HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan'dan açıklama

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan internet düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, internet yasasında yapılması planlanan yeni düzenlemeye ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı:

"İnternet yasasındaki maddeleri açıklığa kavuşturmak amacıyla yaptığımız çalışmalarda trafik bilgisi tanımını gözden geçirdik.

Trafik bilgisi tanımını daralttık. İkinci olarak trafik bilgilerini mahkeme kararı olmaksızın kullanılamayacağına yönelik bir düzenlememiz söz konusu olacak. Mahkeme kararı var ise bu TİB Başkanlığı'na bildirilecek.

Son olarak yeni yapacağımız düzenlemede özel hayatın gizliliği söz konusu olduğunda TİB Başkanı gerekli engellemeyi yapacak ama 24 saat içinde sulh ceza mahkemesine başvuracak. Mahkeme engellemenin kaldırılmasını hükmediyorsa kaldırılacak. Yani mahkeme kararı olmaksızın hiçbir işlem gerçekleştirilemeyecek.

Bu süreçle ilgili takdir şu anda Cumhurbaşkanımızda. Cumhurbaşkanı onaylarsa Meclis'te bununla ilgili düzenlemeler için harekete geçeceğiz. Tabii yine takdir Cumhurbaşkanımızdadır.

Dünyanın hangi gelişmiş ülkesine giderseniz, bugün mahkeme kararı olmaksızın birçok engelleme olduğunu görürsünüz. Bugün öyle ülkeler var ki; bir kara liste açıklanıyor ve erişim sağlayıcılara gönderiliyor ve erişim mahkeme kararı olmadan engelleniyor.

Google'da bile 100 binden fazla kavramın aranmasında engelleme var. Bu yapılmış olan düzenleme, birçok ülkede olan düzenleme ve fiili olarak uygulanabilecek bir düzenleme.

Burada bir mağduriyet söz konusu, kişilik haklarının saldırıya uğraması söz konusu. Trafik bilgileri de Almanya hariç Avrupa'nın hemen her ülkesinde saklanıyor.

Sayın Cumhurbaşkanı 2 temel alanda değerlendirme yapılmasını arzu ettiğini ifade etti, biz de o alanda değerlendirmemizi yaptık ve bu şekilde bir düzenlemeyi yapacağız.

Sayın Cumhurbaşkanımızın onaylaması halinde bu hafta bu düzenlemeleri yapacağız.

Biz erişimin durdurulmasını mahkeme kararına bağlıyoruz. Avrupa'da bir hakaret ve iftira söz konusu olduğunda bu servis sağlayıcılarının kararıyla erişim durdurulabiliyor.

Dünyanın hangi gelişmiş ülkesinde yasadışı bir kaydın internet ortamında dolaştığını gördünüz.

İngiltere'de İnternet İzleme Vakfı var. Bu vakıf bir kara liste belirliyor ve bu listeyi servis sağlayıcılarına gönderiyor ve erişim mahkeme kararı olmadan engelleniyor.

Yine İngiltere'de 100 bin kelime ve kavramın Google'da aranması yasak. Bunların hepsi engellemedir. Bunları görelim."

Tüm haberler

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler