HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye İsrail'den gaz alacak mı?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İran’ın Türkiye’ye yönelik gaz kısıtlamasına gitmesinin geçici bir durum olduğunu ve tamamen teknik bir arızadan kaynakladığını söyledi.

Türkiye İsrail'den gaz alacak mı?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İran’ın Türkiye’ye yönelik gaz kısıtlamasına gitmesinin geçici bir durum olduğunu ve tamamen teknik bir arızadan kaynakladığını söyledi. Kalın, “Dün gece meydana gelen teknik bir arızadan dolayı nakilde bir azalma söz konusu olmuş fakat bu sabah itibariyle bu telafi edildi” dedi.

Kalın, “Biz gerilim siyasetinden yana değiliz. Rusya ile ilişkileri düzeltmek ve bu savaş uçağı meselesini çözmek için de elimizde diplomatik imkanlar var” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 'Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Suriye krizini ‘yakın tarihin yaşandığı en büyük insani dramdan birisi’ olarak niteleyen Kalın, Viyanatoplantılarının da siyasi geçiş süreci için önemli platformlardan birisi olduğunu kaydetti. Suriye’nin geleceğinde Esed’in yerinin olmadığını düşündüklerini tekrarlayan Kalın, “Suriye muhalefeti ile ilgili yürütülen faaliyetlerin de içerisinde olduğumuzu ifade etmek isterim. Özellikle şu anda Suudi Arabistan’da yapılmakta olan Suriye muhaliflerinin bir araya gelme toplantısını Suudi Arabistanlı yetkililerle yakın bir şekilde koordine ettik. Buradan iyi bir netice çıkmasını bekliyoruz.” dedi. Suriye krizinin sona erdirilmeden DAİŞ terörü ile mülteci krizinin ortadan kalkamayacağını kaydeden Kalın, Rus savaş uçağının düşürülmesinden de söz ederek, “Biz gerilim siyasetinden yana değiliz. Rusya ile ilişkileri düzeltmek ve bu savaş uçağı meselesini çözmek için de elimizde diplomatik imkanlar ve kanallar bulunmaktadır. Bunların kullanılması, devreye sokulması büyük önem arz etmektedir.” diye konuştu.

‘İNCİRLİK ÜSSÜ BU ÇERÇEVEDE KULLANILMAKTADIR’

Rus savaş uçaklarının Suriye’deki ılımlı muhalifleri hedef aldığını ifade eden Kalın, “Bizim Rusya’nın Suriye’de IŞİD hedeflerini vurması ile herhangi bir sorunumuz yoktur. Tam tersine Türkiye IŞİD’le mücadelede uluslararası koalisyonun bir parçasıdır. IŞİD’e karşı etkin bir mücadele vermektedir. Hava sahamız uluslararası koalisyon uçaklarına açılmıştır. İncirlik Üssü bu çerçevede kullanılmaktadır.” dedi.

‘ÜLKELERİN SORUNU KAYNAĞINDA TESPİT ETMELERİ ÖNEMLİ’

IŞİD’le ilişkiler hususunda yersiz ve haksız ithamlarla karşı karşıya olduklarını kaydeden Kalın, terörle mücadele mutlaka uluslararası bir işbirliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Kaynak ülkelerin yabancı terör örgütü üyelerine yönelik kaç kişinin tutuklandığı sorusunu yönelten Kalın, “İşbirliği ne kadar arttırılırsa, istihbarat paylaşımı ne kadar arttırılırsa gerek DAİŞ’e katılan yabancı teröristler olsun gerekse diğer terör örgütleri ile mücadele daha başarılı olacaktır. Burada kaynak ülkelerin sorunu kaynağında tespit edip engellemeleri büyük önem arz etmektedir.” ifadelerini kullandı.

‘PROPAGANDA SAVAŞLARI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Türkiye’de sınırda 50 bine yakın güvenlik mensubunun vazife aldığını kaydeden Kalın, “Özellikle DAİŞ petrolünün Türkiye tarafından alındığı şeklindeki ithamlar gerçi ABD’den Almanya’ya, Fransa’dan Irak’a kadar birçok yetkili pek çok açıklamalar yaptılar. Bu iddiaların hiçbirisinin gerçeklerle bir ilgisinin olmadığı açıkça ortaya çıktı. Burada maalesef merkezinde DAİŞ’in olduğu bir propaganda savaşları ile karşı karşıyayız.” dedi.

‘PETROL YA REJİMİN YA DA PYD’NİN ELİNDEKİ BÖLGELERDEN GEÇİYOR’

Sözcü Kalın, “Zaten Rusların açıkladığı haritalara da baktığınız zaman eğer onlara inanacak olsanız herhalde bu petrol ve doğalgaz ticaretinin çok önemli bir kısmı ya rejimin kontrolünde olan bölgeler üzerinden yürümektedir ya da PYD’nin elinde olan bölgeler üzerinden yürümektedir. Türkiye’ye yapılan bu tür ithamların aslının olmadığının da açık bir şekilde belgelerde ortaya konmuştur.” ifadelerini kullandı.

‘MUSUL'A ASKER, BASINA ABARTILI ŞEKİLDE YANSITILDI’

Türkiye’nin DAİŞ konusunda gösterdiği hassasiyetin aynısını PKK ile mücadelede de dünya kamuoyundan beklediklerini ifade eden Kalın, Musul’daki Türk askerinin mevcudiyeti konusuna da değinerek “Bu, yeni bir olay değil aslında. 2014 yılından beriTürk Silahlı Kuvvetleri orada DAİŞ’le mücadele kapsamında Irak güçlerine eğitim vermektedir. Fakat son dönemde yapılan bir takım tahkimat özellikle DAİŞ’le ilgili güvenlik sorunlarından dolayı basına da biraz abartılı bir şekilde yansıtıldı.” dedi.

‘İRAN’DAN GELEN GAZDA BİR SIKINTI YOK’

Türkiye'nin Rusya'dan sonra en fazla doğalgaz aldığı İran’ın Türkiye'ye verdiği doğalgazı yaklaşık yüzde 60 oranında düşürmesinin sorulması üzerine Kalın, “İran’dan gelen doğalgaz ile ilgili bu sabah Enerji Bakanlığımız bir açıklama yaptılar. Ben de sabahilgililerle görüştüm. Dün gece meydana gelen teknik bir arızadan dolayı nakilde bir azalma söz konusu olmuş fakat bu sabah itibariyle bu telafi edildi. Şu anda İran’dan gelen gazla ilgili Enerji Bakanlığının bana verdiği bilgiye göre bir sıkıntı yok. Tekrar aynı seviyelere çıkmış durumda. Bununla ilgili BOTAŞ ve ilgili birimlerimiz gerekli tedbirleri alıyorlar.” dedi.

İsrail’den doğalgaz alımının söz konusu olup olmadığı yönündeki bir soru üzerine ise Kalın, İsrail’in öncelikle Mavi Marmara’dan kaynaklanan bir takım adımları atması gerektiğinin altını çizdi. Kalın, Rus savaş gemisinin boğazdan geçişi sırasında verilen görüntü için ise ‘çocukça tavırlar’ değerlendirmesinde bulundu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler