HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'den 'Halep'ten olası sığınmacı akını' uyarısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Halep'in IŞİD ya da Esad yönetiminin kontrolüne geçmesi durumunda Türkiye'ye sığınmacı akını olmasından endişe ettiklerini yineledi.

Türkiye'den 'Halep'ten olası sığınmacı akını' uyarısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Cavuşoğlu, Suriye'nin en büyük şehri ve ticaret merkezi Halep'in hükümet güçleri ya da radikal İslamcıların kontrolüne geçmesi durumunda, milyonlarca Suriyeli sığınmacının Türkiye'ye akın etmesinden endişe duyduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı'yla Ankara'da düzenlediği ortak basın toplantısında, Suriye'de muhalif güçlerin zayıflaması ve Suriyeli sığınmacılar konusuna da değindi.

Çavuşoğlu, "Bugün Halep'teki olası bir ilerleme 2-3 milyon insanın tekrar Türkiye sınırına gelmesi demek" diye konuştu.

Türkiye, Suriye'deki çatışmalardan kaçan 1.5 milyon'dan fazla mülteciye ev sahipliği yapıyor.

'IŞİD ve Esad rejimi çok farklı değil'

Dışişleri Bakanı sık sık Esad rejiminin iktidardan indirilmesi gerektiğini vurgularken, Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO) desteklemenin hem IŞİD savaşçıları, hem de Cumhurbaşkanı Beşar Esad rejimini tehdit olarak gören Ankara için tek uygun seçenek olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, IŞİD militanları ile Esad rejimi arasında çok az fark gördüğünü belirtti ve "Bugün Suriye'de hem rejim ile hem de IŞİD ile savaşan ana unsur Özgür Suriye Ordusudur. Bugün her iki tarafla mücadele ettiği için maalesef istenilen başarıyı elde edememektedir" dedi.

"Bugün koalisyonun hava saldırılarından dolayı IŞİD'in geri çekildiği yerleri rejim dolduruyor, fakat ikisi arasında çok büyük fark yok. İkisi de insanları vahşice öldürüyor ve hiçbir silahı da kullanmaktan çekinmiyor. İkisinin ve terör örgütlerinin ilerlediği yerlerden sivil insanlar kaçıyor."

Öte yandan, Türkiye, Esad rejiminin tehlike yarattığını söylerken, son aylarda IŞİD'le mücadele eden ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin aslında Esad rejimini kuvvetlendireceği yönünde de endişeler var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce bir basın toplantısında, bir ekonomi ve medeniyet merkezi olduğunu söylediği Halep'in Kobane'den daha önemli olduğunu ifade etmişti.

Başbakan Davutoğlu da benzer bir şekilde CHP ve HDP'yi Kobane için gösterdiği hassasiyeti Halep için göstermemekle suçlamıştı.

Muhalif gruplar Halep'i terk ediyor

Türkiye'de güvenlik kaynaklarına atfen yer alan haberlerde, Suriyeli muhalif gruplardan yaklaşık 14.000 kişinin Halep'i terk ettiğini ve ÖSO liderinin Türkiye'ye kaçtığı belirtiliyor.

Halep'te son bir kaç aydır bazı bölgeler Esad rejimine bağlı güçler, kentin bazı kesimleri de muhaliflerce kontrol ediliyordu.

Bölgeden gelen haberlerde, Halep'te IŞİD'e karşı savaşan muhaliflerin kendi aralarında bölünmeye başladıkları ve bunun sonucu olarak da Esad güçlerinin Halep'in doğusunda ilerleme kaydettikleri aktarılmıştı.

Özgür Suriye Ordusu, İslami Cephe ve El Nusra Cephesi arasında eşgüdüm sorunları yaşandığı ve bu nedenle bu muhalif güçlerin zayıfladığı yorumları uluslararası basında yer almıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi BBC'nin sorularını yanıtlarken Suriye hükümetine yardım çağrısı yapmıştı.

Halep'te ordunun kuşatması altındaki yaklaşık 300 bin kişi uzun süredir elektrik ve su sıkıntısı yaşıyor. Halep'te yardım kuruluşları bölgeye erişmekte zorlandıklarını söylüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler