HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Umut Oran: Her 4 işsizden biri üniversite diplomalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, her dört işsizden birinin üniversite diplomalı olduğunu belirterek, "7 milyon genç iş gücü dışında yer alırken, 2,4 milyon genç ise ne çalışıyor, ne okuyor" dedi

Umut Oran yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşayan her yüz kişiden on beşinin, 15-24 yaş grubundaki gençlerden oluştuğunu belirterek, "Yaklaşık 12 milyon gencin, yüzde 3,7'si istihdam altında ancak istihdam altında olan 1 milyon genç ücretsiz aile işçisi konumunda. Bir işte çalışan gençlerin yarıya yakını sosyal güvenceden mahrumken, gençlerin genel olarak kayıt dışı ve ucuz iş gücü olarak kullanıldığı gözüküyor. 7 milyon genç iş gücü dışında yer alırken, 2,4 milyon genç ise ne çalışıyor, ne okuyor. Gençlerde işgücüne katılım oranı yüzde 39 iken, işsizlik oranı da yüzde 20 dolayında seyrediyor" dedi.

-"ÜNİVERSİTE MEZUNLARINDA İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 12'LERDE"-

Liseyi bitirip üniversite sınavına giren gençlerin küçük bir bölümünün üniversitelere yerleşme imkanı bulurken, yüksek öğretimde okullaşma oranının yüzde 35.5 düzeyinde seyrettiğini ifade eden Oran, şöyle dedi:

"Yani üniversite çağındaki (18-22 yaş) her 3 gençten sadece 1'i üniversiteli olabiliyor. Umudunu yitirdiği için iş aramayanların dahil edilmediği resmi verilere göre bile üniversite mezunlarında işsizlik oranı yüzde 12'lerde. Ülke genelindeki tüm işsizlerin dörtte birini üniversite diplomalılar oluşturuyor."

-"GENÇLERİN BİRİNCİ TERCİHİ CHP"-

CHP tarafından 30 kentte 6 bin genç üzerinde yaptırılan araştırmaya işaret eden Oran, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gençlerin yüzde 56'sı Türkiye'nin kötüye gittiğini düşünüyor. İyiye gidiyor diyenleri oranı sadece yüzde 22.

Gençlerin birinci tercihi CHP. Bu Pazar bir milletvekili seçimi olsa gençlerin yüzde 32,8'i CHP'ye, yüzde 23,4'ü AKP'ye, yüzde 18,6'sı MHP'ye oy vereceğini söylüyor.

Gençlerin yüzde 50'si 17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu'nu bir 'yolsuzluk ve rüşvet soruşturması' olarak kabul ediyor. AKP'li gençlerin yüzde 17,5'i 17 Aralık operasyonunu rüşvet ve yolsuzluk soruşturması olarak görürken, yüzde 18,7'si hem rüşvet ve yolsuzluk soruşturması hem de hükümete yönelik bir darbe girişimi olduğu kanaatinde.

Gençlerin yüzde 54,8'i yolsuzluk soruşturmasının hükümet tarafından engellendiği görüşünde, AKP'li gençlerin bile yüzde 26,4'ü de bu kanaatte.

Gençlerin yüzde 56'sı yolsuzluk operasyonu sonrası yaşanan gelişmeler nedeniyle hükümete güvenini kaybettiğini söylerken, AKP'li gençlerin yüzde 22'si de bu kanaate katılıyor.

Gençlerin yüzde 46,8'i Türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğünün azaldığı kanaatinde.

Gençlerin yüzde 80,7'si Cumhurbaşkanı'nın internet ile ilgili yasayı onaylamasına karşı olduğunu ifade ederken, AKP'li gençlerin de yüzde 55'i bu konuda Cumhurbaşkanı'nı desteklemiyor.

Gençlerin yüzde 85,4'ü internette ziyaret ettikleri sitelerin ve aradıkları tüm bilgilerin devlet tarafından arşivlenmesine karşı çıkıyor. Bu oran, AKP'li gençlerde de yüzde 66,7 ile oldukça yüksek.

Gençlerin yüzde 21'i büyükşehir belediye yönetimlerinden iş imkanı, yüzde 13'ü meslek edindirme kursu ve yüzde 11,2'si kültür sanat faaliyetlerine yönelik projeler bekliyor.

Gençlerin yüzde 56,2'si büyükşehir belediyesinin topluma dönük çalışmalarında iş bulma imkanı yaratacak yardımları bir öncelik olarak kabul etmesini istiyor.

Gençlerin yüzde 94,3'ü oy verecekleri partinin kadın haklarına, kadın erkek eşitliğine bakışının oy verme davranışlarında etkili olacağını söylerken, yüzde 94,2'si özgürlüklere, yüzde 93,4'ü engelli haklarına, yüzde 83,3'ü etnik sorunlara bakış açısının oylarını etkileyeceğini ifade ediyor."

İlk kez oy kullanan gençlerin de CHP'ye yöneldiğini ifade eden Oran, "Bu durumun arkasında gençlerin CHP'yi diğer partilere göre daha yenilikçi, değişimci, özgürlük ve demokrasiye daha çok sahip çıkacağı görüşü var. Nitekim Occupy CHP sloganı ile başlayan gençlik hareketine katılan gençler üzerinde yapılan bir araştırma da gençlerin CHP'den bu yöndeki beklentilerini ortaya koyuyor" değerlendirmesini yaptı.

-GENÇLERİN TALEPLERİ-

Occupy CHP mensupları ve destekleyicileri kapsamında yapılan araştırma sonucuna işaret eden Oran, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin yaptığı proje, reklam ve tutumları bakımından "pozitif' olanları beğenilmiştir. "Birleştirici olma', "hayat bayram olsa' ve "aile sigortası' beğenilen proje ve çalışmalar olarak gözükmektedir. CHP'nin daha fazla proje üretmesi ve eleştiriye yönelik siyaset dilinin ağırlığının değişmesi önerilmektedir" dedi.

Gençlerin özellikle 5 noktada talepte bulunduğunu belirten Oran, "Örgütlerin toplumun tamamını kapsayıcı çalışmalar içerisinde olması, bilim ve teknolojinin daha etkin kullanılması, daha çok kadın ve gençlere yönelik örgütlenme modellerinin kurularak geliştirilmesi, organizasyon ve çalışma yapısının gençlerin daha fazla yer alabileceği şekilde düzenlenmesi, katılımcılığın arttırılması" dedi.

Oran, "Görülüyor ki, gençlerin daha fazla ekonomik ve demokrasi talepleri ile sosyal adaletçi ekonomi politikaları CHP'de karşılık buluyor. Bu sebeple de gençler arasında en popüler parti Cumhuriyet Halk Partisi" dedi.

ANKA

En Çok Aranan Haberler