TÜRGEV'e vermektir, Bilal oğlanı İstanbul'un patronu yapmaktır" dedi.

Bilgiç, "Bu nasıl ifade? Yakışıyor mu? Bizim ağzımızdan böyle nahoş ifadeler çıkmaz. Siz kendinize nasıl yakıştırıyorsunuz" demesine Çetin, "TÜRGEV'in patronu o" karşılığını verdi.

-"Belediye meclisleri kamu yararını korur"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Belediye meclisleri kendi kamu yararını korur. Kamu yararı gözetilmemişse, yargı yolu açıktır. Yargının kararına da saygı duymak durumundayız" dedi. Yılmaz, Çetin'in "Bu maddeyle belediyeler parsel parsel topraklarını satar" sözlerine, "Belediye meclisi kararı kamu yararını korumak için yeterlidir. O insanlara güvenmemiz lazım. Belediyeler kendi arsasını değerlendiremez demek doğru olmaz" karşılığını verdi.

Bakan Yılmaz, emekli ve muvazaf askerin yargılandığı davalarda Anayasa Mahkemesi'nin yargılamanın yenilenmesi kararı verdiğini belirterek, "Yargılama bitmedi. Sonuçlandığında geçmişe yönelik mağdurluk olursa, mevzuatımız mağdurların hakkını korumaya yeterlidir" dedi.

Genel düzenleme yapıldığını ifade eden Yılmaz, "MHP'li, CHP'li belediyeye güven var da AK Parti'li belediyelere niye yok? Bu düzenlemeyi Hakkari de Manisa da Tekirdağ belediye başkanı da yapacak. İsteyen de yapmaz. Belediyeler kendi elindeki taşınmazları kamunun ihtiyaçları doğrultusunda verebilecek. Karabük Demir Çelik'i bir liraya vermedik mi?" diye konuştu.

CHP'li Çam, kamu kaynaklarını korumak ve kollamanın tüm milletvekillerinin ahlaki ve vicdani borcu olduğunu belirterek, "Başbakanın veya bakanların çocukları tabii ki 24 saat evde oturacak değiller; okuyacaklar, servet yapacaklar, iyi koşullarda yaşayacaklar. Başbakan ve bakanların çocuklarının yaşlarıyla orantılı servet edinmedikleri açık ve net. Bunlar gözler önünde. Genç yaşlarda bu kadar mal mülk edinmeleri kabul edilebilir ve doğru değil. 90 yıllık cumhuriyet döneminde böyle düzen görülmedi. Başbakanın kızı Esra Albayrak, Yeşilay Yönetim Kurulu'na girdi, biz burada Yeşilay'a kaynak aktardık. Diğer kızı Sümeyye Erdoğan'ın içinde olduğu KADEV'e de kaynak aktarıldı" diye konuştu.

-Yeni düzenleme eklendi

Yaklaşık beş saat süren madde, konuşmaların ardından, AK Parti milletvekillerinin önergesiyle değiştirilerek kabul edildi. Buna göre, il sınırları içinde büyükşehir belediyeleri, belediye ve mücavir alan sınırları içinde il belediyeleri ile nüfusu 10 bini geçen belediyeler, meclis kararıyla; turizm, sağlık, sanayi ve ticaret yatırımlarının ve eğitim kurumlarının su, termal su, kanalizasyon, doğalgaz, yol ve aydınlatma gibi altyapı çalışmalarını faiz almaksızın on yıla kadar geri ödemeli veya ücretsiz olarak yapabilir veya yaptırabilecek, bunun karşılığında yapılan tesislere ortak olabilecek; sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere İçişleri Bakanlığının onayı ile ücretsiz veya düşük bir bedelle amacı dışında kullanılmamak kaydıyla taşınmaz tahsis edebilecek.

Belediyelerin aleyhine açılan icra takip davalarında tüm taşınır ve taşınmaz mal ve hesaplarına el konulamayacak, sadece gösterilen mal üzerinde haciz uygulanabilecek. On gün içinde yeterli mal beyan edilmemesi durumunda yapılacak haciz işlemi alacak miktarını aşacak veya kamu hizmetlerini aksatacak şekilde yapılamayacak.

Önergenin gerekçesinde, "Belediyeler aleyhine yapılan icra takiplerinde alacak miktarına bakılmaksızın belediyelerin tüm taşınır, taşınmaz mal ve hesaplarına haciz konulmakta; bu durum ise belediyelerin hizmet görme kapasitesini kısıtlamaktadır. Önerge ile söz konusu sakıncaların giderilmesi amaçlanmaktadır" denildi.

Tasarı'nın görüşmelerine yarın devam edilecek. (AA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler