HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Torba tasarı" TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınan 106 maddelik "torba tasarının" 6 maddesi daha kabul edildi, 76. maddeye gelindi.

Tasarının dün saat 11.00'de başlayan görüşmeleri 15.5 saat sürdü. Toplantının gece geç saatlere kadar sürmesi, salondaki atmosferi zaman zaman gerginleştirdi. İktidar ve muhalefet milletvekilleri zaman zaman tartıştı ve sık sık toplantıya ara verilmek zorunda kalındı.

Tasarının dün öğleden önceki oturumunda Hükümeti, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı temsil ederken; öğleden sonraki toplantıda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Hükümet sırasında oturdu. Muhalefet milletvekilleri, tasarının dün öğleden sonra görüşülen 71. ve 72. maddelerinin vergi affı ile ilgili olduğunu belirterek, Hükümeti Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in temsil etmesi ve komisyona bu konuyla ilgili açıklama yapması gerektiğini belirtti.

Bunun üzerine Bakan Şimşek, tasarının gece yarısından sonraki bölümünde görüşmelere katıldı. Ancak, salondaki gerginliğin artarak, görüşmelere devam edilmemesi üzerine, kısa bir süre Hükümet sırasında oturdu.

Tasarı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Fikri Işık, "Üniversite hastaneleri hiçbirimizi memnun eden bir noktada değil" dedi.

Hastanelerin borçlanması ve yönetimleriyle ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında çalışma yapıldığını ifade eden Işık, hastanelerin borçlanmasının pek çok sebebi olduğunu söyledi. Işık, Türkiye'nin YÖK reformuna ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Üniversite hastanelerinin durumu özellikle ele alınmalı" dedi.

Bakan Işık, "Bu maddede düzenlenen konu, üniversitelere arsaları için satış yetkisi vermek değil, zaten o yetki var. O yetki de AK Parti'den önce verilmiştir. Eğer bu düzenleme kabul edilirse, üniversite sattığı arazinin gelirinin tamamını veya bir kısmını döner sermayeye aktarıp, sadece ilaç, tıbbi malzeme ve tıbbi cihaz alımlarından dolayı muaccel gelen borçlarında kullanabilecek" sözlerini sarfetti.

Üniversite hastanelerinin piyasaya borcu olduğunu ifade eden Işık, "(Maliye üniversitelere kaynak aktarsın) dediğimiz sürece, mirasyedi konumunda bu iş devam eder. Bu yüzden çok daha köklü çözüm bulmak durumundayız" dedi.

Daha sonra söz alan muhalefet milletvekilleri tasarıya ilişkin eleştirilerini dile getirdi ve tasarının görüşmelerinin geç saatlere kadar uzamasını eleştirdi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin konuşurken, Komisyon Başkanı Recai Berber, Çetin'i, bir saat konuştuğunu belirterek, konuşmasını tamamlaması için bir kaç kez uyardı. İzzet Çetin ise konuşmasına müdahale edilemeyeceğini söyledi. Bu sırada AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri arasında karşılıklı laf atmalar yaşandı. Tartışmanın uzaması üzerine Berber, birleşime ara verdi.

Aradan sonra toplantıyı açan, Komisyon Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, toplantıyı sonlandırarak, tasarının görüşmelerine bugün saat 13.00'de devam edileceğini duyurdu.

Kabul edilen maddeler şöyle:

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'nda 18 Kasım 2005 tarihinden 1 Ekim 2008 tarihine kadar 4-C'li olarak istihdam edilen geçici personele ödenen fazla çalışma ücretleri, prime esas esas kazancın hesabında dikkate alınmayacak. Buna göre tahakkuk ettirilip tahsilatı gerçekleştirilen tutarlar iade ve mahsup edilmeyecek.

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nda sayısı 5'i geçmemek üzere müsteşarlık müşaviri çalıştırılabilecek.

35 bini öğretmen, bini de Milli Eğitim Bakanlığı'nın diğer hizmet sınıfı kadrolarına olmak üzere, 31 Aralık 2014 tarihine kadar 36 bin atama yapılacak.

Üniversitelerin bütçelerinin, öz gelir karşılığı ödenekleştirilen tutarlardan ilgili ekonomik kodlara aktarma yapılmak suretiyle, tıp fakültelerine bağlı sağlık uygulama ve araştırma merkezi döner sermaye birimlerinin bütçesine, ilaç, tıbbi malzeme ve tıbbi cihaz alımlarına ilişkin muaccel borçlarının ödenmesi amacıyla aktarma yapılabilecek. Bu tutar, ilgili kanun uyarınca ödenecek hazine payı ile ayrılacak payların ve yapılacak ek ödemenin hesabında dikkate alınmayacak.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin ödeyeceği katkı payı da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun bütçesini oluşturacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler